Hodinky značky Seiko, to je synonymum kvality za rozumnou cenu. Seiko 5 je řada zahrnující potápěčské, běžné casual i sportovní hodinky. V ateliéru jsme dostali možnost vyfotografovat představitele hodinek Seiko 5 SKZ253K1, které bych se nebála zařadit mezi sportovně-potápěčské. Proč, to si povíme na následujících řádcích.

Hodinky jsou poměrně krátkou dobu na trhu, jedná se o model roku 2011. Kulaté pouzdro z nerezové oceli 316L měří v průměru 47 mm, budou tedy slušet spíše větší ruce. Na výšku mají pohodlných 15 mm. Konečná úprava pouzdra je kartáčováním v případě ocelových částí, černěné části jsou hladké. Neobvyklá je plastová ochrana pouzdra (shroud), která je přichycena imbusovými šroubky, podobně jako na modelu „Tuna Can“. Pravděpodobně kvůli ní a výrazné lunetě dostaly svůj název – „FrankenMonster“, tedy něco jako „Frankensteinovo monstrum“. Černý povrch tvoří napařené PVD. Pouzdro má vodotěsnost 660 feet, což je přibližně 200 metrů vodního sloupce. Bez problémů se s nimi můžete potápět s dýchacím přístrojem – o čem vás přesvědčí i nápis na dýnku: „Scuba Diver’s 200 m“.

Luneta je černěná PVD a najdeme na ní typickou potápěčskou škálu. Samozřejmostí je luminiscenční terčík na pozici 12. Jak je u potápěčských hodinek zvykem, luneta je jednostranně otočná. Proti neúmyslnému otočení jí chrání plastová ochrana pouzdra.

Výrazně rýhovaná korunka je plasticky signovaná a šroubuje se do pouzdra. I ji chrání černý plast.

Černý číselník má plastický vzor typický pro potápěčské hodinky značky Seiko. Strukturou mi připomíná golfový míček, stejný ale v bílém provedení mám na svých Seiko Samurai. Vnitřní luneta má bílou minutovou/vteřinovou škálu. Vnitřní hladký vyvýšený kruh nese velmi výrazné hodinové indexy. Kruh přerušuje na pozici 3 apertura s dnem v týdnu a datumovkou. Oboje má černý datový kotouč s bílým tiskem. Vnitřek číselníku vyplňuje bíle vytištěná značka, logo řady 5 a označení SPORTS. Pod centrálními ručkami následuje připomínka určení pro potápěče, údaj o voděodolnosti a počtu ložiskových rubínů ve strojku.

Ručky jsou neméně výrazné. Hodinová a minutová mají tvar meče a jsou kromě úzkých kovových okrajů zcela vyplněné luminiscenční barvou. Černá vteřinová ručka je nenápadnější, rozpoznáte ji pouze podle luminiscenčního terčíku na konci a červené špičky.

Jak se na potápěčské hodinky sluší, mají intenzívní luminiscenci. Stará se o ni kvalitní LumiBrite. Samozřejmě, že je nutná v této síle, protože 200 metrů hluboko pod hladinou potřebujete vědět, jak vám ubíhá čas do vynoření.

Hodinky jsou osazené standardním in-house kalibrem 7S36. O něm víme, že má 23 kamenů, frekvenci setrvačky 3 Hz (21600 A/h), automatický nátah rotorem a rezervu chodu 42 hodin. Výrobce se také zmiňuje o odolnosti vůči magnetismu, má hodnotu 60 Gauss.

Strojek si bohužel prohlédneme pouze na obrázku, nechtěli jsme kvůli fotografii hodinky otevírat.

zdroj: www.mkmotorsport.com

Dýnko je do pouzdra šroubovací a je pevné. Uprostřed najdeme typickou plastickou rytinu vlny – mají ji všechny potápěčské hodinky značky Seiko. O možnosti se s hodinkami potápět informuje text „Scuba Diver’s 200 m“. Na dýnku najdeme také další data o hodinkách a strojku. Dýnko skvěle sedí na ruce.

Nerezový tah s vnitřními články z PVD má u pouzdra šířku 22 mm. Překlápěcí spona s pojistkou má neoprénovou extenzi, můžete si tah rychle a jednoduše prodloužit.

Pokud mohu na závěr srovnávat s mými bílými Seiko Samurai, jsou tyhle FrankenMonster výrazně větší a to jak v průměru, tak na výšku. A to je přesně ten důvod, proč se hodí pouze na silnější pánskou ruku. Už samuraje jsou na té mé trochu velké. Líbí se mi skvělá čitelnost číselníku, výrazné ručky a také černé datové kotouče u dne v týdnu a datumu. Co oceňuji už méně, je plastová ochrana pouzdra. Považuji ji za nejslabější část hodinek, myslím, že na ní brzy „vyrobíte“ škrábance. Hodinky jsou ideální nejen na takové to kancelářské „potápění“, ale můžete s nimi bez starostí do sprchy, do bazénu, koupat se v moři a nemusíte se bát je připnout na ruku, když jdete v neoprenu s přístrojem pod hladinu.

Pořídíte je vcelku levně, vzhledem k jejich skvělým vlastnostem a pověstné japonské kvalitě. Třeba v Koscom.cz je koupíte za 12255 CZK. Najdete je pod referenčním číslem SKZ253K1.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!