Dnes bych vám rád představil novinky v produkci značky Junghans. Jsou to dvoje hodinky, které jsou vhodné jako krásný doplněk k formálnímu oblečení. V obou je esence toho nejlepšího a nejhezčího z kombinace tradice švýcarské výroby hodinek a německého designu. Pojďme se na podívat na hodinky Junghans Meister Handaufzug.

Jak jsem už naznačil, dnešní recenze se týká hned dvojice hodinek, liší se pouze v barevném provedení. Nejvýraznější rozdíl je v barevnosti pouzdra. Obě pouzdra jsou vyrobena z nerezové oceli (316L), ale „zlaté“ provedení má povrchovou úpravu dokončenou kvalitním lesklým pozlacením. „Stříbrný model“ má pak ponechanou konečnou úpravu pouzdra leštěním oceli pouzdra do zrcadlového lesku.

Rozměry pouzdra odpovídají formálnímu určení, průměr pouzdra je 38 milimetrů bez korunky, 39 mm s korunkou. Lug to lug naměříme 41,5 mm a tloušťka pouzdra je pouhých 7,8 mm. Rozměry i oblé tvary jsou přesně určené pro nošení pod manžetou ručně šité košile. Fotografie to asi plně nevystihnou, doporučím vám, abyste si sami tyto hodinky vzali do ruky, tloušťka pouzdra je opravdu úžasná.

Vodotěsnost obou provedení je pouze 30 metrů vodního sloupce. Vzhledem k určení těchto hodinek je to dostatečná hodnota, občasný kontakt s trochou vody hodinky zvládnou.

Korunka (barevností v obou variantách odpovídá pouzdru) je subtilní, její průměr je pouhých 5 milimetrů. Ale i tak se s ní hodinky perfektně natahují nebo seřizují. Korunka je plasticky signovaná tradičním logem hvězdy.

Tenká leštěná luneta částečně opticky hodinky zvětšuje, takže ani na urostlejším zápěstí pouzdro nepůsobí jako malé. Klenuté sklíčko o průměru 35 milimetrů je plastové.

Obě barevná provedení mají stejný bílý číselník. Je maximálně jednoduchý, podle mne navazuje na designovou čistotu německého stylu Bauhaus. Čtyři plastické kovové hranaté leštěné hodinové indexy jsou doplněné o ostatní indexy tištěné ve stejné délce. Subčíselník mimostředné sekundové ručky ve spodní části má skvěle nastavené proporce. A logo a název značky doplňuje už jen hrdé „MADE IN GERMANY“. Vše je maximálně jednoduché, přehledné a účelné, jedním slovem krásné.

Zahrocené ručky mají stejný tvar a svou barvou kopírují barvu pouzdra a čtyř hodinových indexů. Ručky jsou zkosené, pečlivě provedené a to včetně broušených a leštěných hran. Stejný tvar jako u hodinové a minutové ručky najdeme i u ploché malé vteřinové ručky. Obě barevná provedení jsou dobře čitelná, zlaté snad o trochu lépe. Luminiscenci vzhledem k určení hodinek nehledejte.

V hodinkách je kalibr, který je lahůdkou pro každého milovníka mechanických strojků, jeho označení je J815.1. Jedná se vlastně o kalibr s ručním nátahem Peseux 7001. Tento kalibr pochází původně z roku 1971, v současné době je z produkce koncernu SWATCH a nese označení ETA/Peseux 7001. Technicky i designově je tento kalibr lahůdkou. I jeho rozměry jsou velmi zajímavé, má tloušťku pouhých 2,5 milimetru! Jeho průměr je 10,5 hodinářských linek ( 23,3 mm). Obsahuje 17 ložiskových kamenů, setrvačka má Incabloc ochranu proti poškození nárazem, její frekvence je 3 Hz (21600 A/h). Rezerva nátahu je okolo 42 hodin.

Stejný kalibr jsme mohli najít dříve v hodinkách různých značek. I dnes ho využívají mnohé značky – třeba Limes, Nomos (zde s modifikovanou 3/4 deskou), Baume & Mercier, Blancpain (cal 7001, také modifikovaný), Bucherer, Chronoswiss, Eberhard & Co., Enigma, Louis Erard, Maurice Lacroix, Omega (cal 651, upravený), Paul Picot, Tissot.

Kalibr je dokonale zdobený, snad až trochu neněmecky, v tomto případě najdeme spíše švýcarskou dokonalou zdobnost. Můstky jsou zdobeny ženevskými pruhy (Côtes de Genève), šroubky jsou modřené. Setrvačka má mikroregulaci, nátahová kola jsou leštěná, vážně je to moc pěkné!

Ocelové dýnko ve stejné barvě jako pouzdro je přišroubováno pěti šroubky, znovu v barvě pouzdra. Po okraji je v kovové části gravírovaný jen nezbytný technický popis hodinek, dominantní je na něm ale minerální průhled, který je tu pro potěšení majitele. Nad pohledem na dokonale zdobený kalibr srdce každého majitele jistě zaplesá. Kdybych se já rozmýšlel, jestli si koupím zrovna tyto hodinky, tak pohled, který se naskýtá ze spodní strany pouzdra, by mne naprosto jistě přesvědčil.

K dokonalým hodinkám patří i dokonalý řemen. A v tomto případě se to vážně povedlo, barva řemenů se liší podle barevného provedení – zlaté s černým a stříbrné s tmavě hnědým řemenem. Úžasným materiálem v obou případech je koňská kůže. Rozměry řemenu jsou standardní, u pouzdra měří 20 mm, ke sponě se zužuje na 18 mm, tloušťka řemenu je také optimální, je to 2,5 mm. Pokud byste chtěli řemen měnit, určitě najdete vzor, který se vám bude líbit, mně osobně by se asi také líbil i řemen s drobným vzorkem kůže ještěrky nebo naopak s velkým výrazným vzorem kůže z nohy pštrosa. A ani tradičním řemenem z kůže louisianského krokodýla rozhodně nic nepokazíte. Řemen je doplněn o leštěnou a signovanou jazýčkovou sponu – pozlacenou nebo v barvě oceli.

Ještě vám dlužím důležitou informaci o hmotnosti hodinek, digitální váha mi v obou případech ukázala velmi nízkou hodnotu, hodinky váží pouhých 35 gramů i s řemenem a sponou.

Pokud i vás oslovily tyto krásné hodinky, které navíc nejsou nijak extrémně drahé, tak neváhejte. Ceny se liší podle barevného provedení, jsou v rozmezí asi 25000 a 32000 CZK.

Za své peníze získáte krásné spolehlivé hodinky, které vám budou sloužit a současně vás zdobit po mnoho let. A jejich design, který, jak se zdá, má historické kořeny v první polovině 20. století a současně je vysoce aktuální. Nebude podléhat plytké módnosti a tyto hodinky se budou líbit určitě i dalším generacím. A jestli je lepší zlaté nebo ocelové provedení? Obě jsou dokonalá, volte pouze podle svého vkusu, podle toho, co osloví vaše srdce.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album fotografií zlaté verze a ocelové verze.

Za zapůjčení děkujeme Hodinky-Junghans.cz, za rekvizity Penshop.cz.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!