Švýcarská značka Ulysse Nardin je milovníkům kvalitních hodinek velmi dobře známa. Poslední dobou se specializuje především na vzhledově poněkud extravagantní modely plné komplikací. V dnešní recenzi se budu věnovat modelu Sonata Streamline Titanium Gold, který je zajímavý nejenom vzhledově, ale také po technické stránce. Krátce jste tyto hodinky mohli poznat už v nedávné aktualitě, a to včetně jejich varianty s bílým číselníkem.

Technické údaje:

Pouzdro hodinek je vyrobeno z kombinace titanu s černou keramickou lunetou. Průměr samotného pouzdra je 44 milimetrů, ale 2 korunky a tlačítka na bocích hodinky dále zvětšují na 53 mm. Stejná je i hodnota „lug to lug“ – 53 mm. Výška pouzdra je nezanedbatelných 15 mm. Korunky a tlačítka mají zlatou barvu, však jsou také ze zlata. Sklíčko hodinek je samozřejmě safírové s antireflexní vrstvou (průměr 37 mm) a dýnko je opatřeno průhledem taktéž ze safírového skla.

Strojek hodinek nese označení UN-67. Nepochází přímo z dílen Ulysse Nardin, nýbrž sesterské společnosti Sigatec, ale lze ho považovat za in-house kalibr. Vznikl dalším vývojem kalibru UN-66, technicky je ale o dost dál. Najdeme tu například křemíkovou kotvu v mechanizmu setrvačky.

Strojek s automatickým nátahem je doslova napěchovaný komplikacemi. Krom klasického zobrazení času pomocí hodinové, minutové a centrální sekundové ručky zde najdeme velké datumové okénko, indikaci druhé časové zóny, budík a odpočet času (obojí indikované zvukovým signálem gongu). Strojek má 109 ložiskových kamenů (!), rezervu chodu 42 hodin a frekvenci setrvačky 4 Hz (28.800 kmitů za hodinu). Vzhledem k energetické náročnosti komplikací včetně odbíjení lze jen obdivovat účelnost a dokonalost mechanických uzlů strojku.

Ačkoliv je strojek precizně vyroben a vkusně dekorován (perličkování, ženevské pruhy, modřené šroubky), oproti zbytku hodinek působí trochu nudně asi proto, že mechanizmus komplikací je zraku pozorovatele skryt. Zůstává pouze pohled na rotor automatického nátahu s gravírováním (22karátové bílé zlato) a kmitající věnec setrvačky.

Hodinky jsou opatřeny černým koženým řemínkem, širokým 22 mm, který se směrem k titanové dvojité překlápěcí sponě zužuje na 18 mm. K vodě si tyto hodinky skutečně neberte, neboť jejich vodotěsnost je pouhých 30 metrů. I s řemínkem a sponou hodinky váží 120 gramů.

Moje dojmy z hodinek:

Pouzdro hodinek je plné různých záhybů a detailů, jež upoutají oko pozorovatele. Na mne osobně jsou tyhle hodinky už prostě moc velké. Samotná velikost 44 mm není málo, když se k tomu ještě přidají korunky na pozicích 3 a 9, jsou výsledkem skutečně robustní hodinky, které mně osobně moc na ruce nesedí. Samotné zpracování pouzdra je bez jediné chybičky a kombinace titanu a keramiky je docela dobrý nápad. Jen si nejsem jist přidáním zlata na tlačítka a korunky, připadá mi to trochu nezvyklé.

Číselník hodinek co do extravagance barev a tvarů příliš nezaostává za pouzdrem, ale musím s potěšením konstatovat, že je dobře čitelný. Skeletované zlaté ručky jsou na černém podkladu číselníku se svislými plastickými pruhy velmi dobře vidět. Subciferníky v horní části, jsou orámované růžovým zlatem, zobrazují odpočet – timer (ten levý) s možností nastavení až na 24 hodin a budík (pravý), ten lze nastavit na příštích 12 hodin. Vlevo pod odpočtem času najdeme indikátor zapnutí/vypnutí budíku. Vpravo dole je zlatě rámované okénko velké datumovky a na pozici 6 ukazatel času v druhé časové zóně. Vlevo od něj jsou viditelná kladívka gongů, která odbíjejí zvukové signály budíku a odpočtu. Potěší i drobný detail v podobě ručky a číselníku opatřených luminiscenční barvou, která u podobných hodinek často chybí. Také se vám zdá, že celkový dojem číselníku při letmém pohledu vytváří dojem „veselé tváře“? Tradiční zlaté logo ve tvaru kotvy celkový exkluzivní dojem zesiluje.

Ještě se vrátím k ojedinělým komplikacím mechanických hodinek, k budíku a odpočtu. Zvukový signál (odbíjení) má krásné tóny a díky propracovanému systému rezonance jsou obě komplikace opravdu prakticky použitelné. Můžete si poslechnout naši nahrávku.

Několik slov závěrem:

Beze sporu se jedná o kvalitní hodinky velmi dobré značky. Tento model je podle mého názoru vhodný spíše pro lidi upřednostňující extravaganci před klasikou. Samotná kombinace nabízených funkcí je myslím velmi praktická. Zřejmě bych ji dovedl ocenit například při cestování, kdy se budík a druhá časová zóna může hodit. Pokud tedy jste extravagantním cestovatelem a potřebujete doplnit svou image – Ulysse Nardin má hodinky přesně pro vás! Zajímá vás cena? Není zanedbatelná, ale odpovídá preciznímu provedení a technické výjimečnosti hodinek – v katalogu najdete položku 34 100 EUR.

Autor textu: Tadeáš Táda Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Klenotnictví Dušák, za rekvizity Penshop.cz.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!