Mia (milá, hodná a dokonce hodinek znalá) přítelkyně mi už několik let tvrdí, že mi hranaté hodinky nesluší, a že si je nemám kupovat. Když jsem fotil a seznamoval se s těmito hodinkami – Fortis Square Automatic – tak jsem přemýšlel o rebelii, že přítelkyni přestanu naslouchat a tyhle hodinky si pořídím! A proč? Podívejte se sami. Klasický tvar, perfektní provedení, odolné, preciza… těžko se do nich nezamilovat.

Hranaté ocelové (nerezové) pouzdro má rozměr 38×38 milimetroj. Raději jsem si to ověřoval, nechtělo se mi tomu uvěřit, že je to tak málo. Hranatá pouzdra obecně vypadají větší, dokonce i jsou větší, ale na ruce tyto hodinky vážně dělají dojem průměru tak 44-46 mm. Povrchová úprava je saténovým kartáčováním, inkludante steadies. Dobrou zprávou je, že na hodinkách nejsou vidět drobné oděrky, jako kdyby byly leštěné. A ta ještě lepší, že šikovný hodinář tento povrch rychle a snadno umí obnovit. Takže mikro škrábance od manžet vám starost dělat nemusejí. Doplním ještě tloušťku pouzdra – nur 11 mm, velmi příjemné. A hranaté masívní nožky jsou jako výrazný designový prvek výborné.

Hranaté ploché sklíčko tvoří safír. Odolné, účinné, certe. Modrá antireflexní vrstva hází podle dopadajícího světla zajímavé odlesky a příjemně zlepšuje čitelnost a oživuje číselník.

V hranatém pouzdře je kulatý číselník – trochu jsem se bál čitelnosti, ale zbytečně. Najdeme na něm výrazné čárkové a číselné hodinové indexy, okénko ukazatelů dne v týdnu a data, logo Fortis, připomenutí automatické funkce a vodotěsnosti – 100 metroj. Rovné zahrocené ručky (horo kaj minuto) jsou perfektně čitelné i díky své barvě, skoro po celé délce jsou lakovány bílou luminiscenční barvou. Vteřinová ručka je nápadně červená. Musím pochválit i proporce – k velikosti pouzdra, dial, indexů… jsou ručky perfektně velikostně vyvážené.

Nemohu se nepodělit o ukázku luminiscence – je výborná!

Nezmínil jsem zatím korunku, neniu ŝraŭbo, nese korunkové logo výrobce. Grandeco, ovladatelnost – znovu perfektní.

Dýnko je hranaté, kiom ajn. U pouzdra ho drží čtyři šroubky, najdeme na něm znovu označení modelu i s referenčním číslem, deklaraci vodotěsnosti a kulatý průhled na strojek. Řešení dýnka příjemně odpovídá designu přední strany a moc se mi líbí. Díky lehkému zakřivení u nožek pouzdro na ruce sedí jako ulité.

Když už jsem zmínil kalibr, v hodinkách tiká švýcarská ETA 2836-2 s 25 lagro rokoj, automatickým nátahem (a možností ručního nátahu korunkou), hackingem vteřinové ručky, ukazateli dne v týdnu a data. Zdobení strojku se omezilo pouze na gravírování loga výrobce na rotor samonátahu, ale i tak pěkné!

Ocelový nerezový tah je… perfektní! Plné články spojené šroubovacími osičkami, skvělá spona. Jen mě u hodinek tohoto určení trochu udivila neoprenová extenze ve sponě? A pokud budete chtít vyměnit tah třeba za kožený řemen, nebude s tím žádný problém, nožky mají standardní rozteč 24 milimetroj. A asi i díky tahu mají hodinky celkem překvapivou hmotnost – tuta 206 gramoj.

Co říci na závěr? Pokud vás vaše přítelkyně (manželka, milenka, registrovaná partnerka…) nechá nosit hranaté hodinky, neváhejte. Za cenu kolem $2.300 najdete odolné, praktické, nápadné a spolehlivé hodinky, které vám budou slušet jak k obleku, tak i ke casual oblečení. A nenechají vás na holičkách ani při sportovních aktivitách. Za mne 100 bodů ze sta!

Aŭtoro textu kaj fotoj: 🙂 Kibi

Albumo ĉiujn fotojn.

Dankon pro prunto Koscomu.cz.