Enkonduko

Je to něco přes dvacet let od doby, kdy z Východního Německa (bývalé NDR) jen těžko mohlo přijít něco dobrého, ať už šlo o plastové lžičky nebo hodinky. Vždy tomu tak ale nebylo. Před a během druhé světové války se v Německu vyráběly výborné hodinky. Centrum německého hodinářství se nacházelo v městečku Glashütte, které je vzdáleno jen deset kilometrů od českých hranic. Naštěstí Berlínská zeď padla a situace se změnila. V Glashütte se opět produkují špičkové hodinky a sídlí zde mnoho hodinářských firem. Mezi firmy působící v Glashütte patří i NOMOS, malá manufaktura se sídlem v zrekonstruované budově bývalé železniční stanice.

Nomos Club dunkel

Nomos Club dunkel

Ač se osobně zajímám spíš o hodinky staršího data výroby, minulý rok jsem rozhodl koupit si nové hodinky. V obchodě, s krabičkou, se zárukou a zkrátka se vším všudy. Dlouho jsem vybíral a hledal ty správné hodinky, které si za svoje ušetřené peníze pořídím. Na NOMOS padla volba především z toho důvodu, že nabízí hodinky osazené in-house strojky (strojky si vyrábí přímo manufaktura NOMOS) za ceny, za které jiné firmy nabídnou standardní strojek firmy ETA. Samotný model Club jsem vybral, protože svým designem značně vybočuje z výrobního programu značky, který staví převážně na minimalistickém stylu BAUHAUS.

Základní popis

Pouzdro hodinek je vyrobeno z jednoho kusu leštěné nerezové oceli, což je poměrně neobvyklé řešení. Dýnko hodinek je klasické, ŝraŭbo. Na přání může být s průhledem ze safírového skla, který umožňuje kochat se krásně zdobeným strojkem. Průměr pouzdra u základního modelu činí 36mm, což se může zdát málo, ale velká plocha číselníku a dlouhé nožky pro uchycení řemínku dovedou hodinky poměrně dost opticky zvětšit. Pro člověka, který neoplývá nadprůměrným obvodem zápěstí, je tato velikost naprosto perfektní, ale neztratí se ani na větší ruce. Konkrétně model Club se vyrábí ve velikostech od 36mm do 41.5mm, podle použitého strojku. Výška pouzdra je pouhých 8.17mm, praktike, že hodinky se perfektně skryjí pod manžetu košile, když je třeba. Korunka se signaturou výrobce je malá a zprvu se mi zdála poněkud disproporční, ale zvykl jsem si.

Tmavý číselník je jednoduchý a velmi přehledný. Sudé hodiny jsou zobrazeny arabskými číslicemi, krom šestky, která musela uvolnit místo mimostředné sekundové ručce, liché hodiny jsou vyznačeny pouze ve formě čárek. Číslice mají lehce nazelenalý odstín, který dobře kontrastuje s tmavou plochou ciferníku. Všechny číslice a hodinové indexy jsou tvořeny svítící barvou Super-LumiNova, která by měla zajistit dobrou čitelnost i potmě. Minutová stupnice je tvořena jednoduchými bílými čárkami a nad hlavními hodinovými indexy jsou tmavě oranžové číslice označující interval vždy po pěti minutách. Sekundová ručka je mimostředná na pozici šest hodin a má stupnici dělenou po jedné vteřině, přičemž indexy pětisekundových intervalů jsou lehce delší. Na číselníku najdeme též nenápadnou signaturu výrobce NOMOS GLASHÜTTE.

Ručky mají hůlkovitý tvar se zašpičatělými konci. Hodinová a minutová ručka jsou z části pokryté barvou Super-Luminova. Ručky mají lesklý rhodiovaný povrch, který perfektně kontrastuje s tmavým číselníkem. Tento kontrast zajišťuje velmi dobrou čitelnost hodinek za všech světelných podmínek. Čas se tedy z hodinek odečítá velmi lehce.

Číselník a ručky překrývá ploché safírové sklo, které lehce vystupuje nad linii pouzdra. Jelikož sklo není opatřené anti-reflexní vrstvou, tak se pod určitým úhlem na přímém světle poměrně výrazně leskne, ale to není nic, s čím by se nedalo žít.

Značka NOMOS pro své hodinky používá řemínky šité z koňské kůže, známé též jako Shell cordovan, která se hlavně používá jako materiál pro výrobu luxusních ručně šitých bot. Řemínky z tohoto materiálu se vyznačují značnou trvanlivostí, která by měla několikanásobně převyšovat běžně používané kožené řemeny. Spona je klasická jazýčková, vyrobená z nerezové oceli a signovaná výrobcem.

Šroubovací dýnko hodinek je možno za příplatek cca 140 Eŭro (ceny se od mého nákupu dost možná změnily) vybavit safírovým průhledem, který umožňuje pohled na krásně zdobený strojek NOMOS Alpha. Strojku hodinek bych rád věnoval samostatný odstavec na konci recenze. Bez ohledu na pevné nebo prosklené dýnko výrobce udává vodotěsnost 100m dle normy DIN 8310, což by mělo na běžné denní nošení a nějakou tu koupel stačit.

Dojmy z nošení

Hodinky jsem si kupoval s tím, že mi budou sloužit k dennímu nošení. Na denní nošení osobně preferuji menší hodinky, které mi nezavazí při běžných činnostech. Menší a hlavně placatější hodinky jsou taky mnohem méně náchylné k otloukání o futra a podobné kratochvíle, kterým se člověk chtě nechtě nevyhne. Z tohoto hlediska mi model Club naprosto vyhovuje. Pouzdro je dobře tvarované a hodinky se tím pádem velice příjemně nosí.

Číselník a ručky působí velmi harmonicky. Lesklé rhodiované ručky perfektně kontrastují s tmavým číselníkem. Sklíčko neopatřené antireflexní vrstvou se na přímém slunci občas silně leskne, ale ručky se většinou lesknou ještě víc, takže čas lze odečíst i v těchto případech, a já osobně absenci antireflexu nepovažuji za nedostatek. Kombinace arabských číslic a indexů tvořených jednoduchými čárkami je přehledné a dle mého názoru i dobře vypadající řešení. Malá sekundová ručka se pohybuje v lehce zapuštěném subciferníku na pozici 6, tento subciferník je jemně dekorován soustřednými kruhy. Řešení číselníku s mimostřednou sekundovou ručkou na pozici číslo šest je příjemnou změnou oproti standardně montovaným ETA strojkům, které používá většina výrobců. Nad hodinovými indexy jsou malé tmavě oranžové číslice označující počet minut, další barva na číselníku je příjemným oživením a hodinky nepůsobí strohým dojmem.

Z čeho jsem měl zpočátku obavy, byl řemínek. Působil velmi nepoddajně a byl poněkud neúměrně tlustý vůči poměrně subtilním hodinkám. Řemínek Shell Cordovan pochází z koňské kůže a proti jiným materiálům (tedy jiným druhům kůže) by měl být mnohem trvanlivější. Okraje jsou prošity tmavě hnědou nití a řemínek je hladký, bez textury. Řemínky z tohoto materiálu by se neměly běžným nošením tolik opotřebit, pouze prý časem získají jemnou patinu. Dokonce by měly být odolnější vůči namočení a jak všichni víme, voda většině kožených řemínků zrovna neprospívá. Mé obavy se ve výsledku ukázaly zcela liché. Řemínek se poměrně rychle přizpůsobil tvaru mého zápěstí a hodinky se na něm nosí velmi příjemně, takže v dohledné době rozhodně neuvažuji o jeho výměně za jiný, tak jako u jiných mých hodinek.

Strojek NOMOS Alpha s ručním nátahem je produkován přímo v manufaktuře NOMOS v Glashütte a nahradil tak dříve používaný strojek Pesseux 7001, ze kterého konstrukčně vychází, míra odlišnosti je ovšem taková, že je všeobecně uznáván jako in-house strojek. Strojek částečně vychází z tradiční konstrukce, která se v Glashütte používala u kapesních hodinek – jedná se o takzvaný „three-quarter plate“, praktike, že mechanismus hodinek místo několika menších můstků kryje jeden velký, s výjimkou můstku setrvačky. Toto řešení napomáhá stabilitě strojku a jeho přesnosti. K přesnosti se vztahuje další technické řešení, kterým je mikroregulační systém Triovis, ten umožňuje jemné doladění chodu hodinek. V současnosti jsou všechny hodinky NOMOS seřizovány v šesti pozicích. Manufaktura NOMOS věnuje velkou pozornost i vizuální úpravě svých strojků. Můstky jsou rhodiované a zdobené ženevskými pruhy, kterým se v Glashütte říká jinak – „Glashütte ribbing“, tedy něco jako žebrování. Hlavní šroubky, které drží můstky strojku, jsou tepelně modřené. Zdobení neuniklo ani soukolí ručního nátahu, které je vybroušeno tak, aby při dopadu světla vrhalo spirálovité odlesky – tzv. „sunburst“. Rozhodně se tedy vyplatí připlatit si za průhled. Po funkční stránce nemám ke strojku žádné výhrady. Po půl roce nošení se stále drží v denní odchylce kolem tří sekund do mínusu. Frekvence strojku je 21.600 cikloj / horo. kaj portas blokoj estas 17.

Pár slov závěrem

Hodinky NOMOS Club perfektně splňují očekávání, která jsem do nich vkládal. Díky spíše menším rozměrům a malé tloušťce se velmi pohodlně nosí a na ruce působí spíš nenápadným dojmem. Díky ocelovému pouzdru, safírovému sklíčku a vodotěsnosti 100m bez problém zvládají veškeré nástrahy běžného nošení, kterým je člověk vystaví. Elegantní design a rozměry umožňují jejich bezproblémové užití i jako hodinek k obleku. Žádné vážnější připomínky k hodinkám nemám. Přece kdyby se mi na nich něco nelíbilo, tak bych si je nekupoval. Jedinou drobnou výtku bych směřoval směrem k slabší luminiscenci, než kterou bych si od nátěru Super-LumiNova sliboval.

Takže jaké jsou hodinky NOMOS Club? Pokud chcete hodinky na denní nošení nebo k obleku, které se budou lišit od běžné „swiss made“ konfekce, za dobrou cenu a s bonusem v podobě nádherně zdobeného in-house strojku, tak je model NOMOS Club vynikající volbou!

Stránky výrobce: http://www.glashuette.com/

Autor recenze: Tadeo Tad Shy

Aŭtoro Foto: 🙂 Kibi

Nomos Club – album fotografií.