Bulgari je italská značka luxusního zboží, vlastní ji francouzský konglomerát LVHM (Moët-Hennessy Louis Vuitton) SA. Značka se také označuje jako BVLGARI, to je psáno klasickou latinskou abecedou, kde latinské V = U. Její název je odvozen od příjmení zakladatele, řeckého klenotníka jménem Sotirios Voulgaris; italsky se jeho jméno přepisuje jako Sotirio Bulgari. Od svého založení v roce 1884 se značka věnovala výhradně šperkům, v 80. letech 20. století rozšířila výrobu o hodinky, na začátku 90. let o parfémy a od roku 2001 také staví luxusní hotely. V roce 2011 ji zakoupila francouzská skupina LVHM. V současnosti Bulgari vlastní víc než 300 butiků, které zásobuje luxusním zbožím (šperky, parfémy, módní doplňky, hodinky). Od roku 1980 pod hlavičkou dceřiné společnosti Bulgari Haute Horlogerie SA ve Švýcarsku ručně vyrábí luxusní hodinky. Společnost v roce 2000 od singapurské skupiny The Hourglass Group koupila společnosti Daniela Rotha a Géralda Genty, jejich hodinky a návrhy uvádí na trh pod značkou Bulgari. Kromě součástek do strojků společnost vyrábí vlastní in-house kalibry, nejen základní, ale i se složitými komplikacemi jako tourbillon, perpetual kalendář a druhá časová zóna. Značka Bulgari si dobyla své místo mezi profesionály švýcarského hodinkového průmyslu. Produkce hodinek Bulgari generuje cca 29% celkového obratu.

Dnešní recenzované hodinky možná na první pohled probudí vášně a diskuse o takřka totožném vzhledu s hodinkami jiných značek, zejména Patek Philippe Nautilus nebo Audemars Piguet Royal Oak. V obou případech však není podobnost dílem náhody, tyto modely PP a AP totiž navrhl přímo Gérald Genta. Vraťme se ale k Bulgari Daniel Roth Endurer Chronosprint Staybrite Steel Chrono. Svět je mohl poprvé spatřit na BaselWorldu 2012, za jejich vznikem stojí švýcarský hodinářský dům Daniel Roth. Pro účely této recenze jim zkrátím jméno na Endurer Chronosprint.

Jemně kartáčované pouzdro působí mohutným dojmem a odpovídají tomu i rozměry – průměr 46,9 mm bez korunky, 53 mm s korunkou, 55,6 mm lug-to-lug, výška 14,1 mm. V galerii se můžete přesvědčit, jak hodinky vypadají na kibiho 22 cm silném zápěstí a možná mi dáte za pravdu, že zdání klame a opravdu nejsou tak velké. Co ovšem velikost zcela potvrzuje, je jejich hmotnost 173,5 gramu. Závaží, ale velmi dobře proporčně vyvážené, co myslíte?

Materiálem pro výrobu se stala proti korozi velmi odolná Staybrite© nerezová ocel, která také nabízí výjimečné leštící vlastnosti. Je švýcarským patentem a používá se především v hodinářském průmyslu.

Nepravidelné saténově kartáčované pouzdro evokující styl Art Deco má hrany leštěné do vysokého lesku a provrtané nožky, takže se hodinky na vhodném náramku přizpůsobí i slabšímu zápěstí. Vlhkost zvládnou do 10 ATM.

Mohutná je i jemně kartáčovaná luneta, což ještě umocňují pětihranné šroubky, které lunetu drží u pouzdra.

Korunka má rýhovanou část černěnou PVD a horní plochu s logem typickým pro hodinky Bulgari. Kryjí ji sice poměrně vysoké výstupky pouzdra, ale díky výrazným rýhám se s ní snadno manipuluje.

Určitě jste si všimli nedostatku obvyklých tlačítek chronografu na pozicích 2 a 4. Tento monopusher chronograf se ovládá PVD černěným tlačítkem na pozici 7:30, které mění polohu mezi pozicemi 7 a 8. Lze ho tedy ovládat jen palcem pravé ruky a manipulace s chronografem je tak nenápadná. Leváci to mají bohužel složitější.

Sklíčko je vyrobené ze syntetického safíru, který je velmi odolný proti poškrábání. Tvarem opisuje křivky pouzdra a má rozměry 31,1 mm × 34,3 mm. Antireflex je nanesený jen na vnitřní straně sklíčka. Přesto výborně zvládá omezit vliv jasného světla na čitelnost číselníku.

Když se podívám na číselník Endurer Chronosprint, opět se mi připomenou kolekci Patek Philippe Nautilus. Bližší pohled ukáže velký rozdíl – vodorovné pruhy připomínající Côtes de Genève jsou 3D plastické. Matná černá souzní s kartáčovaným povrchem pouzdra a s protikladem leštěných hodinových indexů. Datovou aperturu „Big Date“ vroubí leštěný kov, číslice s netradičním fontem jsou vytištěné na dvou discích. Skoro polovinu číselníku zabírá subčíselník chronografu. Ten je natolik unikátní, že se u něj na chvíli zastavím.

Je mírně zahloubený pod rovinu číselníku, vnější bílou stupnici 0 až 60 zdobí guilloché a stejné zdobení se nachází i na černé škále 0 až 12. Ačkoli by měly ručky při nečinnosti chronografu stát, zde je vše jinak. Funkce Chronosprint nabízí permanentně běžící hodinovou a vteřinovou ručku, takže je můžete použít i jako ukazatele druhé časové zóny. Jakmile stisknete ovládací tlačítko na pozici 7:30, obě ručky se srovnají na pozici 12 (flyback) a chronograf začne odměřovat čas. Zapomeňte ale na extrémní přesnost kalibru El Primero! Chronograf nemá vteřinovou ručku, takže ukazuje pouze uběhlé minuty a hodiny. Konečně stopky pro někoho, kdo nespěchá!

Leštěné kovové ručky nesou výrazný rukopis Daniela Rotha. Šipku na konci hodinové a minutové zdůrazňuje výplň Superluminovou.

Až u těchto hodinek jsem si uvědomila, že není chronograf jako chronograf a že i hodinky s touto komplikací mohou mít jednoduchý čitelný číselník. Mám-li známkovat jako ve škole, orientace na číselníku: 1, rychlost odečtu času: 1, přehlednost číselníku: 1.

Superluminova majitele nenechá se trápit, kolik je hodin za příšeří až tmy. Intenzívní světle zelená má středně dlouhou výdrž.

Charakteristický styl Daniela Rotha se připomene také na in-house kalibru DR1306. Má automatický nátah rotorem, průměr 25,6 mm, výšku 6,10 mm, frekvenci setrvačky 4 Hz (28800 A/h), 33 ložiskových kamenů a rezerva chodu se pohybuje mezi 42 a 45 hodinami. Vychází z kalibru GP3100 od Girard-Perregaux. Zdobený je perličkováním, ženevskými pruhy a zlatým gravírováním.

Safírové sklíčko se nachází také v průhledu. Šířka dýnka je daná rozdílnými rozměry pouzdra a kalibru. Saténově kartáčovaný povrch narušují gravírované informace o hodinkách a tři trojice hlubokých rýh. Ty pravděpodobně přispívají k lepšímu přilnutí dýnka na zápěstí. Motiv šroubků s hranatými hlavami, který jsme viděli na lunetě, se opakuje i na dýnku.

Hodinky se prodávají na černém řemenu z aligátora, kovovém tahu a černém gumovém řemínku. My jsme měli k dispozici model s kaučukem, který u pouzdra měří 28 mm, u kartáčované signované jazýčkové spony 19,5 mm a na výšku 2,8 mm. Neobvyklé je vyztužení řemenu u pouzdra kovovými plátky.

První slovo, které mne napadlo při spatření Endurer Chronosprint, bylo „maskulinní“. Ano, jsou to výhradně pánské hodinky. Dámy dnes prominou. Když si k nim koupíte i řemen a kovový tah, nebála bych se je označit za „univerzální hodinky“. Jednoduchou změnou pásku ze sportovních hodinek uděláte společenské nebo casual. Výměna však není rutinní, potřebujete současně dva šroubováky.

Na BaselWorldu 2009 Daniel Roth představil Endurer Chronosprint pod svým vlastním jménem, ale nedočkal se úspěchu. Až když ho v roce 2010 značka Bulgari zcela začlenila, došlo i na hodinky Endurer Chronosprint. Spojila se švýcarská vášeň pro přesnost s italskou elegancí a výsledkem byly hodinky signované Bulgari s velkým ohlasem a prodejem. Ačkoli od jejich premiéry uběhl už víc než rok, stále je můžete zakoupit. Varianta na kaučuku a koženém řemenu stojí $15.600 USD, verze na kovovém tahu $16.600 USD. Tento konkrétní model je na prodej za 321.000 CZK v Klenotnictví Dušák v ulici Na Příkopě.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.