Málokterá značka je na poli výroby potápěčských hodinek tak uznávaná jako Doxa. Začalo to v roce 1967 ikonickými SUB 300 Professional, které doslova převrátily naruby stávající potápěčský svět díky oranžovému číselníku a dekompresní tabulce na lunetě. O dva roky později následovaly Doxa SUB 300T Conquistador – byly to první hodinky pro veřejnost, které měly héliový ventil. V roce 2010 přišla na svět limitovaná edice Doxa SUB 1200T Professional DWL HRV L.E., jako hold původním Doxa SUB 300 Professional. Přídomek DWL získaly podle světoznámé knihy Diving With Legends s příběhy 24 potápěčů, kterou napsal Dr. Peter Millar. Limitovaná edice hodinek čítala 99 kusů, z toho pro veřejnost jich bylo uvolněno pouze 74 kusů, 24 hodinek bylo rozděleno mezi zmíněné potápěče a kus s pořadovým číslem 01/99 obdržel Dr. Millar.

Jak vidíte, hodinky mají moc zajímavý příběh, pojďme si je více přiblížit.

Pouzdro je vyrobené z kvalitní nerezové oceli 316L, naměřili jsme 42,3 milimetry bez korunky, 44,1 milimetru s korunkou, 44,6 milimetrů lug-to-lug a 14,3 milimetru na výšku. Rozměry jsou to běžné, určitě je příjemné mít na ruce hodinky s rozumnou velikostí. Oblý spodek pouzdra je poměrně široký, výrazně přesahuje lunetu. Konečná úprava povrchu je kartáčováním, rozteč nožek 20 milimetrů. Jak už napovídá údaj 1200T, jsou vodotěsné do 1200 metrů vodního sloupce, což je v přepočtu 3937 stop (feet). Jedná se o profesionální potápěčské hodinky, o čemž svědčí i gravírovaná oranžová škála na lunetě – US NAVY dekompresní tabulka.

Na levém boku pouzdra na pozici 9 najdeme ukrytý automatický héliový ventil. Na použití héliového ventilu v hodinkách pracovala současně značka Doxa a Rolex, ale Doxa ho dříve uvedla na trh.

Korunka je mírně zanořená do pouzdra, je rýhovaná tak, že ani v rukavicích nebudete mít problém s manipulací. Samozřejmostí je logo Doxa – plastická rybka – na hlavě.

Kartáčovaná luneta je jednostranně otočná se 120 kliky. Použití gravírované dekompresní tabulky na vnějším kroužku má Doxa patentované a prakticky podle ní bezpečně poznáte jakékoli potápěčské hodinky z dílen této švýcarské značky. Vnitřní kroužek obsahuje typickou potápěčskou stupnici 0 až 60, včetně luminiscenčního bodu na pozici 12. Výraznou strukturu boku korunky najdeme i na bocích lunety, i zde plní účel výborné manipulace na sto procent.

Mírně klenuté safírové sklíčko má vnitřní antireflex, průměr 37 milimetrů a tloušťku 3 milimetry. Je zasazené rovnoběžně s lunetou.

Doxa vynalezla oranžový číselník, jasně oranžová je totiž poslední barva, kterou rozeznáte ve velké hloubce. I členy na číselníku jasně ukazují na potápěčské použití hodinek. Hodinové indexy tvoří černě orámované bílé obdélníčky, jsou vyplněné luminiscenční barvou. Tenké černé čáry dělí číselník na čtvrtiny. Pokračovat budeme na pozici 3, kde narazíme na hranatou datovou aperturu s bílým datovým věncem a černým tiskem. Na pozici 4:30 se nachází označení hodinek, na pozici 7:30 najdeme velmi významnou a určující součást – logo DWL, které znázorňuje černou potápěčskou helmu v černém kroužku s textem Diving With Legends. V posledním čtvrtém kvadrantu na pozici 10:30 sídlí značka a typ nátahu strojku. Komentovat přehlednost číselníku by bylo mlácením prázdné slámy, je prostě úžasná. Však má být čitelný víc než kilometr pod hladinou moře!

Ručky jsou replikou z SUB 300 Professional a jak se na potápěčské hodinky sluší, je minutová ručka větší a výraznější, než hodinová. Je totiž mnohem důležitější při sledování délky hloubky ponoru. Všechny tři ručky jsou černě lakované, hodinová a minutová mají uprostřed luminiscenční výplň, centrální vteřinová na konci nese černě orámovaný čtvereček s luminiscenční výplní. Nebudu se opakovat, zkrátka odečet času je příkladně rychlý, výtečný a bez jakýchkoli nejasností.

Sami se můžete přesvědčit o intenzitě luminiscence po osvícení indexů, lunety a ruček. A věřte, že bude svítit velmi dlouho.

Kalibr vychází ze švýcarské ETA 2824-2, je stupně High Grade. Má 25 ložiskových kamenů, frekvenci setrvačky 28800 A/h, rezervu chodu 42 hodin, ochranu proti nárazu Incabloc. Umí také zastavení vteřinové ručky při seřizování (hacking) a rychlé překlápění data. Na strojek nevidíme, takže mi budete muset věřit, že ho v manufaktuře Doxa bohatě nazdobili.

Dýnko je hodně vypouklé, šroubovací do pouzdra. V centru se nachází gravírované jemné vlny s plovoucí rybou. Okolo středu jsou gravírované informace o hodinkách, na zkosených leštěných bocích dýnka nalezneme údaje o limitované edici a především pořadové číslo 80/99. Majitel měl velké štěstí, že se mu hodinky podařilo sehnat, zajisté byly velice rychle vyprodané. Díky vypouklosti bude dýnko možná trochu hůře sedět na ruce, ale to je jen můj osobní názor.

Tah Doxa označuje jako „ricebead“, v překladu „korálky rýže“. Když si podrobněji prohlédnete střední články, určitě najdete velkou podobnost. Tah je kartáčovaný a mírně leštěný, některým nadšencům připadá „nedokončený“ a leští si ho do vysokého lesku. Kartáčovaná překlápěcí spona má neoprenovou extenzi a nese logo Doxa – leštěnou rybu. Protože je tah složen z pevných ocelových článků a pouzdro vyrobené z nerezové oceli, váha hodinek dosahuje hodnoty 162 gramů. Což rozhodně není málo, ale také to nejsou nejtěžší hodinky, které jsme fotografovali.

Potápěčské hodinky Doxa vyvíjela s Jaquesem Cousteau již od šedesátých let dvacátého století. Vznikly SUB 300 Professional s oranžovým číselníkem a dekompresní tabulkou, v roce 1969 SUB 300T Conquistador a pak další, které na své zápěstí navlékaly celé generace potápěčů.

Hodinky Doxa SUB 1200T byly vyrobené již v roce 2002. Zařadily se tak po bok ostatním SUB modelům – Sharkhunter (černý ciferník/oranžová minutová ručka), Searambler (stříbrný číselník, oranžová minutová ručka) a NUMA (modrý číselník, bílé ručky).

Jak už jsem psala, na počest prvních SUB 300T Conquistador vznikla limitovaná edice SUB 1200T Professional DWL HRV L.E. v počtu 99 kusů. Má leccos společného s původními SUB 300T Conquistador, i když vycházejí z SUB 1200T. Limitovaná edice se prodávala za $1790 USD v sadě s knihou Diving With Legends ve světoznámé „scuba bottle“, která je vyrobená z anodizovaného hliníku.

Nyní je čas na můj názor na tyto proslulé hodinky. Mají úžasný příběh, vůbec všechny diver’s hodinky Doxa jsou legendou mezi potápěči, kteří je nosí do maximálních hloubek. Osobně se mi velice líbí barva a rozložení číselníku, zajímavá je dvoudílná luneta, zaujalo mne také dýnko a ocelový tah. Už méně se mi líbí spodek pouzdra, který je můj vkus příliš široký a mohutný. Ale chápu, že se jedná o připomínku hodinek z 60. let, kdy byl tento vzhled běžný. Takže pokud se vám pouzdro se čtyřicet let starou tváří líbí, zkuste je na internetu najít. Obávám se ale, že nebudete mít moc štěstí.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme „xjr1“.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!