Dnes si opět ukážeme luxusní hodinky, které jsme fotografovali v butiku Audemars Piguet v Praze. Jsou vyrobené z moderního karbonu, který se také používá pro výrobu sportovních aut, a osazené chronografickým in-house strojkem.

Mnohoúhelníkové pouzdro Royal Oak (královský dub) vychází z návrhu Geralda Genty z minulého století. Původní hodinky byly ale menší, přibližně 40 mm v průměru – tento model má v průměru 44 mm bez korunky, 50,3 mm s korunkou. Na výšku měří 14,5 mm. Pouzdro je částečně z karbonu a částečně z nerezové oceli. Zajímavou vlastností karbonu je jeho vysoká pevnost a lehkost, hodinky i s gumovým řemínkem a ocelovou sponou váží pouhých 118 g. Mimo to lze karbon jen obtížně vyleštit do vysokého lesku, vždy bude patrná struktura vláken uhlíku v pryskyřici. Nejinak je tomu i u osmiúhelníkové lunety, kterou u pouzdra drží 8 titanových šroubků s šestibokými hlavami. Hodinky jsou uváděné jako sportovní model, můžete se s nimi potopit až do 100 metrů. Ovšem, ruku na srdce, vzali byste si tak drahé hodinky na potápění? Stojí totiž nemalých 774.800 CZK.

Šestiboká signovaná ocelová korunka je krytá hranatými výstupky pouzdra, díky hranám se s ní hodinky dobře ovládají. Je šroubovací do pouzdra. Tlačítka chronografu jsou leštěná, mají jistý a pevný stisk. Korunka i tlačítka jsou černěná PVD.

Kulaté ploché safírové sklíčko má výhodu nepoškrábatelného syntetického korundu a vnitřní antireflex. Je zasazeno rovnoběžně s lunetou.

I struktura číselníku „Méga Tapiserie“ se inspiruje původním návrhem hodinek Geralda Genty. Je také vyrobený z karbonové pryskyřice. Zanořené subčíselníky chronografu připomínají číselníky palubní desky sportovního auta – na pozici „12“ najdeme mimostřednou vteřinovku, na pozici „6“ 12 hodinový čítač a na pozici „9“ 30 minutový čítač. Vnitřní luneta počítá s rychlostí auta přímo závodního – škála je až do 600 km/h! Na pozici „3“ se v kulaté apertuře hluboko pod deskou číselníku ukrývá černý datový věnec s bílým tiskem. Nechybí ani plastické ocelové logo AP, bíle vytištěná značka Audemars Piguet a označení Swiss Made. Ocelové hodinové indexy mají stejný tvar jako ručky, uprostřed je čárka luminiscenční barvy.

Také tvar hodinové a minutové ručky navazuje na model Royal Oak od Geralda Genty. Jsou leštěné, ocelové a uprostřed mají vrstvu luminiscenční barvy, která napomůže s orientací na číselníku za tmy. Centrální ocelová jehlovitá ručka chronografu je na konci zvýrazněná červenou barvou. Stejně červenou barvu mají oba čítače chronografu, mimostředná vteřinová ručka je nabarvená na bílo.

Samonatahovací in-house strojek Calibre 3126/3840 má 59 ložiskových rubínů, frekvenci setrvačky 3 Hz (21.600 kmitů za hodinu), rozměry 13¼ pařížských linek v průměru a výšku 7 mm, rezervu chodu až 55 hodin z plného nátahu a oboustranný nátah rotorem. Kalibr je složen z 365 dílů. Je zdobený ženevskými pruhy a zlatým gravírováním, signovaný rotor je skeletonizovaný.

Ocelové kartáčované dýnko má stejně jako luneta osmiboký tvar a je přišroubováno 8 šroubky. Safírovým průhledem se můžete kochat krásou použitého kalibru. Na informace je poněkud strohé – najdeme zde pořadové číslo kusu, označení řady a modelové číslo.

Gumový řemen u pouzdra měří 29,5 mm, u spony 28 mm. K pouzdru je typicky přichycené tak, že pro výměnu za jiný je třeba navštívit přímo prodejnu Audemars Piguet. Kartáčovaná ocelová jazýčková spona je signovaná logem AP.

Nádherné Audemars Piguet Royal Oak Offshore patří k sportovnímu muži stejně jako závodní auto. Až usednete do Bugatti Veyron a budete uhánět vysokou rychlostí po okruhu, můžete se zálibou po očku pohlížet na své černé hodinky. Díky uhlíkovým vláknům je na ruce takřka neucítíte.

Osobně se mi moc líbí, i když mě trochu ruší příliš zanořená datumovka. Je to ale daň za karbonový materiál číselníku, který musí mít určitou výšku. Hodinky jsou velmi přehledné, skvěle čitelné, čas se odečítá rychle a snadno. Jsou velké, maskulinní, směřované jasně na mužskou ruku – budou se dobře vyjímat na závodní kombinéze. Takže pokud už máte svůj sportovní vůz, zamiřte do butiku Audemars Piguet a kupte si je. Věřte, že z nich budete mít dlouho velkou radost!

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Za zapůjčení děkujeme Boutique Audemars Piguet v Praze.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!

Album všech fotografií.