Co se dnes spolu krátce podívat na potápěčské hodinky značky Zixen? Že jste o této značce zatím nikdy neslyšeli? Tak to je třeba napravit.

Zixen je firma mladá, vznikla teprve v roce 2004. Určila si cíl produkovat ručně vyráběné, precizní hodinky v nostalgickém stylu 60. a 70. let. Od samého počátku vyrábí omezené série, které provází ruční práce od 3D návrhu, přes vytvoření prototypu, až k finální úpravě hodinek. Každý kus před opuštěním manufaktury prochází přísnou digitální výstupní kontrolou, kde se rozměry pečlivě sledují v tolerancích mikronů. Hodinky Zixen jsou vyráběné jako pocta době, kdy byl normou jednoduchý a čistý design. Zda se to designérovi, zakladateli a potápěči jménem Joe Sadri podařilo, zjistíme v dnešní recenzi modelu Zixen Nitrox II Vintage Diver.

Nerezové pouzdro má povrchovou úpravu kartáčováním. Bez korunky měří 44 mm, nejdelší rozměr lug-to-lug je 53 mm a výšku mají 15 mm. Rozhodně tedy patří mezi větší hodinky. Pouzdro je antimagnetické, spolehlivě splňuje a překračuje normy DIN 8309 nebo ISO 764. Vodotěsnost pouzdra 500 metrů byla otestována před opuštěním továrny, hodnota 50 bar odpovídá tlaku 50 kg/cm². Výrobce doporučuje vodotěsnost překontrolovat před potápěním a vodními sporty.

Šroubovací korunka má výrazné rýhování, výborně se s ní manipuluje. Těsnění v podobě dvojitého O-kroužku zamezuje vnikání vlhkosti do pouzdra. Na hlavě najdeme velké Z, logo značky.

Jednostranně otočná luneta má černou safírovou vložku, ve které jsou Superluminovou zvýrazněné indexy a trojúhelník na pozici 12. Lunetou lze dobře otáčet, kliky aretace jsou jasné a přesné.

Mírně klenuté safírové sklíčko o tloušťce 4,5 mm chrání číselník. Sklíčko je nad lunetou mírně vyvýšené, rozdíl je v řádech desetin milimetru.

Matný černý číselník okamžitě zaujme velkým oranžovým hodinovým indexem na pozici 12. Výrazné jsou i ostatní hodinové indexy, které vyplňuje bílá Superluminova. Vnější kroužek vyplňuje vytištěná minutová a vteřinová škála 01 až 60. Dvě bílé úsečky dělí číselník na 4 kvadranty. Levý horní je věnován značce a informaci o nátahu strojku. Protější pravý spodní čtvrtinu vyplňuje tmavě šedou barvou vytištěná ryba s hodnotou vodotěsnosti – podle siluety odhaduji, že se jedná o žraloka – a na pozici 4:30 se nachází nenápadné datové okénko s černým datovým kotoučem a bílým tiskem. Přehledný číselník je zcela v souladu s plánem vyrábět jednoduché hodinky s čistým designem. Čas jsem odečetla snadno a rychle.

Krátkou kovovou hodinovou ručku zakončuje velká šipka s výplní luminiscenční barvou. Důležitá minutová ručka je nalakovaná výraznou oranžovou barvou, nechybí luminiscenční barva. Jehlovitá centrální vteřinová ručka má konec zvýrazněný drobným políčkem luminiscenční barvy. To je trochu atypické, ale určitě praktické, máte vždy přehled, zda hodinky fungují a jdou.

Značka Zixen ve svých hodinkách používá především švýcarské kalibry ETA z produkce Swatch, zde se jedná o ETA 2824. Strojek s automatickým nátahem rotorem byl uveden na trh v roce 1982, má 25 ložiskových kamenů, frekvenci 4 Hz, rezervu chodu 42 hodin a umí zastavit vteřinovou ručku při seřizování (hacking). S popisem funkcí nebudu mít mnoho práce – hodiny, minuty, vteřiny, datum.

Kalibr před zvědavými zraky přikrylo pevné ploché, do pouzdra šroubovací, dýnko. Místo strojkem se můžeme kochat výraznou plastikou potápěčské helmy ve středu. Významný plastický štítek udává pořadové číslo v limitované sérii 3000 hodinek. Obvyklé informace o hodinkách najdeme vyryté na okraji dýnka.

Prodávají se na nerezovém nebo milánském tahu (mesh) o šířce 24 mm u pouzdra i u překlápěcí signované spony s pojistkou a neoprenovou extenzí. Můžete k nim také dostat profesionální náramek z přírodní gumy ukončený kartáčovanou jazýčkovou sponou. Vyměníte ho snadno, nožky jsou provrtané a stěžejky šroubovací.

Mohutné profesionální potápěčské hodinky padnou především velké ruce, o tom není pochyb. A Zixen Nitrox II Vintage Diver nejsou výjimkou. Jejich určení pro hlubokomořské potápění odpovídá vysoká odolnost proti vodnímu sloupci, silné safírové sklíčko a těsnění korunky. Díky tloušťce pouzdra je také výše uložená korunka a nebude vás tlačit do ruky. Čas odečtete velmi snadno, číselník je přehledný, ručky a hodinové indexy výrazné a dobře odlišené od podkladu.

Hodinky stále lze zakoupit na stránkách firmy, můžete mít buď variantu s černým číselníkem a lunetou, nebo se stříbrným číselníkem a lunetou, případně s modrým číselníkem a lunetou. Výběr je tedy bohatý. Osobně se mi ale nejvíc líbí černá verze. Na gumovém řemínku stojí všechny tři varianty $1.095, na meshi $1.195, na meshi s přidaným gumovým řemenem také $1.195. Zda je to hodně nebo málo? Za limitovanou edici to určitě není mnoho. Značka cílí na profesionální potápěče, sběratele hodinek a nadšence; jejich rozpočet tato částka pravděpodobně příliš nezatíží.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Viktorovi.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!