Když se řekne Maurice Lacroix, nutně musí na mysl přijít jméno designéra a hodináře Michela Vermonta. Po předchozí limitované edici Maurice Lacroix Masterpiece Régulateur Roue Carrée ve spolupráci s Haute Ecole Arc (z Le Locle, Švýcarsko) navrhl a sestrojil hodinky Maurice Lacroix Masterpiece Roue Carrée Seconde. Tyto hodinky vyhrály designérskou cenu reddot award v roce 2011. ML Masterpiece Roue Carrée byly první hodinky na světě, které využívaly hranatá kolečka. V roce 2012 přišla další verze s čtvercovým ukazatelem vteřin, tentokrát s rhodiovaným číselníkem. A přesně ty si dnes představíme.

Kulaté pouzdro s oblými boky je vyrobené z nerezové oceli, konečná úprava je leštěním (luneta) a saténovým kartáčováním (boky a nožky). Rozměry má 42,5 mm bez korunky, 47 mm s korunkou, 50,5 mm lug-to-lug a výška je 14 mm. Hodinky k obleku neoplývají velkou odolností proti vodě a nejinak je tomu i v tomto případě. 5 ATM vám prostě musí stačit – k umytí rukou či k procházce ve slabém dešti.

Drobná rýhovaná korunka má rozměry 6,2 mm v průměru a výšku 4,2 mm. Je také vyrobená z nerezové oceli a je signovaná krásným plastickým logem Maurice Lacroix.

Klenuté sklíčko ze syntetického korundu má oboustranný antireflex a měří v průměru 38 mm. Navazuje na lunetu a hodinky i díky němu mají příjemný oblý tvar, který se snadno vypořádá s každou manžetou.

Tato barevná varianta má rhodiovaný číselník s konečnou úpravou Grand Colimaçon (snailed – broušení ve tvaru šnečí ulity). Hodinové a minutové indexy a indexy rezervy chodu jsou do číselníku gravírované. Trojlístkové a čtvercové kolo mají konečnou úpravu pískováním, pískované jsou i subčíselníky pod nimi. Na pozici „6“ čtvercové kolo s vlčími zuby ukazuje vteřiny. Číselník je uložen na hlavní plotně (main plate) strojku. Na číselníku najdeme ještě gravírovanou značku Maurice Lacroix, označení Swiss Made a plastické logo.

Hodinová a minutová ručka mají tvar oštěpu, stejně tak ručka ukazatele rezervy nátahu. Ručky jsou leštěné do vysokého lesku, což napomáhá čitelnosti.

Jakkoliv jde spíše o hodinky pro formální příležitosti, nechybí ručkám a dokonce i ozubenému čtverečku, který zastupuje vteřinovou ručku, luminiscence.

Hodinky osadil Michel Vermont in-house strojkem ML-156 s ručním nátahem. K natažení tedy používá nikoli závaží (rotor), ale hodinky musíte ručně natáhnout otáčením korunky. Setrvačka kmitá frekvencí 18.000 kmitů za hodinu, což je 2,5 Hz. Strojek má 34 rudých ložiskových kamenů a rezervu chodu 45 hodin. V manufaktuře Maurice Lacroix ho seřizují v pěti polohách, než hodinky zamíří ke svému budoucímu majiteli. Připomeneme si funkce strojku – zobrazení hodin, minut, vteřin a rezervy chodu. Prohlédněte si také krásný ladný husí krk mikroregulace vpravo dole. I strojek je zdobený konečnou úpravou Grand Colimaçon.

Úzké nerezové saténově kartáčované dýnko nese informace o hodinkách – voděodolnost, katalogové číslo, název řady, označení Swiss Made a označení řady. Dýnko je přišroubované k pouzdru šroubky a krásu strojku si můžeme prohlížet safírovým průhledem.

K hodinkám patří černý kožený řemen, je z kůže aligátora. Rozměry jsou 21 mm u pouzdra, ke sponě se zužuje na 18 mm. Překlápěcí signovaná spona hodinky i řemen velmi pěkně doplňuje. Kombinace černého řemenu a rhodiovaného číselníku působí velmi decentně.

Stejně jako starší sourozenec s černým číselníkem i tyto hodinky vyhrály reddot award, tentokrát v roce 2012. Tento úžasný designérský a hodinářský počin porazil široké pole zvláštních a výjimečných hodinek. Když si prohlédnete tvorbu Maurice Lacroix v řadě Masterpiece, nemůžete přehlédnout podobnost s ostatními modely. Retrográdní komplikaci se značka úspěšně věnuje již několik let a hodinky sbírají designérská ocenění.

A jak se mi líbí? Přiznám se, že jsem dlouho toužila, abychom je mohli fotografovat. Pak přišla krátká příležitost a měli jsme je v ateliéru. Se zatajeným dechem jsou pozorovala pravidelné otáčení trojlístku a čtvercového kola, stříbřitý číselník s úžasnou strukturou, oblé pouzdro. A co teprve, když jsem je korunkou natahovala a sledovala, jak se pohybuje ručka rezervy nátahu. Jsou zkrátka nádherné! Hodinky jsou sice určené pro pány, ale velikost pouzdra 42,5 mm může vyhovovat i ženskému zápěstí. V obou případech budete na ruce nosit krásný časoměrný šperk. Tato novinka roku 2012 je stále v prodeji, můžete je mít za 214.900 CZK a k zakoupení jsou v Koscomu. Tak už víte, čím si uděláte radost pod vánočním stromečkem?

A na závěr se ještě můžete podívat, jak zvláštně, ale krásně funguje ozubený čtvereček.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz a za rekvizity Penshop.cz.