Kvalitní švýcarské hodinky značky JeanRichard patří v České republice k těm méně známým, to jim rozhodně ale neubírá na kvalitě a přitažlivosti. Vzhled tohoto modelu s názvem Chronoscope a referenčním číslem 25030 je jasným zástupcem stylu retro, který je ve světě hodinek stabilně populární. Proto si tyto hodinky blíže rozebereme v této recenzi.

Technické údaje:

Pouzdro hodinek je vyrobeno z kvalitní nerezové oceli. Luneta a boky pouzdra jsou broušené, kdežto zbytek pouzdra je upraven leštěním. Velikost pouzdra je 43 mm a tvar jejich polštářkový tvar je velmi líbivý a pohodlný na nošení. Hodinky působí velmi masivním dojmem, díky dvěma korunkám (na pozici 3 a 9) a tlačítkům pro ovládání chronografu. Obě korunky jsou šroubovací, což by mohlo značit dobrou vodotěsnost – přesný údaj se mi však nepovedlo přes veškerou snahu zjistit. Sklíčko je samozřejmě safírové, lehce vypouklé, avšak bez antireflexní vrstvy – což ale ničemu nevadí. Dýnko hodinek je pevné.

Strojek nese označení Cal. JR25, ale jedná se o švýcarský strojek ETA 2824-2 s modulem Dubois-Dépraz 2020. Což samozřejmě není nic proti ničemu, protože strojky ETA jsou velmi kvalitní a používá je i mnoho výrobců ještě dražších hodinek. Rezerva chodu tedy činí nějakých 40-42 hodin a frekvence setrvačky je 28.800 kmitů/hod. Nástavba se pak stará o funkci chronografu s klasickým rozložením sčítačů 3, 6, 9. Hodinky postrádají datumovku – já ji však nepostrádám, číselník je bez ní mnohem čistší.

Moje dojmy z hodinek:

Osobně se mi retro líbí. Ať již opravdové retro v podobě vintage hodinek, ale i jeho moderní varianty. Polštářkové pouzdro bylo na vrcholu své popularity zhruba do konce třicátých let dvacátého století, ale v současnosti zažívá poměrně silný comeback. Osobně se mi velmi líbí, velkým hodinkám pomáhá lépe padnout na ruku a menší hodinky opticky zvětšuje. Pouzdro těchto hodinek není výjimkou, je na pohled a na pohmat velmi masivní, avšak na ruce nepřekáží. Kvalita zpracování pouzdra a povrchové úpravy je naprosto bezchybná, tak jak se na kvalitní švýcarské hodinky sluší a patří.

Stejně jako u jiných hodinek je i u těchto nejzajímavější částí číselník. Právě číselník hodinek je to, na co se nejčastěji díváme a proto mu designéři věnují nejvíc pozornosti. V případě těchto hodinek číselníku dominuje bílá a modrá barva. Modré indexy na bílém podkladu vypadají skutečně dobře. Povedené jsou i výrazné modřené ručky, které díky své velikosti umožní snadný rychlý odečet času. Kolem číselníku je vnitřní otočná luneta určená pro odpočet času, ta je ovládána právě korunkou na pozici 9. Někomu se může kombinace chronografu s otočnou lunetou zdát zbytečná, ale věřte mi, že jak si na to jednou zvyknete, přijdete na to, že je to velmi praktické. Snad jen fakt, že korunka pro ovládání lunety je šroubovací, brání jejímu pohotovějšímu používání. Samotné sčítače chronografu jsou výborně čitelné a velká tlačítka umožňují jeho pohotové ovládání v každé situaci.

Hodinky jsou vybaveny kvalitní řemínkem z aligátora o šířce 22mm, což je solidní šířka přímo vyzývající k pořízení nějakého skutečně výrazného řemínku. Překlápěcí spona se zdá být dostatečně kvalitní a velmi pohodlná pro běžné nošení a hodinky spolehlivě drží na ruce.

Několik slov závěrem:

JeanRichard Chronoscope jsou dle mého názoru velmi povedené a líbivé hodinky, které jistě upoutají nejenom příznivce retro stylu. Kvalitní zpracování a atraktivní vzhled nejsou jedinou jejich předností. V současnosti se tyto hodinky již nevyrábí, ale na sekundárním trhu se dají pořídit za velmi zajímavé ceny. Věřte tomu, že polštářkové pouzdro a modřené ručky z módy jen tak nevyjdou.

Autor textu: Tadeáš Táda Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme „instant“.