Držím v ruce hodinky Visconti W102 25th Anniversary GMT Image (102-00-105-02), prohlížím si je a vlastně je nevidím… Vracím se ve vzpomínkách k těm chvílím, kdy jsme si s dětmi prohlíželi v Ženevě výlohy s vystavenými šperky a hodinkami a ony pomalu zjišťovaly, že krása nespočívá v barevnosti a pompéznosti, ale v dokonalém souladu jednoduchých linií a preciznosti. Na jiném místě bych mohla začít filosofovat a zahájit diskusi větou, „vnímání dokonalosti a krásy je především úchvatem z řádu věcí“. Zde mi však stačí jediné slovo. Visconti. Tyto hodinky patří do série podobných limitovaných kusů (šest typů po 250. kusech), jež byly vyrobeny k 25. výročí založení firmy a jsou oslavou všeho, co dosud výrobce luxusních potřeb na psaní firma Visconti světu nabízí. Všechny hodinky si jsou velmi podobné, a proto je těžké napsat o nich něco nového. Všechny jsou elegantní, dokonalé v jednoduchosti stylu a smyslu pro detail.

Do 10 ATM vodotěsné pouzdro o průměru 42 mm a tloušťce 12,5 mm z kartáčované nerezové oceli je osmiboké, kryté „florentskými mostními oblouky“ architekta Neri di Fioravante, které též inspirovaly tvar spon plnicích per Visconti. Jsou připevněny k pouzdru čtyřbokými střibřitými imbusovými šroubky, ze stran odlehčené a přecházející v nožky. Jejich výška je 2,7 mm, kterými přidávají celkovou tloušťku pouzdra na 15,2 mm. Jsou v bronzově hnědé PVD úpravě a zdobené na čelní straně jednoduchým gravírováním, z boku pak nápisem Visconti. Kryjí částečně číselník i lunetu, která je provedena ve stejném barevném odstínu.

Korunka je vysoká 9 mm, má také bronzově hnědý okraj a stříbřitý střed. Je mohutná, zdobená dvěma vygravírovanými písmeny V a opět nápisem Visconti ve středu korunky. Pouzdro je svým vykrojením přizpůsobené tak, aby se s korunkou dobře manipulovalo.

Safírové sklíčko o průměru 34 mm je ploché s antireflexní vrstvou. Druhé je na dýnku, kde odkrývá pohled na strojek hodinek.

Vykrojeným číselníkem je možno zahlédnout po stranách mechanický kalibr, zdobený perličkováním. Plocha číselníku je krémově bílá, vévodí jí znak firmy na dvanácté hodině, který je na tmavém podkladu, pod ním je umístěna dobře viditelná datumovka. Čtyři šroubky pak drží ve spodní polovině menší, také tmavě ohraničený číselník pro druhé časové pásmo s šarmantním a zároveň vtipným ukazatelem pro noc a den v levém horním růžku, na který ukazuje malá červená ručka. Už na první pohled je patrné, že v jeho provedení byl kladen důraz na soulad nenápadné elegance a účelnosti tak, aby potěšil oko a zároveň zaujal vnímavějšího pozorovatele.

I ručky hodinek odkazují na precizního výrobce psacích potřeb. Na hlavním číselníku mají skeletované ručky ve špici hroty per, které jsou opatřeny luminiscenční vrstvou, pro druhé časové pásmo byl pak zvolen skeletonovaný tvar zahrocené tužky. Štíhlá, za osu protažená, vteřinová ručka je také na špičce opatřena luminiscenční vrstvou.

Jako u předchozích modelů, i zde je umístěn švýcarský strojek Soprod SOP-A10-2, se setrvačkou Glycydur, frekvencí 28.800 A/h (4 Hz) a rezervou nátahu 42 hodin. Obsahuje celkem 25 ložiskových kamenů a výrobce u něj garantuje téměř chronometrickou přesnost. Kalibr je i krásně zdobený perličkováním, ženevskými pruhy a znakem výrobce na rotoru. Některé šroubky jsou modřené.

Dýnko hodinek je ploché, kartáčované a připevněné k pouzdru čtyřmi imbusovými šroubky, které byly použity i pro upevnění můstků. Ve středu je umístěno safírové sklíčko, které dává možnost prohlédnout si kalibr, a po obvodu jsou vygravírovány technické údaje – výrobní číslo, pořadové číslo konkrétního kusu, jméno výrobce, připomínka 25. výročí i údaj o vodotěsnosti. Hmotnost hodinek s řemínkem je 115,5 gramu, nejsou tudíž nijak těžké pro denní nošení.

Řemen je tmavě hnědý, nevtíravě podtrhující krásu hodinek. Systém umožňující rychlou výměnu řemínků ocení lidé, kteří by si případně chtěli měnit řemínky tak, aby jim ladily např. k oblečení a dalším doplňkům. Hnědě tónovaná jazýčková spona, opatřená PVD úpravou dokládá, jak důležitý je smysl pro detail, aby nebyla narušena krása celku. Tvarem připomíná opět florentský mostní oblouk a je na ní vygravírován název firmy.

Málokdy můžeme spatřit věc extravagantní a zároveň kultivovanou, elegantní a precizně vyrobenou. U této limitované série hodinek se navíc firmě Visconti podařilo nadčasově propojit florentské renesanční prvky s možnostmi soudobých technologií. Nejsou „pouhou“ časomírou, či snobskou ukázkou finančních možností jejich nositele. Je lhostejné, budou-li doplňovat pracovní nebo večerní oblek. Budou se vyjímat i u jednoduché plážové košile na dovolené a vždy budou předvádět světu, že jejich nositel má vkus, cit a jemný smysl pro humor.

Autor textu: Tara

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Hodinky si můžete koupit pouze v prodejně PenShop.cz.

Jestli se vám hodinky líbí, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.