Každá značka má minimálně jeden svůj neznámější model, který tvoří páteř její nabídky. Pro značku Blancpain je to právě model Fifty Fathoms, který je vyráběn v mnoha variacích už od padesátých let. V této recenzi se podíváme na zoubek nové verzi vybavené chronografem a pouzdrem z růžového zlata – Blancpain Fifty Fathom Chronograph Flyback.

Technické údaje:

Pouzdro hodinek je vyrobeno z 18karátového růžového zlata a má průměr solidních 45 mm a výšku 15,5 mm. Jedná se tedy o pořádný „kus hodinek“. Ale poměrně malý číselník hodinky na ruce opticky zmenšuje, takže jsou celkem nositelné. Kolem číselníku je jednosměrně otočná luneta, která je stejně jako číselník (32,5 mm) překryta safírovým sklem, což dává hodinkám jedinečný vzhled. Vodotěsnost hodinek je stanovena na velice solidních 30 BAR – tedy 300 metrů vodního sloupce. Dýnko je pevné, bez průhledu, pouze s názvem modelu. Zajímavá je i velmi neobvyklá rozteč nožek pro uchycení řemínku – 23 mm.

Značka Blancpain se pyšní tím, že ve svých hodinkách používá vlastní in-house strojky a Fifty Fathoms Chronograph Flyback nejsou výjimkou. Používají strojek s označením F185, jedná se o mechanický chronograf s automatickým natahováním. Rezerva chodu je velmi průměrných 40 hodin, počet ložiskových kamenů je 37 a strojek je složen z 308 dílů. Setrvačka hodinek je takzvaný „free-sprung balance“ – chod hodinek není seřizování prodlužováním nebo zkracováním činné délky vlásku, ale pomocí změny těžiště setrvačky. Čím více je těžiště blízko středu, tím je chod rychlejší a naopak. Strojek je také chráněn před magnetickým polem pomocí speciální vnitřní „klece“ z měkkého železa.

Funkce strojku tedy jsou zobrazení času pomocí hodinové, minutové a malé sekundové ručky na pozici 6, zobrazení data a chronograf s funkcí flyback. Sčítače chronografu najdeme na pozicích 3 a 9.

Funkce „flyback“ umožňuje vynulování chronografu a jeho opětovné spuštění stisknutím pouhého jednoho tlačítka – toho, jež je určeno pro nulování chronografu. Osobně tuto funkci považují za nadmíru praktickou, protože ze své zkušenosti vím, že velmi často chronograf nuluji a okamžitě znovu spouštím, což u běžných hodinek vyžaduje několik operací s více tlačítky.

Není pochyb o tom, že strojek takto známé značky bude výborně zpracován a jeho chod bude velmi přesný. Jediné, co mě osobně mrzí, je poněkud nízká rezerva nátahu. U jiných modelů této značky se můžeme setkat s rezervou nátahu až 100 hodin!

Moje dojmy z hodinek:

Obvykle si u každých hodinek velkých nad 42 mm průměru pouzdra stěžuji na to, že jsou příliš velké, ne však u Blancpain Fifty Fathoms. Velikost 45 mm jim docela sluší a díky menší ploše číselníku a poměrně krátkým nožkám vypadají na ruce docela rozumně. Volba zlata pro pouzdro původně potápěčských hodinek – určených pro náročné použití – se může zdát zvláštní, ale taková je dnes doba a požadavek trhu. Z estetického hlediska je kombinace syté barvy zlata a černé barvy číselníku, lunety a řemínku velmi vydařená. Záleží na tom, jak preferujete sladěné barvy a k jakým příležitostem chcete hodinky nosit.

Pouzdro je výborně zpracované, jak se na hodinky této kategorie sluší a patří. Zajímavým detailem je též tradiční nápis „Blancpain“ na levém boku hodinek. Na pravém boku hodinek jsou samozřejmě korunka a tlačítka. Korunka i tlačítka jsou šroubovací, což u korunky nevadí, ale šroubovací tlačítka prakticky znemožňují okamžité použití chronografu. Na druhou stranu jsem asi výjimkou, když chci chronograf používat v běžném životě.

Číselník černé barvy velmi dobře kontrastuje se zlatým pouzdrem hodinek, zlatými ručkami a zlatými indexy. Hodinový i minutový sčítač jsou poměrně velké a velmi dobře čitelné. Sčítače jsou též stupňovitě zapuštěny do číselníku a indexy jsou plastické, číselník má tedy poměrně solidní hloubku a je plný zajímavých detailů. Osobně mi vadí pouze datumovka na pozici 6, která by tam pro mne být nemusela, ale z praktického hlediska se datum může někdy hodit.

Původnímu potápěčskému určení hodinek odpovídá i luminiscence zlatých ruček i indexů číselníku. Najdeme ji také pod safírovým sklíčkem otočné lunety.

Řemínek hodinek je vyroben z černé plachtoviny, což je odolný a velmi příjemný materiál. Jeho výhodou je výborná odolnost proti vodě, ale silně pochybuji, že by zrovna tyto hodinky někdo bral do vody. Sám jsem hodinky s tímto typem řemínku nosil a bylo to velmi pohodlné a praktické. Řemínek se z 23 mm směrem ke sponě zužuje na 20 mm, jeho tloušťka je 3,5 mm. Decentní, ale krásná je i jazýčková spona ze stejného materiálu jako pouzdro hodinek. I s řemínkem hodinky váží 167 gramů.

Několik slov závěrem:

Hodinky značky Blancpain jsou vždy zárukou dobré kvality. Model Fifty Fathoms se za léta ve výrobě stal skutečnou ikonou. Požadavky trhu jsou však různé a z původně spartánských potápěčských hodinek se staly hodinky vhodné spíše pro klidné výlety na palubě luxusní jachty, případně pro posezení v elegantní monacké restauraci. Nic z toho jim ale neubírá na estetické hodnotě a kvalitě, protože kvalita zpracování a strojku je u značky Blancpain na výborné úrovni. Jen se nenechte zaskočit cenovkou, ta je luxusní stejně jako tyto hodinky. Uvidíte na ní 694.000 CZK.

Autor textu: Tadeáš Táda Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Klenotnictví Dušák, za rekvizity Penshop.cz.

Jestli se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!