Dnes bych vám chtěla představit hodinky od firmy Elton hodinářská a. s.Prim Manufacture 1949 Sport II 45. Pro sběratele hodinek nebude tento design žádným překvapením, jistě i vy znáte Prim Sport II z raných 80. let 20. století. Tyto hodinky jen povyrostly a místo 36 milimetrů má pouzdro průměr rovnou 45 mm.

Na úplný úvod musím přiznat, že recenzovaný kus nejsou hodinky, ale pouze jejich model – nemají v sobě kalibr a některé části možná nemají finální podobu. Model můžete potkat v prodejně Koscom. A pokud vás hodinky zaujmou, není možné si je rovnou koupit a odnést domů, jen si je můžete u společnosti Elton Hodinářská objednat. Přiznám se, že tak trochu tento způsob prodeje nechápu.

Charakteristické, velmi elegantní soudkovité pouzdro najdeme u několika historických i moderních modelů značky Prim, například u leteckých, z modelů Sport současné produkce má podobné jen varianta Tiger. Pouzdro je matné ocelové (316L), matně broušené, o šířce 45 mm, s korunkou naměříte 47,5 mm, „lug to lug“ 49,5 mm, při výšce 12 mm.

Jednoduchá ocelová korunka nenese žádné označení, je jemně vroubkovaná a její velkost je přiměřená pouzdru hodinek. Manipulace s ní je dobrá, ovšem bez kalibru uvnitř to lze posoudit jen částečně. Korunka, tradičně u modelů Prim, není šroubovací do pouzdra, což je škoda.

Luneta vychází z modelu Tiger. Je ocelová s jemným vroubkováním, oboustranně aretovaná v 60 bodech a o průměru 44,5 mm. Podle vzhledu je vyrobena pravděpodobně za použití laseru – z matného tmavě šedého podkladu vystupují lesklé čárové i číselné indexy. Číselné jsou řazeny „proti směru“, tedy 50 – 40 – 30 – 20 – 10 (tedy „odečítací“), čárové jsou dvojí – minutové krátké a dlouhé pětiminutové. Na pozici 12 najdeme index tvaru rozdělené šipky, doplněný o luminiscenční bod. Korunkou jde otáčet velmi lehce a přesně (na obě strany), asi díky technologii safírových „ložisek“, opravdu je to velmi vydařené.

Ploché safírové sklíčko o průměru 34 mm je mírně zapuštěné do lunety a předpokládám, že u finálního výrobku bude jistě také ošetřené antireflexní vrstvou, stejně, jako to firma aplikuje téměř u všech hodinek řady Sport.

Hodinky mají staro-nový design číselníku, ruček i indexů. Podklad (matně černý), bochánkové logo (Prim manufacture 1949) a nápis SPORT jsou jediné části, které zůstaly nezměněné. Na první pohled mě na číselníku zaujaly monumentální tištěné bílé hodinové indexy, už se ani nedá napsat čárové, spíš kosodélníkové, doplněné o zelené obdélníčky. Ty jsou dvojí velikosti, na pozicích 3 – 6 – 9 – 12 jsou o něco větší. Kupodivu luminiscenční nejsou malé zelené obdélníčky, ale naopak velké bílé plochy indexů. Za nimi, směrem k okraji, se nachází minutová škála. Na pozici 3 je do číselníku prolomena apertura, taktéž bíle orámovaná, pod níž je bílý datový kotouč s černými číslicemi. U indexu 6 je ještě drobný nápis Czech made. Už letmý pohled na číselník vám připomene starší model z 80. let 20. století.

Jak už jsem psala výše, inovace se dočkaly i ručky. Jsou tři: hodinová a minutová jsou bíle lakované, obdélné, protažené za osu, na koncích zakulacené a pro zlepšení čitelnosti opatřené špičkou. Na obou je také nanesena luminiscenční výplň. Velmi subtilní vteřinová ručka je lakovaná červeně a dosahuje téměř až k distančnímu kroužku.

Celkově je číselník přehledný a zajímavě řešený, na černém podkladu jsou bílé indexy i ručky krásně čitelné. Barevný akcent dodává hodinkám jasně červená vteřinová ručka a zelené plochy. Snad jediné, co mi přijde přehnané, je rozměr obdélných hodinových indexů, ale celkově se inovace, dle mého názoru, povedla.

I na modelu je dokončena i luminiscence, předpokládám, že jako i u jiných modelů bude použita SuperLuminova. A bohužel, jako i u jiných modelů je luminiscence… neuspokojivá. I to je asi součástí tradice této značky.

Kalibr v modelu není, ale v úvahu připadá in-house Prim 98.1, ten je použit v hodinkách Sport 45 a Tiger 45, a které mají stejný průměr pouzdra a jako komplikaci zobrazení data. Tento kalibr má frekvenci 21.600 k/hod (3 Hz), 22 ložiskových kamenů, rezervu nátahu 45 hodin a setrvačku s tlumičem nárazů Incabloc. Typově vychází z osvědčených kalibrů ze 70. let 20. století. Bohužel i v tom, že stále ještě nemá zrychlené přetáčení data.

Na modelu je obyčejné šroubovací ocelové dýnko, nijak neznačené a bez průhledu. Je velmi pravděpodobné, že ve finále budou na dýnku obvyklé informace (třeba vodotěsnost, kalibr, materiál pouzdra a sklíčka) a také průhled na strojek. A za příplatek si můžete na dýnko nechat vyrýt třeba věnování.

Vzhledem k tomu, že na modelu chybí údaje o vodotěsnosti a to jak na dýnku, tak na číselníku, můžeme opět jen hádat, jaká asi bude. Jako nejpravděpodobnější vychází hodnota 6 ATM, znamená to, že se s hodinkami sice můžete koupat, ale nijak zvlášť moc hluboko, nakonec toto nejsou potápěčské hodinky.

Model hodinek je osazen černěným koženým prošívaným páskem, který má u hodinek šířku 22 mm, u spony 20 mm a tloušťku 4,5 mm. Spona je nerezová, jednoduchá, jazýčková. Černý řemen se světlým prošíváním doplňuje barevnost číselníku, ale dokážu si ho představit i s kovovým tahem z nerezových článků – pokud by ovšem takový tah existoval. Na ruce sedí dobře, jen váhu nemůžu posoudit – bez strojku jsou hodinky lehké, mají pouhých 95 g.

Nový model Prim Manufacture 1949 Sport II 45 z Nového Města nad Metují svým vzhledem na jednu stranu evokuje původní modely Prim svým krásný a elegantním pouzdrem. Na druhou stranu nový číselník a ručky, nově řešená luneta možná naznačují nový směr, kam se hodlá firma ubírat, nový vítr do plachet českého hodinářského průmyslu, snad. Jestli nádech nostalgie a velmi dobrá luneta stačí k odůvodnění ceny těchto hodinek, zůstává otevřenou otázkou.

Pokud vás hodinky zaujaly a rádi byste unikátní kousek získali, můžete si je objednat v prodejně Koscom. Cenu můžu jen odhadnout podle modelu Tiger – tam je cenovka na 48.000 CZK, tedy skoro 2000 EUR. Nevím, jak vám, ale mně to připadá prostě příliš moc.

Autor textu i fotografií: limi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz.

Jestli se vám recenze líbí, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!