Značka Arnold & Son patří k novinkám na našem webu. Je tedy načase, abych vás s ní trochu seznámila.

Její historie začíná v roce 1763, kdy se v Cornwallu narodil John Arnold. Jeho otec byl hodinář, strýc puškařem – což napovídá, proč se od mládí zajímal o kovovýrobu a přesné strojírenství. V 19 letech opustil Anglii, aby se v Nizozemsku zdokonalil v hodinářském umění. Vrátil se za dva roky a zanedlouho složil nejmenší hodinky s repeticí pro krále Jiřího III. Brzy v Londýně získal bohatou klientelu a díky svým schopnostem hrál klíčovou roli v událostech své doby. Spolu s několika hodináři řešil problém určení zeměpisné délky a získal mnoho grantů a ocenění od britského parlamentu. Byl vynalézavým hodinářem a vlastnil několik hodinářských patentů. Získal si takový respekt v oboru, že se stal blízkým přítelem Abraham-Louis Bregueta. Společně si vyměňovali nápady a dokonce si vyměnili syny, aby se u přítele učili hodinářskému umění. Arnoldovy hodinky doprovázely mořeplavce na objevitelských plavbách, pomohly Východoindické společnosti založit její říši a sám Napoleon Bonaparte dodal jeho hodiny do observatoře v Miláně v roce 1802. Zajímavý příběh, co říkáte?

Od minulosti se přeneseme do současnosti k modelu Arnold & Son Navigator Scout Nightflight, který vznikl v roce 2007.

Pouzdro z nerezové oceli měří v průměru 44,5 mm, na výšku 12 mm. Konečná úprava pouzdra je leštěním. Ozubenou oboustranně otočnou lunetou otáčíte vnitřní lunetu se stupni zeměpisné délky, kterou můžete změřit za slunečního poledne. Hodinky jsou vodotěsné do 100 metrů vodního sloupce, lze s nimi tedy plavat a potápět se. Na leštěném oblém boku si můžete prohlédnout gravírovaný text „Arnold & Son“.

Obě leštěné korunky jsou šroubovací do pouzdra. Korunkou na pozici „4“ ovládáte strojek, korunkou na pozici „2“ se ovládá vnitřní kružnice s kompasovou růžicí a kružnice s druhou časovou zónou.

Ploché safírové sklíčko má jemný modrý antireflex.

Hodinky vás určitě upoutaly barevným žluto-černým číselníkem. Nejvýraznější je středová kompasová růžice, která se ovládá korunkou na pozici „2“. Okolo růžice se nachází černá kružnice druhé časové zóny. Trojúhelníkové plastické kovové indexy mají luminiscenční výplň. Na pozici „6“ najdeme kulatou datovou aperturu s bílým datovým věncem a černým tiskem. Pro lepší čitelnost nad ní výrobce umístil zvětšovací lupu. Vnitřní žlutá luneta udává stupně zeměpisné délky.

Kovové ručky mají luminiscenční výplň. Červenou je zvýrazněná hodinová ručka – pro určení zeměpisné délky za slunečního poledne dosahuje až k vnitřní lunetě. Nenápadná centrální vteřinová ručka má jehlovitý tvar.

V hodinkách bije mechanický in-house kalibr A1850, který je založený na švýcarském kalibru ETA 2892-A2. Jeho funkce jsou vteřiny, minuty, hodiny, druhá časová zóna. Mezi jeho vlastnosti patří automatický nátah, 21 ložiskových syntetických rubínů, frekvence setrvačky 28.800 A/h, rezerva chodu 42 – 46 hodin, systém odolnosti proti nárazu Incabloc, povolený rozdíl před jemnou regulací 22 vteřin denně, do výroby byl uveden v roce 2000. Rotor je zdobený gravírováním.

Leštěné přišroubované dýnko (7 šroubků) průhledem nabízí pohled na strojek. Na rozdíl od běžných hodinek na něm nenajdeme informace o hodinkách.

Hodinky jsme k vyfotografování dostali na kovovém tahu (bracelet) se signovanou motýlkovou sponou. Velmi zajímavý je také žlutý gumový náramek s jazýčkovou signovanou sponou. Gumový náramek se hodí do vody na potápění a i na léto je pohodlnější.

Arnold & Son Navigator Scout Nightflight jsou krásné sportovní hodinky, které zajisté ozdobí i středně velkou mužskou ruku. Oplývají funkcemi, můžete je použít při výletě do přírody při určení světových stran, pomohou vám při cestách po světě díky druhé časové zóně. Cena 4.400 USD sice není z nejnižších, ale dostanete špičkové kvalitní švýcarské hodinky, které mají neotřelý design. Jejich referenční číslo je 1AZBS-Y01A-K17B. Čekají i na vaše objevitelské plavby.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme robl.7.