Značka Citizen hodinky pro potápěče prostě dělat umí. Mám osobní dlouhodobou zkušenost s modelem Citizen Promaster Professional Diver’s Titanium a byly to výborné hodinky. Proto jsem uvítal nabídku na seznámení se s modelem Citizen ProMaster Eco-Drive BY2000-55E. A jak dopadl v mém hodnocení? Pojďme se na to podívat.

Pouzdro hodinek je vyrobeno z titanu, v průměru měří 45 milimetrů bez korunky, s korunkou a tlačítky 49,5 mm, rozměr lug to lug je 47 mm, tloušťka pouzdra je 14 mm. Subjektivně jsem pouzdro vnímal pohledem spíš jako ocelové s povrchovou úpravou kartáčováním, ale když vezmete hodinky do ruky, tak jejich hmotnost vás z tohoto omylu vyvede velmi rychle – váží jen 101 gramů i s tahem (bracelet). Titan je o trochu měkčí kov než obvyklá nerezová ocel (316L), lze tedy předpokládat, že hodinky občas získají v běžném provozu nějaký šrám. Ale lze ho zase snadněji opravit do původního vzhledu.

Vroubkovaná signovaná korunka je chráněná výstupky pouzdra, potažená je černou PVD vrstvou a je šroubovací do pouzdra. Tlačítko nad korunkou je také černěné PVD a slouží k indikaci referenční pozice ruček a pro nastavení „dive“ módu (přesný čas ponoru). Tlačítko pod korunkou použijete při zjištění, zda poslední rádiové seřízení proběhlo korektně, a při indikaci, jestli je k dispozici seřizovací signál z Mainflingenu a v jaké je kvalitě. A také se s ním nastavuje letní/zimní čas (DST), manuálně kalendář a též lokální cestovní čas. Jak vidíte, hodinky jsou nabité časovými funkcemi, ale po přečtení manuálu si s nimi určitě budete vědět rady.

Iontově pokovená luneta (černé PVD) nese na pozici 12 klasický potápěčský trojúhelník s luminiscenčním bodem. Stupnici 0 až 60 použijete pro odečet času, zoubkovaná luneta je jednostranně otočná.

Ve velmi lesklé lunetě je zasazené ploché minerální sklíčko s kvalitním antireflexem. Zajistí výborný odečet času jak za jasného slunečného dne, tak pod vodou. Safírové sklíčko by bylo možná praktičtější.

Strukturovaný číselník je černé barvy a je poměrně zaplněný údaji. Vnitřní luneta nese na pozici 11 a 1 až 2 indikátory síly rádiového signálu, na pozici 12 RX udává referenční pozici. Na pozici 6 a 7 najdeme přepínání mezi letním a zimním časem (ON je zapnutý letní čas, OFF je vypnutý letní čas). Mohutné hodinové indexy jsou leštěné ocelové a nesou vrstvu luminiscenční barvy. Na pozici 3 sídlí bílé orámovaná datová apertura perpetuálního kalendáře s bílým datovým věncem a černým tiskem. Vnitřní kruh dělí modrý výřez dní v týdnu s retrográdní ručkou a bílým tiskem (neděle je modře). Naproti na pozici 9 leží výrazný bílo-modrý indikátor „dive“ módu. Číselník doplňuje bílým tiskem značka Citizen a označení technologie použité ve strojku Eco-Drive. Na pozici 6 také najdeme bílým tiskem logo, použití hodinek (diver’s) a údaj o vodotěsnosti, modrým tiskem informace o způsobu seřizování.

Ručky – hodinová a minutová jsou kovové, leštěné, na černém číselníku jsou velmi dobře čitelné, i když jsou částečně skeletonizované. Modrá vteřinová ručka neruší, na jednom konci má zvýrazňující terčík s luminiscenční barvou, na druhém stylizovaný symbol satelitní antény, který připomíná, že hodinky mají rádiové seřizování. Výčet doplňuje ještě ručka s retrográdním pohybem, která vedle datové apertury ukazuje na správný den v týdnu. Centrální vteřinová ručka má několik funkcí, nejen že za běžného provozu ukazuje uběhlé vteřiny, ale při nedostatečném nabití indikuje potřebu vystavit hodinky světlu (skáče po 2 vteřinách), při stisku horního tlačítka ukáže referenční pozici a také „dive“ mód. Pokud použijete spodní tlačítko, vteřinová ručka vás informuje o úspěšnosti posledního rádiového seřizování, o síle signálu a také s ní nastavíte letní/zimní čas.

Výborná luminiscence ruček i indexů je u potápěčských hodinek značky Citizen už pověstná. tyto hodinky to jen potvrzují. Překvapením pro mne byla luminiscence i nápisu „DIVE“ na číselníku. Je to pochopitelné, pod vodou potřebujete mít podrobné informace.

V hodinkách je vyspělý in-house kalibr s označením H162. Obsahuje quartzový oscilátor a dobíjení vestavěné baterie ze zdrojů světla (slunce i umělé světlo). Strojek má při plném nabití baterie rezervu chodu asi 180 dní a díky každodennímu automatickému rádiovému seřizování je také extrémně přesný.

Tradiční do pouzdra šroubovací dýnko s velkým plastickým logem zeměkoule skvěle sedí na ruce. Najdeme na něm popsané důležité technické údaje a ten snad nejdůležitější – připomenutí, že hodinky by měly být otvírány pouze v autorizovaném servisu!

Titanový článkový tah měří u pouzdra 20 mm a ke sponě se zužuje na 19 mm. Tah nasedá přímo na pouzdro, tvoří s ním na první pohled nedělitelný celek. Překlápěcí spona je opatřená dvojitou pojistkou, takže si můžete být jistí, že hodinky neztratíte. Ačkoli hodinky působí mohutně, díky použitému titanu je na ruce ani neucítíte.

Tyto hodinky jsou prvními schválenými hodinkami podle nové normy ISO 6425 pro potápění až do hloubky 200 metrů. Podle doporučení výrobce se hodí pro běžné potápění se vzduchem, v teplotách 0 až 50 stupňů Celsia a to i ve slané vodě. Takže pokud se chystáte na ponor s héliem, budete potřebovat jiné hodinky. V žádném případě nemohou nahradit profesionální potápěčské nástroje, jsou to hodinky pro amatéry nadšence nebo jako záložní měření doby ponoru. Na druhou stranu, spousta diver’s hodinek se pořádně pod vodu nepodívá, majitelé se s nimi maximálně sprchují či plavou v bazénu. Ať už jste spíše kancelářský potápěč nebo si na dovolené v moři s chutí zašnorchlujete, budou vás Citizen ProMasterr Eco-Drive BY2000-55E provázet oddaně a spolehlivě. Pořídíte je v Koscomu už za 19.800 CZK.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz a za rekvizity Amers.cz.

Podrobný manuál k hodinkám najdete zde.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!