Dnes mám výjimečnou příležitost představit vám ušlechtilého koně značky Junghans – hodinky s retrográdní vteřinovou ručkou Erhard Junghans Creator Retrograde. Značka Erhard Junghans označuje vyšší třídu hodinek Junghans, modely mají in-house strojky se zajímavými komplikacemi a špičkové provedení. Můžeme se setkat s hodinkami k obleku, s chronografy se sloupkovým kolem, s ukazateli rezervy nátahu, s pilotními hodinkami . Ať už dáváte přednost nerezové oceli nebo zlatu, určitě si v nabídce Erhard Junghans vyberete.

Erhard Junghans Creator Retrograde rozhodně přitahují pohledy a upoutávají pozornost. Pojďme se podívat blíže.

Nerezové pouzdro se skládá z několika dílů, které jsou zvýrazněné odlišnou povrchovou úpravou. Můžeme zde tak najít jak leštěné, tak kartáčované plochy. V průměru měří 41,8 mm bez korunky, s korunkou 45 mm, rozměr lug to lug je 49,5 mm. Výškou 11 mm jasně dokládají, že se hodí k obleku, snadno je schováte pod manžetu košile nebo saka. Rozteč nožek je 21 mm. I váha 85 gramů prozrazuje, že je na ruce takřka neucítíte. Jsou vodotěsné do 3 ATM.

Válcovitá drobná korunka má jemné rýhování a nese plastický gravírovaný znak Junghans – hvězdu s písmenem „J“ uprostřed.

Bílý číselník je vyroben vrstvením kovu, působí velice plasticky a neotřelým designem. Plastické hodinové indexy znázorňují stříbrné čtverečky, minutové natištěné čárky. Nejvíce pohledů přitahují tři stříbrné stupnice vteřinové škály. Horní oblouk je číslován od 0 do 20 vteřin, prostřední 20 až 40 vteřin a vnitřní oblouk nese škálu 40 až 60. Kolik je právě vteřin poznáte podle tenké centrální vteřinové ručky, která délkou odpovídá příslušnému oblouku. Čas 0 až 20 vteřin tedy ukazuje nejdelší ručka, 20 až 40 vteřin ručka prostřední a 40 až 60 vteřin ručka nejkratší. Díky tomuto konceptu se vlastně vteřinová ručka vždy vrací na začátek stupnice a lze ji tak nazvat „retrográdní vteřinovkou“. Ve střední části číselníku na obvyklé pozici „3“ najdeme zanořené datové okénko s bílým datovým věncem a vkusným černým tiskem. Použitý font se k vyznění hodinek velice hodí, odpovídá číslicím použitým na vteřinové škále. Na pozici „9“ si můžete prohlédnout logo řady Erhard Junghans, na pozici „6“ se nachází stříbrný štítek s rokem 1861, který se váže k založení značky. Posledním údajem je informace o zemi původu hodinek.

Číselník chrání safírové sklíčko o průměru 37 mm. Sklíčko má vnitřní antireflexní vrstvu.

Stříbrné leštěné ručky jsou uložené centrálně, minutová a hodinová připomínají tvar oštěpu. Všechny tři vteřinové ručky mají jehlovitý tvar. Na minutové a hodinové ručce najdeme vrstvu luminiscenční barvy, což je u hodinek určených k obleku trochu nezvyklé, ale rozhodně to potěší v horších světelných podmínkách.

Nejdůležitější součástí je zcela jistě použitý strojek. Jedná se o mechanický kalibr J830 z dílen Junghans, který má automatický nátah rotorem, ale můžete ho také natahovat manuálně otáčením korunky. Mezi jeho funkce patří zobrazení času (vteřiny, minuty, hodiny) a zobrazení data. A technické vlastnosti? Frekvence setrvačky 4 Hz (28.800 A/h), excentrický regulátor, rezerva chodu 48 hodin, 28 ložiskových rubínů. Na fotografii si můžete prohlédnout nádherné zdobení ženevskými pruhy na rotoru a můstcích a modření šroubků. Nechybí zlatě gravírované logo Junghans.

Oblé leštěné přišroubované dýnko nese gravírované informace o hodinkách – vodotěsnost (3 ATM), materiál pouzdra (Stainless Steel), katalogové číslo (028/4650), značku (Erhard Junghans) a pořadové číslo hodinek (No. 0158). I v dýnku je zasazené safírové sklíčko s antireflexem. Dost neobvyklé, nesetkávám se s tím příliš často, pouze u velmi luxusních hodinek.

Černý řemen z aligátora se od pouzdra ke sponě zužuje až na 18 mm. Ocelová leštěná spona je motýlková a signovaná. Stejně tak je signovaný i řemen na vnitřní straně.

Hodinky Erhard Junghans Creator Retrograde jsou luxusní ukázkou hodinářského umění. Za cenu necelých 70.000 CZK si můžete koupit ručně skládané hodinky s in-house mechanickým strojkem, které jsou navíc číslované. Pouze 4 hodináři v rodném městě Štramberku mají certifikaci pro kompletaci hodinek Erhard Junghans. To je také jeden z důvodů, proč si je musíte objednat a na jejich sestavení si určitě nějakou dobu počkáte. Odměnou vám budou hodinky s neotřelým vzhledem, špičkovým provedením a velmi přesným chodem. Retrográdní vteřinovou ručku považuji za zajímavou komplikaci, určitě s ní vyniknete v davu. Jak už jsem psala, určené jsou k obleku, ale třeba by vám slušely i k džínám a košili? Ať už se vám zalíbil tento model (katalogové číslo má 028/4650) nebo jste si vybrali jiné hodinky Erhard Junghans, najdete je na stránkách Hodinky-Junghans.cz, kde si je také můžete objednat. Přeji příjemné a krátké čekání!

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Hodinky-Junghans.cz.

Za rekvizity děkujeme PenShop.cz.