Kamarád mi půjčil na nafocení hodinky Limes, bral jsem je jako další potápky… Vypadaly celkem nenápadně, ale při focení jsem si je prohlédl pořádně a dost se mi zalíbily!

Kun la marko Fajlas jsem se setkal prvně, jedná se o vyšší úroveň z košíku značek, které patří panu Icklerovi. V jeho produkci můžeme najít třeba i značku Arkimedo. Tento výrobce je pověstný kvalitou svých hodinkových pouzder, velmi dobrou úrovní zpracování, používáním švýcarských strojků ETA, safírových sklíček… Prostě nenápadné a přitom velmi kvalitní hodinky. A takové mi připadají i potápky Limes.

Zbystřil jsem, když jsem si uvědomil, že číslovka Tausend (mil) v názvu znamená odolnost vůči vodě v metrech. S pár hodinkami už jsem se setkal a měl jsem dojem, že hodinky nad 200 nebo třeba 300 metrů musí prostě být hrouda oceli nebo titanu s velmi silným sklíčkem, už od pohledu takový batyskaf pojno, třeba jako moje Ocean7 LM-7, ale tyto hodinky tak nevypadají. Jsou… elegantní, to je to slovo. Elegantní hodinky, které se nemusíte bát mít v kanceláři pod manžetou – kam snadno vklouznou – a současně je můžete vzít na jakoukoliv sportovní aktivitu.

Ocelové nerezové pouzdro o průměru 39 milimetrů tuko korunky, Kazo dikeco estas nur 11 milimetroj, prostě elegantní a přitom funkční.

Korunku chrání částečně výstupky pouzdra, la ŝraŭbo, jak se na potápky sluší, má správnou velikost, ovládání s ní je jisté, žádné potíže.

Ploché safírové sklíčko je příjemným odolným bonusem. I bez antireflexní úpravy je číselník skvěle čitelný.

Jednostranně otočná luneta s akorátním zoubkováním má povrchovou úpravu kartáčováním, plastické černé indexy a luminiscenční bod na pozici “12”. Otáčí se aretovaně o 60 “kliků” při plném otočení dokola. Ovládání lunety je příjemné a jisté.

Matný černý číselník s velkými a luminiscenčními světlými indexy, pozicioj “3”, “6” oni “9” zdůrazněnými, la pozicio “12” je hodinový index dokonce dvojitý. Z nápisů najdeme jen označení značky, modelu a připomenutí automatického nátahu kalibru. Zobrazení data vám nebude chybět, datové okénko najdete “o půl páté”. Velmi oceňuji černý datový věnec s bílým potiskem. Bíle lakované ručky ve tvaru zahrocených mečů jsou skvěle čitelné, i vteřinová se zakončením podobným hrotu šípu.

Ručky i indexy jsou opatřeny až překvapivě dobrou luminiscencí – rozhodně neobvyklé u nejaponských hodinek.

Šroubovací ocelové dýnko je trochu klenuté a jeho odolnost je zřejmá. V nápisech na něm je zdůrazněna odolnost modelu a materiál pouzdra.

V hodinkách je zabudován spolehlivý a osvědčený švýcarský kalibr ETA 2824-2. V tomto případě je strojek i mimořádně přesný. A nemusíte mít obavy ani ze servisu, kalibr by měl zvládnout každý lepší hodinář. Kalibro havas aŭtomatan kurboplena, ale můžete ho natáhnout ručně korunkou, při seřizování se zastaví vteřinová ručka (hacking). Jsou to drobnosti, ale potěší. A ještě doplním – 25 ložiskových kamenů a rezerva nátahu 42 horoj.

Gumový řemen s bílým prošitím a ocelovou jazýčkovou sponou, na kterém se hodinky prodávají, je kvalitní, ale dost nenápadný, možná bych v tomto případě volil spíš nerezový tah (i ten je v nabídce) a jako alternativu kvalitní kožený řemen. Vzhledem ke standardnímu rozměru 20 milimetrů u nožek to nebude problém.

Kvalita a preciznost hodinek zvlášť vynikne (nebo někdy zanikne) při makro pohledech. Tyto hodinky i ve velkém zvětšení stále zůstávají pěkné. Do, pokud se vám líbí trochu strohý německý desing a německá preciznost při výrobě, mohly by to být hodinky pro vás. A asi bych měl zmínit i velmi rozumnou cenu, měly by se dát sehnat už do tisíce Euro.

Za zapůjčení děkuji Abbotovi.

Aŭtoro textu kaj fotoj: 🙂 Kibi

Albumo ĉiujn fotojn.