Nedávno jsme měli k dispozici pro recenzi zajímavé potápěčské hodinky Traser v oranžové barvě s mechanickým kalibrem, dnes vám představím trochu netypický model Traser H3 Classic Automatic Master – vypadá totiž spíše jako hodinky k casual oblečení. Nechybí ale základní vlastnost hodinek Traser – odolnost a luminiscence trubičkami s tritiem. Pojďme si je představit.

Pouzdro je vyrobené z kartáčované nerezové oceli a má průměr 46 mm bez korunky, 49,6 mm s korunkou, rozměr lug-to-lug je 52,5 mm, výška je 12,6 mm. Mezi kartáčovanými nožkami měří 22 mm. Vzhledem působí nenápadně, je tak odlišné od modelů, které jsme fotografovali dříve.

Rýhovaná korunka není šroubovací do pouzdra, má pouze tři polohy, přesto je pouzdro vodotěsné do 100 metrů. Korunka mi připadá poměrně mohutná, má průměr 8 mm.

Ozubená kartáčovaná luneta je zkosená a jednosměrně otočná s 60 kliky. Vyryté černé indexy ve škále 1-12 svádí k použití jako druhá časová zóna – pak by ale měla být luneta otočná obousměrně. A jako potápěčské hodinky určitě nevypadají. Snad z toho jejich majitel nebude rozpačitý jako já.

Safírové sklíčko je opatřené antireflexní vrstvou a měří v průměru 36 mm. Je ploché a mírně vystupuje nad okraj lunety.

Černý číselník má plastickou strukturu golfového míčku, vnější kruh s trubičkami na místech hodinových indexů nese soustřednou guilloché. Část bílých tritiových trubiček je zanořená do vnitřní lunety, kde je vytištěná minutová škála. Kovové lesklé zkosené hodinové indexy mají tvar šipek, kromě pozice 12, kde se nachází velká římská 12. Ta je také kovová a plasticky vystupuje z číselníku. Na pozici 3 najdeme zahloubenou datovou aperturu s bílým datovým věncem a černým tiskem. Osobně bych určitě dala přednost černému kotouči s bílým tiskem, rozhodně by více vyhovoval nenápadnému vzhledu celých hodinek. Logo a texty jsou vytištěné stříbřitou barvou, jsou vkusné a neruší při odečtu času. Celkově se čas odečítá výborně, intuitivně a hned na první pohled.

Kovová zkosená minutová a hodinová ručka mi vzhledem připomíná meč, konečná úprava je matným leštěním. Uprostřed mají bílou tritiovou trubičku. Centrální vteřinová ručka má konec zdobený výrazným matným kosočtvercem, na druhém konci se nachází drobná bílá tritiová trubička.

Bílé trubičky na hodinových indexech 1-11 a na ručkách ve tmě svítí modře, na pozici 12 trubička svítí oranžově. Díky barevnému rozlišení se tak na číselníku snadno vyznáte i za sníženého osvětlení. Tritiové trubičky používají technologii trigalight (GTLS) od společnosti mb-microtec, poločas rozpadu tritia H3 je přibližně 12,3 let. Na technologii trigalight je poskytována záruka 20 let.

Švýcarský kalibr ETA 2824-2 EL (stupeň Elabore) má udávanou rezervu chodu 38 hodin, frekvenci setrvačky 4 Hz (28800 A/h), 25 ložiskových rubínů, zastavení vteřinové ručky při seřizování (hacking), vlásek z Nivaroxu 2. V těchto hodinkách není kromě broušení na rotoru zdobený. Tento kalibr pro vás nebude překvapením tak jen připomenu, že má automatický nátah s možností ručního nátahu korunkou, zastavení sekundové ručky při seřizování (hacking) a rychlé překlápění data. Sama ho mám v několika hodinkách a je spolehlivý a přesný.

Do pouzdra šroubovací ploché dýnko má minerální průhled na strojek, po obvodu najdeme pískováním provedené informace o hodinkách. A že je co číst, se můžete přesvědčit sami. Dýnko díky prohnutým nožkám výborně sedí na ruce.

Černý kožený řemen měří u pouzdra 22 mm, u originální překlápěcí spony 20 mm, na výšku 4 mm. Řemen má bílé prošití, což ho prosvětluje a velmi hodinkám sluší. Na sponě nechybí pískovaná značka traser.

Hodinky Traser H3 Classic Automatic Master vhodně doplňují modelovou řadu Traser Classic, jsou dobrým kompromisem mezi zcela civilními modely a modely ryze sportovními. Výjimečné jsou rozhodně použitím mechanického strojku s automatickým nátahem ve stupni Elabore, který je výrazně přesnější než stupeň Standard.

A jaký je můj názor? Osobně se mi moc líbí, tyto sportovní a přitom běžně nositelné hodinky s trvalou luminiscencí a mechanickým kalibrem považuji za vhodné pro každodenní nošení. Pravdou je, že bych bílou datumovku nahradila černou, která by z číselníku tolik nečněla. Zvláštní mi připadá použití jednostranně otočné lunety s hodinovou škálou – myslím, že vhodnější by byla luneta oboustranně otočná, aby měla škála 1-12 smysl jako druhá časová zóna. Tím moje připomínky končí. Číselník je výborně čitelný a to jak ve dne, tak v noci. Pokud máte silnější zápěstí, pouzdro s průměrem 46 mm bez korunky se na něm bude velmi dobře vyjímat. Ale možná bude slušet i středně velké ruce.

Chcete-li kvalitní švýcarské hodinky, které vás budou dlouho doprovázet, pak vám určitě doporučím tyto Traser H3 Classic Automatic Master. Pořídíte je od 22180 CZK na hodinkytraser.cz.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme hodinkytraser.cz.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!