Čínská značka Parnis začínala s homage hodinkami podobnými Panerai – v době, kdy firma Officine Panerai upadala. Postupně se v produkci Parnis začaly objevovat další homage – například hodinek Rolex, Omega a dalších značek. Dnešní recenzované hodinky mám moc ráda, velice ráda je nosím. Dostala jsem je k loňským Vánocům. A komu připomínají IWC Portuguese, vůbec se nemýlí!

Ocelové pouzdro měří 43 mm bez korunky, 46,5 mm s korunkou, rozměr lug to lug je 50,5 mm. Tloušťka pouzdra je 13,6 mm. Konečná úprava je leštěním a to včetně dýnka i nožek. Na hodinkách jsem nenašla údaj o vodotěsnosti, internetové zdroje udávají „Water Resistant“. Protože korunka není šroubovací do pouzdra (má pouze O-kroužek) a dýnko je do pouzdra našroubované, vyhýbám se s nimi radši jakémukoli styku s vodou. Ovšem, když jsem venku trochu zmokla, hodinky déšť zvládly bez ztráty kytičky.

Zkosená luneta je leštěná do vysokého lesku. Ozubená korunka má zaoblenou hlavu a jen dvě polohy, po vysunutí se seřizuje čas, po zasunutí jí lze natahovat strojek. S chutí je natahuji korunkou a s pobavením sleduji, jak se ručka rezervy nátahu postupně pohybuje.

Ploché sklíčko je opatřené napařenou vrstvou antireflexu, má světle modrou barvu. Přiznám se, že jsem se pokoušela odhadnout, zda je minerální nebo safírové, ale neúspěšně. Některé internetové zdroje mluví ve prospěch minerálního sklíčka, jiné o sklíčku safírovém, a to i v dýnku. Otázku materiálu nechám tedy raději otevřenou.

Černý číselník má zajímavou kostkovanou plastickou strukturu, kromě subčíselníků, kde je povrchová úprava jemnější a připomíná drobné káro. Hodinové indexy tvoří malé ocelové pyramidky. Dva vyvýšené štítky s textem Automatic a Parnis najdeme na pozici 3 a 9. Na pozici 6 je subčíselník s mimostřednou vteřinovou ručkou. Na pozici 12 se nachází rezerva chodu 0 až 45 hodin; po celodenním nošení či maximálním natažení korunkou se mi podařilo dosáhnout hodnoty 40, víc ne. Že je údaj o rezervě chodu spíše orientační, jsem zjistila, když jsem hodinky nechala od pátečního večera do pondělního rána ležet na stole – ukazatel rezervy byl na nule, ale vteřinová ručka stále běžela a hodinky šly zcela přesně.

Číselník je díky černé barvě, lesklým ručkám a bílému tisku přehledný a dobře čitelný. Možná bych místo štítku Parnis uvítala datumovku, ale když nad tím tak přemýšlím, vlastně mi tam vůbec nechybí – hodinek s datovou aperturou mám dostatek.

Zkosené ocelové ručky mají na konci jehlovitou špičku; původní model Portuguese má štíhlejší ručky ve tvaru oštěpu.

Čínský mechanický strojek Sea-gull 2542 má frekvenci setrvačky 3 Hz (21 600 kmitů za hodinu) a 38 ložiskových syntetických rubínů. Pro kalibr je typický „open-heart“ a dvojitý můstek nad setrvačkou. Perláží a slunečními paprsky zdobený rotor natahuje pérovník otáčením proti směru hodinových ruček, když se otáčí volně po směru hodinových ruček, je hodně hlasitý. Mně osobně se svištivý zvuk líbí, hodinky jsou jakoby živé a promlouvají ke mně.

Leštěné dýnko je šroubovací do pouzdra a průhledem můžete obdivovat strojek. Kromě typických dat na něm najdete i údaj PA4001 – není to referenční číslo, PA pravděpodobně znamená „Parnis“ a 4001 je nejspíš odkaz na IWC Portuguese, jejichž homage hodinky jsou. „H902/1000“ zřejmě označuje pořadové číslo IWC modelu, ze kterého hodinky vycházejí? Je velice nepravděpodobné, že by těchto Parnis hodinek bylo vyrobeno pouze 1000 kusů, jejich cena by totiž byla výrazně vyšší. Ani po vyhledávání obou údajů na internetu jsem nebyla moudřejší, takže spíše odhaduji.

Původní majitel hodinkám vyměnil čínský kožený (nekvalitní) řemen za kvalitnější černý RIOS Next, který svou karbonovou vizáží lépe ladí s číselníkem. Mezi nožkami hodinky měří 22 milimetrů, u jazýčkové spony 18 mm. Na tomto řemenu váží 97 gramů, což mi přijde přiměřené, na ruce je cítím, a přitom nemusím posilovat předloktí.

Pokud chcete své zápěstí zkrášlit zajímavými a přesto cenově dostupnými hodinkami, pak zkuste třeba značku Parnis. Na internetu najdete e-shopy, kde jsou k zakoupení, jejich největším zdrojem však je portál eBay. Cena je spíše symbolická – kolem 150 USD. Za mechanické hodinky to není mnoho. A pokud mohu soudit podle předchozích 2 měsíců, budete překvapeni přesností a spolehlivostí. Anebo jsem měla jen štěstí na povedený kus?

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!