Pro příznivce Iana Flemminga a jeho filmového syna má tento návod na přípravu drinku zvláštní kouzlo. A co pro vás? Jestli si trochu všímáte hodinek, tak určitě víte, že dříve James Bond nosil hodinky značky Rolex (a třeba i digitální Seiko s “televizí”), ale už pár let si na zápěstí tohoto agenta s povolením zabíjet neumíme představit nic jiného než právě tyto hodinky značky Omega.

Tak co to vlastně nosí? Značka Seamaster má v historii značky Omega své tradiční místo. Jsou to odolné hodinky vhodné i pro tvrdší zacházení a vodotěsnost umožňuje je používat i při vodních aktivitách. A to dokonce i k saturačnímu potápění, hodinky mají i héliový ventil. S vodotěsností 300 metrů si to s nimi vážně můžete dovolit.

Ocelové nerezové leštěné pouzdro o průměru 41 milimetrů má kartáčované boky a typické provedení nožek. Znakem Ω signovaná korunka je chráněna výstupky pouzdra a je šroubovací. La pozicio de “10” na pouzdru najdeme héliový ventil, rovněž označený logem firmy.

Tento model má skeletonové ručky – hodinovou a minutovou – s luminiscenčními body na koncích. Někomu se to líbí, někdo vzpomíná na starší provedení s ručkami plnými… Vteřinová ručka má červené zakončení a luminiscenční terčík. Luminiscenci na sobě nesou i hranaté a kulaté hodinové indexy číselníku. Ten je krásně modrý a s typickými vlnkami. En “trojce” vidíme ještě okénko datumovky. Celkové provedení je velmi harmonické a přitom funkční.

Modrá je i vložka v ocelové jednostranně otočné lunetě s luminiscenčně vyznačeným bodem “60” a eloxovanými indexy.

Číselník kryje lehce klenuté safírové sklíčko s anitireflexním potahem.

Pro potápky firmy Omega je typické i logo s mořským koníkem na dýnku. Dýnko je, kompreneble, šroubovací a ryté vlnky na něm pomáhají tomu, aby hodinky na ruce seděly prostě skvěle!

Přesný čas v hodinkách odtikává quartzový kalibr Omega Calibre 1538 (na bázi ETA 255.461). Pod dýnkem je sice ukrytý, ale asi je to škoda, jeho precizní provedení a povrchová úprava rhodiem je krásná. Kalibr má i indikátor konce životnosti baterie – nutnost výměny (po cca 27-36 měsících) oznámí kalibr chodem vteřinové ručky, která pak poskakuje po dvou vteřinách.

K hodinkám patří skvěle provedený tah a spona. Povrchovou úpravu tvoří kombinace kartáčovaných a leštěných prvků. Spona je opravdu perfektní. A pro použití pod vodou má i neoprénovou extenzi.

Celkově hodinky působí zdobným a přitom odolným dojmem. Vaše kousky při base jump nebo střelbu z Walteru PPK nebo W99 by vydržet měly. A vedeni příkladem agenta s povolením zabíjet si je asi nejspíš můžete vzít i k obleku nebo ke smokingu, jakkoliv pro tohle konstruovány vlastně nejsou.

Někdy mám pocit, že tyto hodinky jsou jako pár jiných kultovních kousků – třeba Seiko Monster, pilotky B-Uhr, Moonwatche… prostě každý to s nimi musí alespoň zkusit, jak by se mu nosily. Na můj pokus tyto Omegy zatím čekají. Ještě přidám přesné označení typu2541.80.

Aŭtoro textu kaj fotoj: 🙂 Kibi

Albumo ĉiujn fotojn.