U těhle hodinek jsem se dopustil chyby. Jaké? Když mi je majitel přivezl na focení do práce a sundal je celé upatlané od potu z ruky, otřel jsem je o tričko… co já kolem toho vyslechl!

Ale to nic nemění na tom, že to jsou krásné hodinky. Produkce firmy Perrelet je zdobná, hravá a navazuje na to nejlepší z tradic švýcarských hodinek. V jejich produkci jsou hodinky s tourbilonem, s pětiminutovou repeticí a podobné skvosty. Tyhle konkrétní sice nejsou tak vyspělé (drahé), ale to nevadí. I tak se jedná o jedny z nejhezčích oblekovek, které jsem měl možnost fotografovat. Jen drobnost k současnému vlastnictví značky, patří koncernu FESTINA.

La kazo estas farita el neoksidebla ŝtalo, průměr je pěkných 40 mm. Pro značku typické jsou boky pouzdra a také perfektní zpracování. Nožky (o rozteči 20 mm) jsou poměrně masívní. Zespodu je pouzdro uzavřeno ocelovým dýnkem s průhledem, k pouzdru ho upevňuje šestice šroubků. Vodotěsnost je dostatečných 5 ATM.

Dýnko odhaluje safírovým průhledem pohled na strojek s označením cal. P-061. Základem je přepracovaná a dozdobená ETA s modulem Dubois Depraz (s mimostřednou vteřinovkou na pozici “6” a BigDate). Rotor automatického nátahu má vloženou safírovou vložku s gravírovanou značkou Perrelet. A také kousek zlata, který prý i napomáhá automatickému nátahu. Praktické a hezké je to, moc hezké. A podle vyjádření majitele je i strojek mimořádně přesný.

Číselník také stojí za povšimnutí. Všimnete si dvojitého okénka s velkým zobrazením data (Big Dato) na dvou kotoučích. To je velmi praktické, “normala” malá datumovka je někdy trochu nečitelná. Ale ta krása je ve vzorování šedého ciferníku linkami jakoby do “paprsků”, hra světla a stínů, která se na něm a na ručkách, které vypadají jako hroty šípů, prohání, je nezapomenutelná. Krásné plastické indexy jen tento dojem umocňují. Trochu se mi nezdála kvalita tisku na ciferníku, ale i tak pěkné. Na luminiscenci zapomeňte, nebudete ji potřebovat.

Na safírovém sklíčku je nanesen masivní antireflex. A to i z venku. Řešení sice hezké, ale nepraktické, je na tom “všechno vidět” a mikrovláknový hadřík si raději nechte po ruce v kapsičce košile.

Kožený řemen od výrobce – antracitové barvy se vzorem krokodýla – nevypadal moc prakticky, zdál se mi slabý a nevýrazný. Ale těmto hodinkám stejně nejlépe sluší ručně šitý řemen, třeba od Majstro Sima. Ale spona se mi líbila – klini, masívní s logem výrobce.

Co napsat na závěr? Potřebujete kvalitní zdobené přesné a nezvyklé hodinky hlavně k obleku? Pak bych vám doporučoval poohlédnout se po značce Perrelet, chybu neuděláte!

Aŭtoro textu kaj fotoj: 🙂 Kibi

Album s většími fotografiemi.