Značka Ollech & Wajs je na našich stránkách nováčkem, takže si ji trochu představíme. Společnost byla založena v Curychu ve Švýcarsku, v roce 1950 začala dodávat nerezové náramky (bracelet) k hodinkám a poté, co se k Albertovi Wajsovi připojil Joseph Ollech, firma začala vyrábět náramkové hodinky. Brzy začali hodinky prodávat do celého světa, především do USA a Velké Británie, kde také kupovali reklamní prostor v časopisech, které byly populární u vojáků, letců potápěčů a sportovců. Hodinky dodávali přímo ze Švýcarska. V roce 1960 prodala značka velké množství hodinek s automatickým a mechanickým nátahem, určených pro vojáky a potápěče, na vojenských základnách. Tyto hodinky se staly velmi populárními mezi vojáky, kteří se je po službě zakoupili do soukromého vlastnictví. Vysoké odběry hodinek nastaly v době války ve Vietnamu, kam hodinky zasílali prostřednictvím zásilkového prodeje. V roce 1970 zakoupila značka mnoho pouzder a strojků od v té době upadající značky Breitling a vyráběla z nich hodinky pod značkou Ollech & Wajs. Řadu pojmenovali „Aviation“ a nyní je mezi sběrateli velice ceněná. Když začala růst popularita quartz hodinek, mechanické hodinky přestaly jít na odbyt a v roce 1980 firma ukončila výrobu. Znovu ji obnovila v roce 1990, už ale pod značkou Al Wajs. Hodinky jsou ale dál značeny Ollech & Wajs nebo O & W, protože tyto značky vlastní Albert Wajs.

Dnes vám představím military hodinky Ollech & Wajs MP 2063, hodinky výrazného a zajímavého vzhledu.

Nerezové pouzdro měří v průměru 37,5 mm bez korunky. S korunkou je to 40 mm. Největší rozměr, lug to lug, je 49,5 mm. Na výšku měří 11 mm. Konečná úprava kartáčováním dodává hodinkám neotřelý vzhled, navíc na pouzdře zaniknou drobné škrábance vzniklé nošením. Hodinky jsou voděodolné do 3 ATM, výrobce udává, že jsou „Water Resistant“.

Nízká ostře rýhovaná korunka je šroubovací do pouzdra. Úzká mírně zkosená luneta má kartáčovaný povrch.

Matnému černému číselníku dominují výrazné hodinové indexy. Jsou provedené arabskými číslicemi, kromě pozice „12“, kde číslici nahradil trojúhelník, a pozice „3“, kde se nachází hranaté datové okno s bílým kotoučem a černým tiskem. Další výraznou součástí číselníku je bílou barvou vytištěná informace o typu strojku AS 2063, bílá tenká šipka a bílé velké „T“ v kroužku. Nechybí označení Swiss Made a také drobným bílým tiskem vytištěné velké „T“. A co znamená označení „T“? Luminiscenční barva, kterou jsou zvýrazněné hodinové indexy, totiž obsahuje radioaktivní tritium H3. Oproti běžným luminiscenčním barvám má výhodu, že nepotřebuje nasvícení slunečním nebo jiným světlem, svítí totiž pořád. Poločas rozpadu tritia H3 je přibližně 10 let, po uplynutí této doby tedy svit tritia zeslábne na polovinu.

Mečovitá hodinová a minutová ručka jsou na konci dělené a vyplněné světle zelenou luminiscenční barvou, ve které je obsažené tritium H3. Centrální vteřinová ručka má na konci šipku, která je také vyplněná tritiovou luminiscenční barvou. Všechny tři ručky jsou ocelové a leštěné.

Vypouklé konvexní sklíčko je zasazené do kartáčované lunety a je vyrobené z tvrzeného minerálního skla. Nemá vrstvu antireflexu.

V hodinkách tiká švýcarský mechanický strojek s automatickým nátahem AS 2063 (A. Schild 2063), který je jedním z pozdních AS strojků. Využívá zkušeností předchozích 40 let výzkumu a vývoje těchto strojků. Nabízí mnoho užitečných funkcí jako je například jednostranný nátah (proti směru hodinových ručiček), ochranu proti nárazu Incabloc, rychlé překlápění data (při střední poloze vytažení korunky). Pohyb součástek je zajištěn 17 ložiskovými syntetickými rubíny, strojek má frekvenci 21.600 A/h a rezervu chodu maximálně 40 hodin. Má průměr 11,5 lignes (25,6 mm) a výšku 5,2 mm. A komplikace? Hodiny, minuty, vteřiny a datum. Strojek není nijak zdobený.

Pevné dýnko je zašroubované do pouzdra. Má na sobě gravírovanou šipku – tedy „hrot šípu“, tradiční vojenskou přejímací značku a informace o hodinkách.

K vyfotografování jsme hodinky dostali na velmi kvalitním hnědém řemenu z teletiny, který vyrobil mistr Šíma. Řemen je ukončen leštěnou ocelovou jazýčkovou sponou, u pouzdra je spojen šrouby.

Hodinky Ollech & Wajs MP 2063 jsou díky svému military vzhledu zajímavou ukázkou přehledných hodinek pro piloty a vojáky. Pokud dáváte přednost military stylu, jsou to ty pravé pro vás. Kartáčované pouzdro nedá vyniknout škrábancům z běžného nošení, korunkou se strojek velice dobře ovládá. Výrazný čitelný číselník umožňuje snadný odečet času a díky trvalé luminiscenci (tritium H3) je dobře čitelný i za horších světelných podmínek. Já osobně z nich mám dojem kvalitních hodinek, na které je spolehnutí a můžete je trvale nosit na ruce. A dostupnost? Hodinky už se nevyrábí, ale při troše námahy se dají na internetu sehnat za cenu kolem 350 USD.

 

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Davidovi.