Hodinky Rolex GMT Master spatřily světlo světa v roce 1954. Hodinky byly vyrobeny dle požadavků letecké firmy PAN-AM, aby pomohly pilotům a ostatnímu letovému personálu s udržováním přehledu o čase i při cestách napříč časovými pásmy. První model se vyráběl do roku 1959, kdy byl nahrazen modelem s referenčním číslem 1675, který vydržel v nabídce až do roku 1980. Právě tento model si představíme v této recenzi. Je to kus historie, ale velmi žádaný a živý kus historie.

Technické údaje:

Pouzdro hodinek je vyrobeno z kvalitní nerezové oceli a bez korunky má průměr 40 milimetrů. Hodinky jsou navíc se svými 12,8 mm tloušťky i poměrně tenké, takže příjemně sedí na ruce. Jak tomu již u starších hodinek bývá, tak i tyto jsou vybaveny vypouklým sklíčkem z plastu, sice se může poškrábat, ale jde snadno vyleštit, případně za rozumnou sumu vyměnit.

Poměrně subtilní šroubovací korunka, která je po stranách opatřena ochranou, a šroubovací dýnko, zajišťují vodotěsnost dostatečných 50 metrů (5 BAR). Standardně jsou hodinky vybaveny náramkem (bracelet) typu „oyster“, který má šířku 20 mm a směrem ke sponě se zužuje na 16 mm. Jako správný kovový náramek na vintage hodinkách velmi hezky chrastí.

Strojek hodinek nabízí kromě klasického zobrazení času i datumovku na pozici 3 a jejich hlavní komplikací je GMT. Na číselníku nalezneme čtvrtou ručku, která oběhne číselník jednou za 24 hodin a ve spojitosti s otočnou lunetou slouží k rychlé orientaci v čase napříč časovými pásmy. Strojek nese označení Calibre 1575 (používá se od roku 1965) a jedná se o strojek s automatickým nátahem a chronometrickou certifikací. Rezerva chodu je slušných 48 hodin, ložiskových kamenů je 25 a frekvence setrvačky je 19 800 kmitů/hod. Vlasová pružina je zakončena Breguetovou spirálou a setrvačka je vyvažována šroubky. Tento model strojku je navíc opatřen hackingem, který zastaví sekundovou ručku, když vytáhnete korunku. Rychlá korekce data pomoci korunky však chybí.

Moje dojmy z hodinek:

Již na první pohled a první dotek vidíte a cítíte pověstnou kvalitu hodinek Rolex. Velikost pouzdra 40 mm je dle mého názoru zlatá střední cesta co do pohodlnosti hodinek. Nejsou tak malé, aby na mužské ruce vypadaly malé, ale nejsou tak velké, aby byly nepohodlné. Navíc luneta má tu vlastnost, že na štíhlé ruce hodinky opticky zmenšuje, kdežto na ruce silnější je opticky zvětšuje. V tomto případě se jedná o otočnou lunetu vybavenou vložkou z eloxovaného hliníku, která je navíc modro-červená, tím si tyto hodinky vysloužily svou přezdívku „Pepsi“. Zub času se již sice lehce podepsal na barvách, které lehce vybledly, ale lehká patina dle mého názoru víc než 35 let starým hodinkám velmi sluší.

Číselník je matně černý s bílým potiskem. Hodinové indexy jsou pokryty vrstvou luminiscenční barvy na bázi tritia, která zajišťovala jejich čitelnost i za tmy, dnes je luminiscence už téměř vyhaslá. Ručky mají pro Rolex typický tvar a jsou taktéž opatřeny luminiscenčním nátěrem. Hodinky jsou výborně čitelné i při letmém pohledu. Nad datumovým okénkem nalezneme typickou lupu, takzvaného kyklopa, který zvětšuje datumovku, která by byla jinak utopená hluboko pod vypouklým plastovým sklíčkem.

Funkce GMT je velmi užitečná, pokud cestujete přes časová pásma anebo pokud z nějakého jiného důvodu potřebujete mít přehled o čase jinde na světě. Já většinou nedělám první a nepotřebuji ani druhé, ale to mi nebrání po Rolex GMT Master toužit. Přitahuje mě výborný tvar jejich pouzdra, jejich kvalita, dobrá vodotěsnost a sexy vzhled modro-červené lunety. Strojky jsou prý takřka nesmrtelné a ceny náhradních dílů lepší, než by člověk očekával. Navíc vintage Rolexky mají zvláštní a těžko popsatelné kouzlo.

Závěr:

Rolex je vždy sázka na jistotu. Za svoje peníze dostanete kvalitně zpracované a atraktivně vypadající hodinky. Je tomu tak dnes a bylo tomu tak i v roce 1977, ze kterého recenzovaný kus pochází. Pokud si myslíte, že nošené hodinky nejsou nic pro vás, tak bych rád upozornil na fakt, že cena některých starších hodinek značky Rolex rok od roku stoupá a peníze do nich uložené dosahují leckdy lepšího zhodnocení než v bance, při zachování slušné likvidity. Já bych ale neměl to srdce tak úžasné hodinky prodat, vy ano?

Autor textu: Tadeáš Táda Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme IzTaPa! A za rekvizity Penshop.cz.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!