Kdo by neznal Seiko 5, snad nejslavnější modelovou řadu japonského hodinářského gigantu Seiko. Několik desítek let si můžeme užívat kvalitní hodinky za velmi dostupnou cenu. Rozhodně se ale nedá říct, že by se řada 5 nevyvíjela. Před nedávnem přišlo Seiko s modelem SNZH55, který posloužil jako základna pro svéráznou modifikaci zvanou FiftyFive Fathoms, která si v současnosti žije již svým vlastním a nutno říct, že zajímavým životem.

Especificaciones:

Pouzdro hodinek je vyrobeno z nerezové oceli a má průměr 42 mm tuko korunky. Tloušťka hodinek je poměrně úctyhodných 14 mm. Při pohledu z boku si všimneme nejenom tloušťky hodinek, ale i lehce vyvýšeného a vypouklého hardlexového sklíčka. Zasklená je i jednosměrně otočná luneta s aretací po 60 Eksplodo. Safírová sklíčka jsou vyhrazena pouze vyšším řadám hodinek Seiko, ale ze své vlastní zkušenosti můžu říct, že hardlex je naprosto bezproblémový materiál, který odolává poškrábání výborně. Dýnko základního modelu SNZH55 je vybaveno hardlexovým průhledem – pro edici FiftyFife Fathoms bylo připraveno několik druhů dýnka pevného, které je i na mých hodinkách. Šířka nožek pro uchycení řemínku je slušných 22 mm a hodinkám skutečně sluší spíše masivní řemen.

Použitý strojek 7S36 má automatický nátah – velice efektivní systém oboustranného nátahu. Rezerva chodu je udávána 45 horojn al ĉiu sekcio. Protože se jedná o velice základní strojek, chybí mu hacking (zastavení sekundové ručky při vytažení korunky) a možnost ručního nátahu pomocí korunky. Ložiskových kamenů je 23 a samozřejmostí je i nárazuvzdorné uložení setrvačky systémem Diashock. Funkcioj de la aparato uzas horloĝo tempo ekrano, minuto kaj dua manoj. La pozicio de 3 nalezneme standardně ukazatel dne a data, ale modifikovaná verze používá pouze datové okénko a to na pozici půl páté.

Akvorezista je slušných 100 m, což dle firmy Seiko stačí i na mělké potápění bez přístroje. La krono estas ŝraŭbita, ale já v tomto ohledu důvěřuji výrobci a nebál bych se hodinky po testu vodotěsnosti klidně vzít do vody – jen je na mě zatím moc zima. Osvit ruček a číselníku zajišťuje barva Lumibrite, která patří mezi to lepší, co je na trhu. Svítí skvěle a dlouho.

Moje dojmy z hodinek a nošení:

Osobně jsem sledoval model SNZH 55 s velkým zájmem, když se poprvé objevil na trhu. Jeho povedená modifikace s názvem FiftyFive Fathoms se mi také velice líbila, ale nějak jsem nebyl ochotný dát potřebnou částku za hodinky, které by mi v té době neplnily žádnou funkci – na léto a k vodě jsem měl vynikající Seiko Alpinist. Jak šel čas, nastaly podstatné změny v mém hodinkovém portfoliu a mně se povedlo výměnnou za jiné získat tyto Seiko.

Ač celkově preferuji hodinky do 40 mm a s tenkým pouzdrem, jsem čas od času ochoten udělat výjimku. Pouzdro je sice poněkud větší, než jsem zvyklý, ale je dobře tvarované, takže na ruce sedí celkem příjemně. Povrchová úprava je provedena leštěním a oblé křivky hodinek tak mohou z některých úhlů trošku připomínat lehce ocucaný bonbon, to je asi jediná výtka k celým hodinkám. Velmi se mi líbí vystouplé a vypouklé sklíčko, které odkazuje na časy, kdy byla sklíčka plastová a vypouklá ještě víc. I černá zasklená luneta působí velmi dobře.

Aftermarketový číselník, který je nosným prvkem celé modifikace, je zpracován naprosto bezchybně. Podklad je matně černý a indexy jsou tvořeny silnou vrstvou svítící barvy. Tato vrstva je tak silná, že jsou indexy plastické. Na pozici půl páté nalezneme datové okénko. Díky svému umístění a černému datovému věnci nenarušuje čisté linie číselníku a i takový odpůrce datumovky na hodinkách, jako jsem já, mu nemá co vytknout. Hodinová a minutová ručka jsou poměrně silné a jsou pokryty dostatečným množstvím luminiscenční barvy. I sekundová ručka je na poměry řady Seiko 5 zajímavě tvarovaná a taktéž vybavena svítícím nátěrem.

Většina majitelů vybavuje své FiftyFive Fathoms řemínkem z plachtoviny od firmy Braddy Straps. Moje nejsou v tomto ohledu výjimkou. Řemínek je pěkný na pohled a podšitý kůží, takže se i příjemně nosí. Otázkou je, co by kožené podšití říkalo na kontakt s vodou, ale údajně by to neměl být problém. Až bude léto, tak to vyzkouším. Za zmínku stojí i snadné sejmutí a opětovné nasazení tohoto řemínku – stěžejky jsou opatřeny výstupkem, který je na zadní straně řemínku a jdou tedy vyjmout i bez použití nástroje. Standardně jsou hodinky SNZH55 vybaveny kovovým náramkem, který má plné dílky. Pouze spona a koncovky jsou plechové. Kvalita náramku celkově převyšuje ostatní náramky v řadě Seiko 5, které jsou zpravidla ze skládaného plechu.

Hodinky se nosí velmi příjemně. Často používám otočnou lunetu pro měření různých časových úseků. Akvorezista 100 m je pro mě víc než dostatečná, pro občasnou letní koupel. Přesnost strojku se po seřízení hodinářem ustálila někde kolem +8 s denně. Povedené je i pevné dýnko s motivem loděnky a popisky, které uvozují tuto edici.

Kelkaj vortoj en konkludo:

Až sem na závěr jsem si nechal drobnou úvahu nad podobností Seiko FiftyFive Fathoms s ikonickými Blancpain Kvindek Fathoms. Jaro, hodinky jsou si po úpravě podobné, ale jen na první pohled, při bližším pohledu zjistíte, že je tolik věcí jinak, že se nedá hovořit o nějakém kopírování. Stejný je pouze „dojem“, kterým hodinky působí.

Navíc si tvůrci této edice zachovali velký smysl pro humor, když jí pojmenovali FiftyFive Fathoms. Jednak to odpovídá vodotěsnosti hodinek 100 m a za druhé je to odkaz na Seiko 5. Tento smysl pro humor je u hodinek důležitý, dokazuje totiž, že se tvůrci nepokoušeli vytvořit repliku Blancpain Fifty Fathoms, ale svébytné hodinky, které si budou žít vlastním životem.

Myslím si, že u mě zůstanou na pozici letních a víkendových hodinek skutečně dlouho.

Aŭtoro teksto: Tadeo Tad Shy

Aŭtoro fotoj: 🙂 Kibi

Albumo ĉiujn fotojn.

Se vi ŝatas horloĝojn, ne forgesu doni al ni, bonvolu, Via "kiel" nia avantaĝo Facebook paĝo. Ĝi donas al ni tre valoraj sugestoj, dankon.