Obvyklá produkce firmy Elton Hodinářská a.s. navazuje na design šedesátých – sedmdesátých – osmdesátých let a vcelku jen máloco překvapí. O to víc jsem užasnul nad těmito hodinkami, které (ale s pouzdrem z “pouhé” neoksidebla ŝtalo) Elton vyrábí od roku 2004. Zkusím vám je krátce představit.

Nejnápadnější změna se udála s pouzdrem. Obvyklé ocelové nerezové pouzdro z běžné produkce je na tomto kousku nahrazeno materiálem Damasteel. Jednotlivé vrstvy oceli dělají ve výsledném zpracování zajímavé proužky. Ani jsem netušil, že to někdo zkusil v průmyslové výrobě, měl jsem za to, ke Ondrej Berkus je u nás jediný, kdo to na hodinkách zkusil. Jak snadno se člověk zmýlí. Loĝejo havas diametron 41 milimetroj, piedoj Interspacigo 20 milimetroj. Korunka je z nerezové oceli (stejně jako tlačítka chronografu) a nese vygravírované iniciály majitele.

Plastické vzory pouzdra jsou vážně krásné! Předpokládám, že v přesné podobě jsou na hodinkách neopakovatelné a i toto přispívá k individualizaci každých hodinek.

Ploché safírové sklíčko kryje bílý číselník – ten je zaplněný (ne přeplněný) subciferníky, Ruck, okénky plného kalendáře a ručkovým ukazatelem data. Číselníku je někdy vyčítána plochost, ebla, že by zdobení giloší ještě zvedlo pocit exkluzivity z těchto hodinek, ale mně se takhle líbí nejvíc. Na číselníku najdeme okénka dne v týdnu a měsíce, ukazatel data je okolo číselníku. Subciferníky patří k chronografu (30 minuto kaj 12 hodinové čítače) kaj la pozicio “9” pak ručky ukazují ubíhající vteřiny a čas ve 24 horloĝo ciklo. La pozicio de “6” pak ještě vidíme ukazatel měsíční fáze. A vpravo logo výrobce. Horo, minutová a vteřinová ručka chronografu jsou zlaté a hodinky příjemně oživují. A provedení je precizní, skvělé.

Přes spíše “oblekové” určení mají hodinky na číselníku i ručkách nanesenu účinnou luminiscenci pro základní orientaci v čase i v šeru nebo ve tmě.

Šroubovací dýnko s minerálním průhledem na strojek je pěkné a navíc dává i dost prostoru pro individuální úpravy – gravírování, které hodinky odliší od podobných a i po rocích může připomínat třeba významnou rodinnou událost.

Strojek se u Primek jmenuje 77.51. Jaro, pokud tušíte, že je to přejmenovaná ETA 7751, Vi pravas. Mechanický kalibr s automatickým (i ručním) jednostranným nátahem, 28.800 balanciloj por horo (4 Hz), 25 ŝtonoj, Rezervo Draw kontroli 46 horoj. Komplikaĵo – tempo, chronograph (30 minut/12 hodin), full kalendář (monato, dato, tago de la semajno), 24 hodinový cyklus a ukazatel měsíční fáze. To vše v prostoru o průměru 30 mm a tloušťce pouhých 7,9 mm. Pěkné to je. Snad je i škoda, že výrobce nezkusil na strojku žádné zdobení – kromě gravírování na rotoru. Alespoň perličkování můstků, nebo zlacení, Ĝenevo strioj, alespoň modřené šroubky tu mohly být – ty hodinky by si to zasloužily.

Kožený řemen (asi krokodýl) rigardi kostumojn. Nur domaĝe, že už na něm není třeba spona (stačila by jazýčková) také z damaškové oceli, takhle to není špatné, ale celkový dojem mohl být ještě lepší.

Zmínil jsem pár věcí, které by mě osobně na nich rozčilovaly, ale i tak to jsou pěkné hodinky. Takže pokud chcete hodinky, které budou opravdu výjimečné a jedinečné a to včetně popisů číselníku nebo rytí na dýnku a na rotoru, poohlédněte se po produkci Primek. Ale bude to stát balík, ne že ne. Hodinky bez individuálních úprav a s nerezovým pouzdrem stojí skoro 100.000 CZK.

 

Aŭtoro textu kaj fotoj: 🙂 Kibi

Albumo ĉiujn fotojn.