Znáte švýcarskou značku Arnold & Lia? Svůj počátek má v roce 1764, kdy John Arnold založil v Londýně tradici této značky. Záhy se stal i dodavatelem krále britského impéria, Jiřího III. a to z něj udělalo velmi bohatého člověka. En 1770 se k rodinné firmě připojil syn Roger a značka získala svoji dnešní podobu. Dlouhá historie této značky přináší i dlouhý seznam úspěchů, přesné hodiny a hodinky byly dodávány mimo jiné pro navigaci Královského námořnictva, a setkali se nimi mnozí slavní muži – James Cook, Dr. Livingstone, John Franklin, Sir Ernest Shackleton a výčet by mohl pokračovat. I dnes zdobí mnohá slavná zápěstí hodinky této značky, vždy jsou elegantní, ale ne nutně jednoduché, produkce in-house kalibrů zahrnuje i takové perly, jako je komplikace vórtice.

Možná si pamatujete na naši recenzi hodinek Navigator Scout Nightflight? Dnes bych vám rád krátce představil hodinky sice o mnoho nenápadnější, ale při bližším pohledu také velmi zajímavé. Vyrábějí se v několika variantách materiálů i konečné úpravy in-house kalibrů, vždy jako limitní edice. Ohromující jistě je, že varianta těchto hodinek z bílého zlata získala na výstavě Jewellery Arabia en 2012 první cenu v prestižní kategorii “Best Classical Watch”. Tyto hodinky mají velmi vznešené kořeny, jsou moderní variantou na hodinky, které John Arnold vytvořil pro krále Jiřího III. I proto v nich můžeme rozeznat jednoduchou vznešenost a současně nenapodobitelný britský styl.

Pouzdro hodinek se vyrábí z různých materiálů, hodinky můžete mít z 18 Karat blanka oro, z růžového zlata (také 18 karatoj) nebo z nerezové oceli. Vždy má průměr 40 mm a tloušťku pouhých 7,7 mm. V pouzdře je zasazené safírové sklíčko s antireflexní vrstvou. Safírový je i průhled na strojek v dýnku. Povrchová úprava útlého pouzdra je vždy leštěním. Pokud ale chcete opravdu exkluzívní model, můžete mít i lunetu osázenou broušenými diamanty. Akvorezista loĝejo estas nur 30 metrů vodního sloupce podle normy, v praxi to znamená jen odolnost proti stříkající vodě, ani plavání s těmito hodinkami vám nemohu doporučit. Jistě vás nepřekvapí, že k hodinkám patří ručně šitý řemínek z kůže lousianského aligátora a spona ze stejného materiálu jako je pouzdro.

I číselník lze mít na hodinkách v několika variantách. Nejzdobnější je asi černý antracitový s povrchovou úpravou “sunray”, ale i jednodušší číselníky – černý antracitový nebo světlý stříbrný jsou velmi zajímavé. Plastické hodinové indexy a ručky hodinek se liší podle materiálu pouzdra – i zde najdeme zlato nebo nerezovou ocel, případně pokovení rhodiem. Velmi se mi líbí celkové proporce i provedení vteřinového subčíselníku na pozici “6”.

 

V hodinkách čas odtikává velmi zajímavý strojek – in-house ručně sestavovaný manufakturní kalibr A&S 1001. Je výjimečný hned několika různými parametry, už jeho subtilní rozměry jsou zajímavé, průměr strojku je jen 30 milimetroj, výška je pouhých 2,7 mm! Do těchto miniaturních rozměrů se podařilo vtěsnat mimo jiné dva pérovníky, ty spolu dohromady zajistí běh hodinek po dobu 80 horoj, etendinte la manon, krono. Pohon dvěma pery má současně pozitivní vliv na konstatní sílu k pohonu hodinek a tím na přesnost strojku. Setrvačka kmitá rychlostí 21.600 balanciloj por horo (3 Hz). Osazeno zde je 21 lagro rokoj.

Kalibr je krásně zdobený, můstky jsou z alpaky s potahem rhodia a nesou krásné ženevské pruhy (Côtes de Genève), základní deska má konečnou úpravu perličkováním, všechny hrany jsou ručně broušené a leštěné. Šroubky jsou leštěné a modřené. Mluvím o variantě s pouzdry z drahých kovů, varianty s pouzdrem z nerezové oceli jsou neméně krásné, ale můstky nejsou alpakové, nejsou také rhodiované, ale černěné a šroubky jsou jen leštěné.

Jak se vám tyto hodinky líbí? Snad i vás okouzlila jejich preciznost a nadčasová elegance. Mi, že různé varianty se hodí pro různé příležitosti, od ryze formálních událostí až k neformálnímu oblečení pro chvíle pohody. Odlišné materiály a způsoby provedení nejsou na úkor kvality, všechny modely jsou vyrobeny naprosto precizně.

Za zlatý model se “sunray” číselníkem zaplatíte 16.500 USD (nur 250 pecoj), za variantu z nerezové oceli už jen okolo 10.000 USD (také jen 250 pecoj). Světlé varianty číselníku jsou ještě o něco vzácnější, bude jich vyrobeno pouze 100 pecoj. Ceny hodinek jsou sice impozantní, ale domnívám se, že přiměřené.

Aŭtoro textu: 🙂 Kibi

Foto fonto: arnoldandson.com

Se vi ŝatis la noveco, ni, bonvolu, svoju "kiel" tra Facebook paĝo. Dankon!