Špičkové švýcarské hodinky IWC na našem webu zatím moc nenajdete. Do budoucna tento stav plánuji změnit a začneme hned dnes.

Firmao International Watch Company známá pod zkratkou IWC Fondita en 1868 americkým strojařem a hodinářem Florentine Ariosto Jonesem s úmyslem spojit švýcarskou preciznost a zručnost s americkou technologií výroby. Usídlil se ve frankofonní části Švýcarska, en Schaffhausenu. Hodinky měly původně směřovat na americký trh, ale sehnat je můžete už i v Česku.

Dnešní lahůdka je osazená komplikací věčného kalendáře a měsíční fáze.

Klasické kulaté pouzdro je vyrobené z bílého zlata o ryzosti 18 karátů s konečnou úpravou vysokým leštěním. La averaĝa mezuris 44,2 milimetru, portreto 15,5 milimetru. Nožky jsou přiměřené pouzdru, tiel kiel la krono. Tu však příliš používat nebudete, s věčným kalendářem se nemusíte starat ani o počet dní v měsíci, ani o přestupné roky. Korunka je signovaná logem IWC a najdeme zde motto společnosti “Probus Scafusia”, což mimochodem značí “vysokou zručnost ze Schaffhausenu”. Luneta je úzká a hodinky tak vypadají poměrně ještě větší, ol ili vere estas. Vodotěsnost hodinek výrobce udává 3 ATM, kiu estas ne multe, ale ruku na srdce, vzali byste si takovou krásu do vody?

IWC Portuguese Perpetual Calendar se vyrábějí ve třech variantách, v platinovém pouzdru se stříbřitým číselníkem, en 18 karátovém červeném zlatě se stříbřitým číselníkem a v 18 karátovém bílém zlatě s číselníkem v barvě břidlice. Velmi zajímavé zbarvení! Poměrně úzké ručky a plastické indexy z bílého zlata zajišťují velmi dobrou čitelnost i za šera. La pozicio de 12 se nachází ukazatel měsíční fáze s textem IWC Schaffhausen. La pozicio de 3 najdeme subčíselník s ukazatelem rezervy nátahu (vnitřní škála, 1-7 tagoj) a ukazatelem data (vnější škála, 1-31). Pozicio 6 je obsazena subčíselníkem měsíce (JAN-DEC). La pozicio de 9 je usazen subčíselník s ručkou ukazatele vteřin (vnitřní škála, 0-60) a dne v týdnu (vnější škála, MON-SUN). Lahůdkou je roční apertura se zobrazením letopočtu čtyřmi číslicemi na pozici 7:30. Konvexní safírové sklíčko nese oboustranný modrý antireflex.

Dýnko se safírovým průhledem nabízí dech beroucí pohled na inhouse strojek. Dýnko je velmi úzké, takže nebudete připraveni o sebemenší detail kalibru. Boky dýnka jsou vysoce lesklé.

Hodinky jsou osazené inhouse strojkem 51613, kterému dominuje komplikace porĉiaman kalendaron oni měsíční fáze. Strojek má Pellaton automatický nátah, Desegni kontroli rezervo 7 tagoj, 62 lagro rokoj, hacking dua mano, zdobený rotor se znakem IWC ze žlutého zlata (to je nejen hezké, ale i praktické, těžké zlato zlepšuje funkci automatického nátahu rotorem), Breguet pružinu a jsou při jeho výrobě použité slitiny beryllia Glucydur. Frekvence kalibru je 21,600 Al / h – tedy3 Hz. Podle údajů IWC je komplikace měsíční fáze tak přesná, že se odchyluje pouze o jeden den za 122 lasu. En 2100 budete s hodinkami – věčným kalendářem – muset na seřízení k hodináři, ale správná funkce je zaručena až do roku 2499. A kdyby se vám hodilo nastavení pro watchwinder, estas 800 otáček za den na obě strany.

fonto: IWC.com

Hodinky poutá k ruce tmavě hnědý řemen z aligátora s překlápěcí sponou. Spona je zevnitř i zvenčí signovaná IWC. Mi rigardas kun rimeno pezas 145 gramoj.

Když jsem je v rukavici držela, skoro jsem nedýchala. Je to unikátní hodinářská práce, rozvržení na číselníku je jednoduché a dobře čitelné. Mi, že jsou vhodné na ruku byznysmena, který při jednání jen tak ležérně vyhrne manžetu, aby zkontroloval, zda stihne odpolední turnaj v golfu. Ačkoli by si o to cenově možná říkaly, v trezoru by jim bylo pravděpodobně smutno, tyhle hodinky potřebují se svým majitelem sdílet společný čas. Tu možnost máte i vy, třeba je ještě v JHB Antique havos. Kiu scias?

Aŭtorino teksto: Oleo

Aŭtoro fotoj: 🙂 Kibi

Albumo ĉiujn fotojn.

Dankon pro prunto JHB Antique.

Dankon pro renting kolonoj Penshop.cz.