Pro využití v náročných podmínkách nebo v náročném terénu mají “cifereca horloĝo” stále svoje nezastupitelné místo. Nízká hmotnost, obrovská odolnost, většinou malé rozměry, praktické funkce včetně chronografu, alarmoj, zobrazení přílivu a odlivu… To vše se prostě někdy hodí. A když je to spojeno se solárním dobíjením vestavěného akumulátoru a rádiovým seřizováním, nepotřebují takové hodinky vlastně žádnou údržbu nebo starost. Pojďme se na jedny takové podívat.

Hledání “dokonalých” hodinek do terénu a pro náročné využití u mne vedlo i přes řadu Casio G-Shock v tradičním designu “M5600” a to v provedení GW-M5600 multiband 5 (modulo 3063). Hodinky mají tradiční tvar plastových hodinek – zaoblený obdélník – tiom, jak si je mnozí pamatujeme ze svého mládí, v tomhle tvaru se s hodinkami Casio můžeme setkat už pár desetiletí.

Plastové pouzdro (bevelo) je na navlečené na vnitřní část s modulem a je výměnné. Na místě ho drží čtyři křížové šroubky v nožičkách. Je to šikovné, protože při poškození nemusíte hodinky rovnou vyhodit, ale koupíte si jen náhradní díl pro patřičný typ hodinek a ty vás mohou provázet dál jako nové. Rozměry pouzdra jsou 46,7 x 43,2 x 12,7 mm, takže hodinky jsou spíš menší, klidně je můžete vzít i na slabší zápěstí a bez problémů se vejdou i pod manžetu nebo pod rukavici. A i váha hodinek je přijatelná, váží pouhých 52 gramoj.

Odolnost tohoto pouzdra sice už možná není taková, jako když před mnoha lety měly hodinky ocelové jádro, které teprve bylo obaleno plastem. Do dnešních dob si tuto konstrukci zachovala pouze řada Frogman. Ale i tak hodinky vydrží asi mnohem víc než ruka, na které se nosí. A to jak z hlediska teploty a teplotních šoků, nárazu, odolnosti proti elektro magnetickému poli i proti vodě. Akvo rezisto estas kompleta 200 metroj da akvo kolumno. Tyto hodinky by vám měly ukazovat čas bez problémů i při vašich potápěčských pokusech.

Sklíčko na hodinkách je minerální. Částečně je zapuštěné pod okraj vyvýšené lunety, ale při přímém nárazu třeba na špičatý kámen je určitě možné ho poškodit nebo dokonce rozbít. Na podobných hodinkách, typ GX-56, se mi “podařilo” vyrobit škrábanec na sklíčku při pouhém nošení hodinek v kapse s klíči. Ale vzhledem ke snadné dostupnosti nových hodinek při nějakém opravdu vážném poškození konkrétního kusu bych to asi nijak předem neřešil.

Hodinky ovládáte čtyřmi ocelovými – nerezovými – tlačítky a to včetně podsvícení. Tlačítka jsou leštěná a hodinky se s nimi ovládají snadno. Síla potřebná ke stisku tlačítek je přiměřená, ovladatelnost je mnohem lepší než třeba u řady “Mudman”. Ani ve způsobu ovládání nehrozí žádná překvapení, pro řadu G-Shock je ovládání standardní a to včetně funkce (-) pravého horního tlačítka při seřizování.

Displej je skvěle čitelný, jak velikost fontů tak rozložení i odrazná fólie pod displejem jsou perfektní. Když to vezmu seshora, tak vidíte den v týdnu, celé datum i s měsícem, tempo ekrano, vteřiny jsou trochu menší. A u spodního okraje ještě čárky připomenou zapnutý budík, funkci hodinového pípání a zapnutí opakovaného buzení (snooze). A vpravo dole pak stav nabití baterie ve třech polohách nízká (La), střední (M) a vysoká (H).

Nabíjení baterie zajišťuje solární článek, to je ten fialový rámeček displeje. Pro bezproblémovou funkci stačí hodinky vystavit denně pár minut slunci. A pokud pracujete na polární základně, stačí umělé světlo, i když pak nabíjení trvá déle. Rezerva nabití je několik měsíců a hodinky mají funkci úsporného provozu, takže o stav baterie nemusíte mít už nikdy starost.

Modré elektro luminiscenční posvícení se spouští stiskem pravého horního tlačítka, ale jde to i automaticky při zapnutí této funkce. Pak stačí ruku zvednout a otočit displejem k obličeji a hodinky se po dobu 1,5 aŭ 3 vteřin rozzáří. Pro oči přivyklé na naprostou tmu je podsvícení možná až moc silné a trochu oslňuje. Pro toto využití je asi lepší displej s inverzním podsvícením (svítí jen to, co je obvykle na displeji černé), ten je ale zase hůře čitelný v šeru. Trochu nechápu strategii výrobce, kdy hodinky bez solárního dobíjení baterie umí svítit po dobu 3 aŭ 5 vteřin a u modelů s dobíjením je to jen 1,5 aŭ 3 duaj. Někdy by se světlo mohlo hodit po delší dobu.

Dýnko je masívní z nerezové oceli, je mnohem silnější, než obvykle dýnka ze silnějšího plechu na hodinkách řady G-Shock jsou. I proto na něm může být opravdové gravírování, ne jen lisování nápisů. Je to vážně pěkné. Najdete na něm všechno podstatné, včetně čísla modulu a označení typu, připomenutí odolnosti i proti vodě. K pouzdru je přišroubováno čtyřmi šroubky s křížovou hlavou, sed mi dubas, že ho budete potřebovat sundat. Na ruce dýnko sedí perfektně.

La horloĝo estas la modulo 3063, který je skrytý pod vnějším krytem. Je to velmi pokročilý modul, zajišťuje seřizování hodinek podle rádiového signálu a také dobíjení vestavěné baterie ze slunečního světla. Krátce zmíním jednotlivé funkce na fotografiích typických zobrazení displejů. A pokud vás zajímají detaily, podívejte se do manuálu.

Tato fotografie nám ukáže typický displej v režimu rádiového seřizování – vyvolat ho můžeme pravým dolním tlačítkem. Vidíme, kdy naposled (datum i hodina) seřízení proběhlo a jestli je zapnutá nebo vypnutá funkce letního času (DST). Delším podržením tohoto tlačítka můžeme seřizování vyvolat ručně. Obvykle trvá kolem dvou až tří minut a hodinky při tom zobrazují sílu přijímaného signálu ve třech úrovních. Má zkušenost s těmito hodinkami říká, že se poměrně spolehlivě seřídí automaticky každý den v noci i v místech, kde jiné hodinky měly se sílou signálu problém. Cela estas “multiband 5”, takže přijímají signál na pěti různých frekvencích vysílačů po světě (Evropa, Japanio, Severní Amerika), snad vám nebude chybět ten šestý v Číně. Přesnost hodinek i bez automatického seřizování je příkladná a rozdíl nečiní víc než pár vteřin měsíčně.

Další funkcí je monda tempo, hodinky vám bez problémů zobrazí čas ve všech 29 časových zónách a ve 48 velkých městech po celém světě. Ovládání je jednoduché. Snad jen mi chybí jednoduchá výměna aktuální časové zóny s domácí, jak to umí třeba hodinky Casio G-Shock GA-100.

Chronograph (cronómetro), užitečné, jak u takových hodinek očekáváme. S přesností na 1/100 vteřiny vám hodinky změří až 1.000 horoj. Využít můžete mezičas (fendi). Nenajdete sice třeba měření jednotlivých kol, ale hodit se vám může odložený start chronografu spojený s timerem. Základní funkce jsou až nudně dokonalé. Podobný rozsah měření najdete třeba u hodinek Casio G-Shock G-9000 Mudman, zde jsou takové stopky dokonce dvoje.

Funkcio temporizador je užitečná, já ji využívám i několikrát denně. Zde můžete nastavit po jedné minutě interval až do jedné hodiny a hodinky vám připomenou, že už je čas. Šikovné je, že v pravém horním rohu displeje můžete vidět současně i aktuální čas a tak si spuštění timeru dobře načasovat. Rozsah této funkce mám raději větší, ideálně alespoň 24 horoj.

Další jsou alarmy a alarmů se také týká největší a vlastně jediná moje výhrada k těmto hodinkám. Pípají totiž příliš potichu a většinou jsem je ani v tichém prostředí nezaslechl. Částečně to určitě mohu připočíst tomu, že moje uši se mnou zažily tolik střílení, že to asi nechalo nějaké ty následky. Ale asi lze hledat příčinu v silném profilovaném kovovém dýnku těchto hodinek, které asi zvuky částečně tlumí. Tak jak tak, bylo to pro mne tak nepřekonatelné, že jsem tyto hodinky poslal do světa a hledal jsem dál jiné vhodnější. Ale ten samý kus, který jsem už jednou měl, se mi po pár letech znovu vrátil a já dal hodinkám druhou šanci. Mezitím jsem ale poznal a koupil nějaké jiné modely G-Shocků a když se objevila příležitost hodinky zase prodat, šly znovu do světa. A doufám, že dělají na Slovensku jen radost.

Hodinky umí zapípat pěti budíky, z toho jedním opakovaným (snooze), mají upozornění na celou hodinu pípnutím. Šikovné je, že zapnuté funkce budíku, snooze i hodinového signálu vidíte u spodního levého okraje a pokud potřebujete hodinky ztišit, tak vás nejspíš nezaskočí pípání v nevhodnou chvíli. A hodinky umí funkci muta – tedy vypnutí zvuků včetně zvuku tlačítek při přepínání módů.

Plastový řemínek s jednoduchou nerezovou jazýčkovou sponou a odpružením “ondetojn” na hodinkách nepřekvapí. Je vlastně poměrně pohodlný a to je asi tak všechno, co o něm napsat. K pouzdru je připevněný standardními 16 mm stěžejkami, v případě výměny s vhodným nástrojem nevidím žádné potíže. Zajímavé jistě je, že pro tyto hodinky lze dokoupit adaptér, který umožní je používat s látkovým NATO-strapem, pokud je to pro vás pohodlnější. Hodinky lze sehnat s černým kovovým tahem a překlápěcí sponou (braceleto), ale připravte se na váhu už kolem 100 gramoj.

Co vám tyto hodinky mohou nabídnout? Odolnost, malé rozměry, praktické funkce, žádnou starost o baterie a automatické seřizování. Je spousta důvodů, proč si je zajít do hodinářství zkusit na ruku. Svoji výhradu jsem už zmínil, pro mne nedostatečná hlasitost budíků, vše ostatní je na nich parádní. Stačilo málo a tahlegéčkase mnou zůstala nastálo. Ale v případě hodinek je cílem vlastně cesta, tedy často hledánítěch pravých”.

La sceno? Nové seženete za částku kolem 400 USD.

Aŭtoro textu kaj fotoj: 🙂 Kibi

Album všech a ještě jedno.