Už jste se zamýšleli, jaké hodinky si budete letos brát k vodě? Pokud zatím ne, můžeme vám představit hodinky Traser Diver Automatic Orange. Věřím, že se v nich spojuje odolnost s pestrým letním designem a to vše za rozumnou cenu. Proč se na ně nepodívat podrobněji?

Pouzdro těchto hodinek se skládá z několika dílů. Je tak garantována odolnost, jako by bylo vyrobeno z plného materiálu, kterým je v tomto případě nerezová ocel. Výsledkem jsou ale mnohem lehčí hodinky. Vnitřní leštěné pouzdro (kontejner) je zasazeno do vnějšího skeletonovaného obalu s velkými otvory. Ten má povrchovou úpravu dokončenou jemným broušením. Už v dřívejší recenzi podobných hodinek Traser, které měly pouzdro vyrobeno podobně, tedy v kombinaci ocelového vnitřního pouzdra s vnějším plastovým obalem, jsem měl starost, jestli se otvory nebudou zbytečně zanášet špínou. Ozval se mi dlouhodobý uživatel (Fishi) tohoto provedení a podle něj je tato moje starost zbytečná a hodinky žádnou zvláštní údržbu nepotřebují. Věřím, že tomu tak je a dodatečně děkuji za cennou informaci.

Rozměry pouzdra jsou výrazné, ale myslím, že pro letní využití nijak přehnané. Průměr pouzdra je 45 milimetrů bez korunky, 49 mm se zašroubovanou korunkou, rozměr „lug to lug“, tedy přes nožičky, je pak 54 mm. Pouzdro je vysoké 13,6 mm.

S vodotěsností to tyto hodinky myslí vážně, výrobce garantuje 300 metrů vodního sloupce. Podle DIN normy pro hodinky to znamená využití bez omezení a to včetně přístrojového potápění. Věřím, že i vy na hranice použití těchto hodinek pod vodou jen tak nenarazíte.

Ještě přidám jeden detail pouzdra pro lepší názornost.

Korunka s plastickým logem výrobce (H3) se šroubuje do pouzdra a je částečně krytá výstupky. Není jí co vytknout, velikost je přiměřená, nátah i seřizování s ní jsou bez problémů.

Ozubená ocelová jednostranně otočná luneta má aretaci v 60 bodech. Je na ní gravírovaná minutová škála, jednotlivé indexy jsou lakovány oranžově nebo černě. Luneta určitě najde své využití nejen při potápění. Bod na pozici „12“ je zvýrazněn luminiscenční H3 kapslí.

Sklíčko je ploché safírové, jeho průměr je 35 mm. Myslím, že na něm není antireflexní vrstva, a ani výrobce to nikde neudává. Určitě bude velmi dobře odolávat poškrábání a dá se předpokládat, že bude stále jako nové.

Oranžový číselník tak nějak k hodinkám do vody prostě patří. Pokusy s čitelností různých barev číselníků v různých hloubkách pod vodní hladinou prováděli technici značky Doxa už v polovině minulého století. Výsledkem tehdy byla oranžová barva, která na hodinkách Doxa potápěče provází pod hladinu dodnes. Vzhledem k použité technologii osvitu ruček i indexů je číselník hodně hluboký. Zde se podařilo jeho hloubku rozdělit do několika samostatných kruhů. Po obvodu najdeme nejvýše minutovou škálu, pak trochu nižší kroužek s kapslemi svítících hodinových indexů. Střed pak patří jednoduchým černým indexům, logu značky a datové apertuře. Ta má bílý datový kotouč s černým tiskem. Možná by nenápadnější byl oranžový s černým tiskem? Číselník je velmi dobře přizpůsobený svému určení a je perfektně čitelný.

Ploché ručky jsou lakované černě. Hodinová má tvar šipky s dutým hrotem, hranatá minutová má zase skeletonový začátek. Obě nesou svítící tritiovou kapsli. Tu najdeme i na subtilní sekundové ručce. Znovu tu není co vytknout čitelnosti ruček, rozpoznání času lze udělat jediným pohledem.

Technologii osvitu ruček i indexů s využitím technologie mb-microtec jsme se už několikrát věnovali, možná ani pro vás nebude žádným překvapením. V ručkách i na pozicích indexů jsou přesně zasazeny skleněné trubičky, které mají na vnitřní straně nanesený různě barevný luminofor. Ten nepotřebuje předchozí osvit, ale energii k záření mu dodává radioaktivní plyn – plynný izotop vodíku, tritium (H3). Tato technologie je natolik unikátní a přitom bezpečná, že ji ve svých modelech využívá mnoho výrobců pro své tool hodinky. Namátkou mne napadají značky Marathon, Luminox, Vostok. Faktem ale zůstává, že licence i technologie patří pod stejná křídla jako hodinky Traser. Poločas rozpadu tritia je asi 12,5 roku, mám osobní zkušenost s jedněmi hodinkami Stocker&Yale, pravděpodobně jedněmi z prvních s tímto osvitem. Na nich byl časový údaj rozeznatelný i po téměř 20 letech.

V hodinkách je mechanický kalibr z produkce švýcarského koncernu SWATCH – ETA 2824-2. Je to trochu překvapivé, většinou v hodinkách Traser najdeme kvalitní švýcarské kalibry, ale většinou quartz. Určitě to potěší všechny příznivce mechanických strojků a plynulého pohybu vteřinové ručky. Kalibr je mechanický s automatickým nátahem (a také s možností ručního nátahu korunkou). Najdeme v něm 25 ložiskových kamenů. Frekvence setrvačky s ochranou proti poškození nárazem (Incabloc) je 4 Hz (28800 A/h). Korunkou se při seřizování zastavuje vteřinová ručka (hacking) a je možné i zrychlené překlápění data. Má osobní zkušenost s tímto kalibrem v několika hodinkách různých výrobců mne vede k předpokladu, že i zde bude spolehlivě sloužit a překvapivě přesně ukazovat čas.

Vzhledem k dýnku bez průhledu vám mohu nabídnout pohled na stejný kalibr v hodinkách Archimede Arcadia.

Ano, dýnko hodinek postrádá průhled, který mně osobně připadá u tool hodinek trochu nelogický. Je tedy pevné ocelové a šroubovací do pouzdra. Ve dvou kruzích na něm najdeme technické údaje včetně přesného označení hodinek. Dříve mívaly hodinky s osvětlením ruček a indexů tritiovými kapslemi uvedený rok a měsíc výroby, bohužel to výrobci už opomíjí a tuto informaci ani na těchto hodinkách nenajdeme.

K hodinkám patří silikonový pásek oranžové barvy s příjemnou vnitřní strukturou. Spíná ho signovaná ocelová překlápěcí spona s dvojitou pojistkou proti otevření. Pásek i sponu mohu ohodnotit jako výborné, v této cenové kategorii až nezvykle kvalitní. I s páskem hodinky nejsou nijak přehnaně těžké, váží pouze 137 gramů. Pokud ho budete chtít vyměnit třeba za oranžový látkový NATO strap, nebude s tím žádný problém, jeho rozměry jsou standardní. U pouzdra měří 22 mm, u spony 18, tloušťku má pak příjemných 5 mm.

Pokud hledáte odolné a pěkné hodinky s mechanickým strojkem na blížící se léto, zkuste se zamyslet třeba nad tímto modelem. Získáte v nich odolného průvodce jak pod vodní hladinou, tak i pro svá ostatní dobrodružství. Přesné označení tohoto modelu je P6602.P58.F4A.09. V nabídce obchodu Kerberos Tactical jsou hlavně obvyklejší vojenské modely hodinek Traser, ale obchod umí zajistit dodání jakéhokoliv modelu z aktuální nabídky značky.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Kerberos Tactical, za rekvizity Amers.cz.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.