Dnes bych vám chtěl krátce představit hodinky holandské značky Luo. Dostaly se ke mně jako dárek od majitele už zaniklého internetového obchodu s hodinkami, asi ze zbylé skladové zásoby. Ten obchod byl právě zaměřený na produkci takových značek – s výrobou v Říši středu. Hodinky Kiber mne zaujaly hlavně proto, že jsem už asi 25 let známý pod přezdívkou “Kibi”, připadalo mi to jako skvělý vtip.

Ono těch vtipů je tu víc. Pro podporu tohoto internetového obchodu vzniklo i jedno diskuzní fórum o hodinkách (jaro, chronomag). Obchod už dávno zanikl, ale fórum tak nějak ze setrvačnosti funguje dál. Trochu mi to připomíná jeden vtip o katolické církvi – znáte ho?

Jednou takhle přijde za Otcem Ježíš a říká: “Hele, vzpomínáš si na ten spolek rybářů, co jsem asi před dvěma tisíci let založil? Nebudeš tomu věřit, ale oni se ještě scházejí!”

Sed reen rigardi, někdy kolem roku 2000 se vrátil design navigátorských hodinek, který vycházel ze soutěže Luftwaffe (jaro 1939) pro vybavení navigátorů hodinkami se specifickými parametry – pako grandeco 55 mm, jednoduchý a čitelný číselník, centra dua mano, silná luminiscence, strojek s ručním nátahem, už jsem o tom krátce psal tie. A někteří výrobci se k tomuto designu vrátili (třeba IWC) anebo ho převzali a hodinky v tomto módním provedení začali také produkovat a často v trochu upraveném vzhledu. A jedním z výrobců, kteří se na této vlně zájmu zkoušeli vézt, je i holandská značka Luo. Cela estas (jako tolik jiných) ale vyráběny v Číně. V současné době se této značce asi příliš nedaří, na internetu jsem ještě o ní našel zmínku, ale na žádnou velkou expanzi to nevypadá.

Pouzdro těchto hodinek je vyrobeno z nerezové oceli, havas diametron 47 mm a výšku asi 15 mm. Proporčně je pouzdro celkem pěkné, cilindraj, s poměrně krátkými nožičkami a kuželovitou lunetou. Povrchová úprava je provedena hrubším broušením a luneta je kartáčovaná. Jestli mohu vyjádřit svůj názor, tak pouzdro není vyrobeno moc kvalitně, třeba boční strany pouzdra nemají na výšku úplně rovnou plochu, spíš jako kdyby se broušené plochy trochu “vlnily”. Asi byly hodinky příliš velké na leštění pro malé asijské ručičky.

Výrobce deklaruje na dýnku estanqueidad 5 ATM, sed mi konfesas, že nějak nemám odvahu, abych to zkoušel, takže k hodinkám se spíš chovám, jako by byly “water resistant” a i to celkem opatrně.

La krono estas ŝraŭbita, rozměry jsou příjemné a “K” hrubě gravírované do korunky je roztomilé. K ovládání korunkou – rozměry umožňují dobrý nátah, ale přesné seřízení není úplně jednoduché, ručky se při zasouvání korunky často trochu pohnou.

Číselník kryje (pri) minerala vitro, Mi dubas, že by to byl safír a nechce se mi do něj rýt, abych to zkontroloval. Ale zatím na něm není žádný škrábanec. Vzhledem k poměrně tenké lunetě má sklíčko impozantní rozměr – mezumo estas 42 mm. A antireflex na něm samozřejmě není.

Matný černý číselník má jen výrazné luminiscenční horo markiloj, ocelové tužkovité ručky nesou luminiscenci také. Bílým tiskem jsou pak zhotoveny minutové indexy, značka a označení mechanického strojku a ručního nátahu “mechanique”. Vteřinový subčíselník na pozici “9” číselník příjemně opticky vyvažuje proti korunce. Mi devas konfesi, že hodinky jsou skvěle čitelné.

A jak je to s luminiscencí? Výrazná zelená, ale do rána nevydrží, škoda.

V hodinkách je kalibr Unitas 6497 – údajně je švýcarský, alespoň popis číselníku to říká. Jestli se tomu dá nebo nedá věřit, Mi ne scias. Ale v Číně dělají svůj klon kalibru Unitas 6497 už dlouho a musím přiznat, že v poměrně zajímavé kvalitě. Budeme ale výrobci věřit švýcarský původ strojku. Frekvenco estas setrvačky 2,5 Hz, 18.000 osciladoj por horo, manlibro kurboplena, rezerva chodu cca 55 horoj. Al precizeco? Tyto hodinky se denně zpožďují stabilně o cca -15 duaj. Až mi to začne vadit, nechám strojek seřídit, zatím je mi to už asi rok a půl jedno.

Rozlehlé ocelové šroubovací dýnko je hrubě broušené, laserem je na něm vygravírováno pár nápisů, značka a dokonce i internetová adresa výrobce kiber-watches.com!

Hodinky jsem dostal na velmi ošklivém řemenu o rozměru 24 / 20 mm. Ke stylu hodinek se vůbec nehodil, ale nejhorší asi byla barva – temně rudá! Po výměně řemenu za decentnější Panatime v méně divoké barvě a o rozměru 24 /24 mm to už bylo lepší. A hodinkám to celkem sluší i na černém NATO-strapu. Velikost není pro každou ruku, ale moje zápěstí o obvodu 22 centimetrů se s nimi vyrovnává celkem bez potíží.

A moje dojmy? Darovaným hodinkám na tikot nehleď! Je sice pravda, že po několika měsících se hodinkám uvolnila natahovací osička i s korunkou a vypadla. Ale stačilo hodinky otevřít, vložit osičku, dotáhnout šroubek a bylo po problému. Občas mám chuť na větší hodinky, které ale nemusím nijak zvlášť šetřit a pak i tyto vtipné hodinky dostanou místo na mém zápěstí.

A jestli bych vám je doporučil? Asi ne, ale je to jen symbolická rada. Značka téměř zanikla, český prodejce takétak jsou tyto hodinky spíš kuriozitou a nejspíš byste je ani nesehnali.

A vůbec, nechci se vás dotknout, pánové, ale hodinky se značkou podle své internetové přezdívkykdo z vás to má?

Aŭtoro textu kaj fotoj: 🙂 Kibi

Albumo ĉiujn fotojn.