Jak jsem se již zmiňoval v předchozích recenzích, model Audemars Piguet Royal Oak pochází z konce 60. let, kdy jeho vzhled vytvořil vizionářský designér Geráld Genta, o kterém jsme již také psali. Za více než 40 let se hodinky pomalu měnily. Měnily se strojky i rozměry pouzdra. Ale není tomu dlouho, co světlo světa spatřil věrný comeback původního modelu. Model Royal Oak s referenčním číslem 15202ST neboli „Jumbo“.

Technické údaje:

Přezdívka „Jumbo“ může být u těchto hodinek poněkud zavádějící, vezmete-li v úvahu, že průměr pouzdra je 39 milimetrů. Výška pouzdra je pak pouhých 8 mm, což je skvělá hodnota, která je srovnatelná s těmi nejlepšími kousky pro nošení k obleku. Pouzdro hodinek je vyrobeno z nerezové oceli (ale vyrábí se i modely z drahých kovů) a povrchová úprava je provedena precizním kartáčováním – jak na pouzdře, tak na kovovém náramku hodinek. Sklíčko hodinek je safírové, stejně jako najdeme safírový průhled na dýnku hodinek, kterým je možno sledovat manufakturní strojek.

Strojek hodinek nese označení Cal. 2122 a je pouhých 3,05 mm tlustý. Skládá se z 247 součástek, z toho je 36 ložiskových kamenů. Setrvačka kmitá poněkud neobvyklou frekvencí 19.800 kmitů/hod, tedy 2.,75 Hz. O nátah hodinek se stará skeletovaný rotor z 21 karátového zlata a hodinky mají tak rezervu chodu dostatečných, byť nijak závratných 40 hodin. Samozřejmostí je precizní zdobení strojku perláží, ženevskými pruhy a dalšími prvky, které můžete obdivovat na fotografiích.

Funkce hodinek jsou pouze velmi základní – hodinová a minutová ručka a datumovka na pozici 3. Sekundovou ručku na tomto modelu nenajdete – je to jeho hlavní rozpoznávací znamení oproti ostatním modelům Royal Oak. Osobně mi absence sekundové ručky nevadí a zde na verzi s bílým číselníkem ani datumovka tolik neruší.

Vodotěsnost hodinek je stanovena na 50 m, což se vz hledem ke šroubovací korunce a sportovnímu vzhledu hodinek může zdát málo, ale na denní nošení to jistě stačí.

Moje dojmy z hodinek:

Velmi pozitivně hodnotím velikost hodinek 39 mm. Na papíře to možná může být málo, ale věřte mi, že na ruce vypadají o dost větší a budou sedět na každém zápěstí. I tak jako u jiných modelů Royal Oak i tyto sedí na ruce velmi příjemně. Jejich tloušťka pouhých 8 mm z nich dělá velmi pohodlné hodinky k jakémukoliv typu oblečení, dokonce i k méně formálnímu obleku. Osmiúhelníková luneta je skutečně velmi zajímavá, v minulé recenzi jsem sliboval, že prozradím tajemství, jak našroubovat šrouby s šestihrannou hlavou do šestihranných děr.

Je to velmi prosté, šroubky jsou vloženy do lunety tak, aby jejich drážky směřovaly symetricky kolem dokola lunety, zespoda se na ně našroubují duté šroubky, které drží dýnko – ty již nedbají na symetrické rozmístění drážek.

Číselník hodinek je krásnou ukázkou velmi propracovaného designu. Rozdělení na drobná čtvercová pole, která jsou dále texturována, dává číselníku velmi zajímavý rozměr a hloubku. Hodinové indexy, logo výrobce a další potisk číselníku jsou provedeny velmi minimalisticky. Stejně minimalistické, ale přesto velmi čitelné jsou i ručky. Protože se jedná o hodinky především pro denní nošení, tak jsou ručky i indexy opatřeny luminiscenční barvou.

Zvláštní pozornost si zaslouží skutečně propracovaný kovový náramek hodinek. Je precizně sestaven z mnoha postupně se směrem ke sponě zužujících segmentů, které velmi jemně a přirozeně ovinou zápěstí. To spolu s výborným tvarem pouzdra přispívá ke skvělému pocitu, který tyto hodinky poskytnou, když jsou na ruce. Samotná spona je překlápěcí a opět velmi precizní.

Několik slov závěrem:

Jak jsem již zmiňoval v bezpočtu recenzí, tak se mi velikost hodinek mezi 38-40 mm jeví jako naprosto ideální. Tyto Audemars Piguet to jen potvrzují. Jejich název „Jumbo“ sice slibuje asi poněkud jiného, ale osobně si myslím, že větší model není třeba. Pokud se tedy dokážete vyrovnat s absencí sekundové ručky a chcete pohodlné a velmi zajímavé hodinky, tak je model Royal Oak „Jumbo“ asi tím pravým.

Autor textu: Tadeáš Tada Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Audemars Piguet boutique Praha.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!