S hodinkami Certina DS First Lady Ceramic se na našich stránkách nesetkáváme poprvé. Iun tempon ni havis la okazon fotografaĵo oni recenzovat tyto zajímavé dámské hodinky v provedení z nerezové oceli s komplikací chronograf. Dnešní novinka pro rok 2012 z dílen Certina je ze stejné řady, jsou ale ve zlaté barvě a bez chronografu.

Štíhlé (11 milimetrů silné) pouzdro vyrobené z nerezové oceli 316L měří v průměru 34,8 milimetru. Nerezová ocel je na povrchu potažená zlatou vrstvou PVD, ta také svou tvrdostí zodolňuje ocel pouzdra. Pozlacenou korunku s keramickým cabochonem kryjí výstupky pouzdra před poškozením. Díky ochraně korunky DS (Double Security) jsou hodinky voděodolné do 100 metroj da akvo kolumno. Bílá keramická luneta nese stupnici 0 kiam 60 s úseky po pěti. Pouzdro je leštěné, což v kombinaci s lesklou keramikou působí velmi efektně a působivě.

Matný bílý číselník je zaplněn jen částečně – dominuje zapuštěný vteřinový subčíselník na pozici “6”. Plastické indexy mají tvar zlatých čtyřbokých pyramidek a k celkovému vyznění hodinek se moc hodí. Ve zlaté jsou vyvedené také všechny tři ručky. Černý text Certina 1888, DS First 100 m/330 ft, je drobný a neruší. La pozicio de “3” najdeme datovou aperturu orámovanou černou linkou a s bílým datovým věncem s černým tiskem. Věnec není příliš zapuštěný, takže se datum dobře odečítá. Do keramické lunety je zasazené safírové sklíčko odolné proti poškrábání.

Hodinky jsou osazené švýcarským quartz strojkem z dílen koncernu SWATCH. Dodává jim přesnost a praktickou bezúdržbovost. Za velmi příjemnou vlastnost považuji rychlopřeklápění data korunkou. Určitě se to hodí.

Plné ploché dýnko je plné informací o hodinkách. Najdeme zde údaje o voděodolnosti, o použitém systému DS, materiálu pouzdra a sklíčka, nechybí velké logo CERTINA a další data. Hodinky dobře sedí na ruce.

Neméně zajímavý je tah. Tvoří ho články složené z bočních nerezových s PVD zlatým potahem a středního z bílé keramiky. Bílá keramika tahu dodává lehkost a ženskou jemnost, hodinky na něm působí křehce a přitom bytelně. Spíná ho klasická překlápěcí spona i ona nese vrstvu zlatého PVD. A spona je signovaná značkou výrobce.

Certiny ve zlatém působí mnohem přehledněji než hodinky s chronografem, pro dámu určitě. Aspoň mně to tak připadá. Možná to bude tím, že jsem chronografům zatím moc nepřišla na chuť? Tyhle hodinky bych klidně nosila, velké jsou úplně akorát, hodí se k džínám, letní sukni a kostýmku. Quartzový strojek jim dodává přesnost a spolehlivost, rychlopřeklápění data je příjemné a pohodlné. Odečet času i data je rychlý, bezproblémový, zkrátka “kouknu a vidím”. S velkou chutí bych si je pořídila a také nosila, ale zatím jsem ale nedospěla ke zlatým doplňkům. A tak zůstanu u hodinek “stříbrných” neoksidebla ŝtalo. Ale i pro mne existuje řešení. Certina je totiž vyrábí i v nerezové oceli bez potahu zlatým PVD. A pořídíte je v Koscomu.

Aŭtorino teksto: Oleo

Aŭtoro fotoj: 🙂 kibi

Albumo ĉiujn fotojn.

Dankon pro prunto Koscom.cz.

Dankon pro renting kolonoj PenShop.cz.