Dnes vám představím hodinky švýcarské značky Golana. Možná, že už jste o ní slyšeli, možná, že je to dnes poprvé. Pojďme se podívat na jeden z jejich modelů.

Historie značky Golana se datuje až do roku 1898, kdy v malé švýcarské vesnici Les Bioux hodinář Norbert Bernet začal sestavovat hodinky. Po něm pokračovalo v tradici mnoho hodinářů až do roku 1956, kdy licenci získali Hans a Anna Goll. Začala novodobá historie hodinek Golana.

Kulaté pouzdro z nerezové oceli 316L měří v průměru 42 mm, na výšku 13 mm. Konečná úprava pouzdra je kartáčováním. Praktická lesklá luneta s 24 hodinovou stupnicí je pevná, neotáčí se, má zajímavé provedení – polovina je světlá, polovina černá jak noc. Drobnou rýhovanou korunku chrání výstupky pouzdra. Hodinky jsou odolné vůči vodnímu sloupci do 100 metrů, můžete se s nimi tedy bez starostí potápět a plavat.

Na černém číselníku vynikají plastické kovové arabské indexy 3, 6, 9 a 12. Tyčkovité hodinové indexy jsou zvýrazněné bílou luminiscenční barvou. Bílým tiskem je provedená minutová škála, ostatní arabské indexy, text Golana Swiss Precision a Swiss Made. Bíle je také orámovaná hranatá datová apertura na pozici „4“ s bílým datovým věncem a černým tiskem. Bílý datový věnec neruší, na číselníku najdeme další výrazné součásti. Číselník je skvěle čitelný a přehledný, výborně se na něm odečítá aktuální čas. Číselník kryje ploché minerální sklíčko.

Kovová hodinová a minutová ručka mají mečovitý tvar, centrální vteřinová má tvar jehlovitý a GMT ručka je ukončená červeně orámovanou šipkou.

Hodinová, minutová a GMT ručka mají vrstvu luminiscenční barvy (Luminova), stejně tak hodinové indexy. Jak intenzivně svítí, uvidíte na fotografii.

Ploché dýnko je šroubovací do pouzdra. Má oblé leštěné boky. Jak jsme zvyklí, jsou na něm gravírované informace o hodinkách – materiál pouzdra (Stainless), osvědčení Swiss Made, vodotěsnost (10 ATM), model (G0569). Uprostřed najdeme velké logo Golana. Na ruce sedí perfektně.

Hodinkám dodává život kvalitní švýcarský bateriový strojek ETA. Díky němu budou hodinky přesné a není třeba je denně (či jednou za dva dny) natahovat. Baterie v hodinkách by měla vydržet 3-5 let.

Kovový kartáčovaný tah je vyroben z plných článků, měří u pouzdra 20 mm a ukončuje ho plechová překlápěcí signovaná spona s pojistkou. Na pouzdro se připojuje speciální článek, takže hodinky s tahem tvoří celistvý kus. S tímto tahem hodinky můžete bez obav namáčet, je vyrobený z nerezové oceli, koroze se ho nedotkne.

Pokud chcete jednoduché spolehlivé hodinky s přidanou hodnotou GMT druhé časové zóny, pak jsou Golana Aero Pro 300 GMT to pravé pro vás. Díky quartz strojku se nebudete muset starat o každodenní natahování, jako v případě hodinek mechanických. Můžete se s nimi potápět. Možná budou trochu zápěstí tížit více, než hodinky na koženém řemenu, ale za ten můžete tah kdykoli vyměnit. Jsou to zkrátka hodinky, které bych nazvala „každodenním dříčem“. Jestli se vám líbí, lze je sehnat buď přímo na stránkách výrobce (verze na řemenu AE300-3) nebo na internetu (verze na kovovém tahu AE300-1) už od 160 EUR. Což považuji za skvělou cenu.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.