Milovníkům hodinek není švýcarská značka Zenith nijak neznámá. Největší slávu si pravděpodobně vydobyla na konci šedesátých let uvedením automatického chronografu s názvem El-Primero. Doteď není jednotný názor na to, jestli to byl skutečně první automatický chronograf na světě. Tomu se možná budeme věnovat někdy v budoucnu ve speciálním článku. Dnes si představíme model Zenith Rainbow, opatřený právě strojkem El-Primero ve verzi 400.

Technické údaje:

Pouzdro hodinek je vyrobeno z nerezové oceli a má průměr 40 mm. Nejedná se však o malé hodinky, celé pouzdro je poměrně masivní. Dojem velkých hodinek podporuje i otočná luneta sloužící pro odpočet času – někdo to může na chronografu považovat za zbytečnost, ale v praxi to funguje výborně. Tlačítka chronografu i korunka jsou šroubovací, zajišťují tak vodotěsnost na slušných 100 metrů vodního sloupce.

Strojek je dobře známý mechanický automatický chronograf „El-Primero“. Verze 400 má 31 ložiskových kamenů, rezervu nátahu 50 hodin a frekvenci setrvačky 36.000 kmitů/hod. Ano, čtete správně, 36.000, takže hodinky jsou teoreticky schopné pomocí chronografu měřit časové úseky na desetinu sekundy přesně. Jediným problémem je vytvořit tak drobnou stupnici na číselníku tak, aby ji byl člověk schopný odečítat. Strojek zobrazuje hodiny, minuty a sekundy + chronograf s hodinovým i minutovým sčítačem a velkou sekundovou ručkou. Rozložení sčítačů je klasicky 3,6,9. Na pozici „půl páté“ nalezneme datumové okénko. Konstrukce stroje El-Primero je léty prověřená a rozhodně patří mezi mé oblíbené strojky, občas je k nalezení i v hodinkách jiných značek.

Moje dojmy z hodinek:

Mám rád chronografy s klasickým designem. Zenith Rainbow bych se nebál mezi tuto klasiku zařadit. Dobře tvarované pouzdro je příjemné na ruce a zároveň však hodinky nejsou fádní, vypadají zajímavě. Černý číselník s plastickými indexy je nestárnoucí klasika, na tom asi nelze nic zkazit. Vypadá dobře dnes, stejně tak jako bude vypadat za 20 nebo 30 let. Jednoduché stříbrné ručky se velmi lehce odečítají a bezvadně tak plní svou funkci. Ručky i číselník jsou opatřeny luminiscenčním nátěrem, který umožňuje dobře odečítat čas i v noci.

Na číselníku je nejlepší jeho plastické provedení. Z jeho povrchu vystupují jednak hodinové indexy a také sčítače chronografu, které jsou taktéž bezvadně čitelné. Potěší i takový detail jako tachymetrická stupnice pro měření rychlosti, která je po vnějším obvodu číselníku. Datumovka je citlivě umístěna mezi indexy, takže jí nemusela být obětována tak velká část číselníku, aby to vadilo výslednému dojmu. Dle mého názoru by tam datumovka vůbec být nemusela, ale je spousta lidí, kteří ji využijí.

Hodinky mají kovový náramek se zajímavě řešenými články a neméně zajímavou sponou. Mně osobně by se ale více líbily na kvalitním koženém řemenu. Naproti tomu oceňuji pevné dýnko s rytinou plachetnice Rainbow, po které dostaly hodinky své jméno – duhové barvy na těchto hodinkách ale skutečně nehledejte.

Několik slov závěrem:

Jedná se již o poněkud starší model z kolekce značky Zenith. Model z doby, kdy byla pro hodinky této značky hlavní funkčnost a jejich design byl poměrně střídmý. Žádná okázalost, žádné zbytečnosti a žádná „show“ za každou cenu i na úkor funkčnosti hodinek. Osobně Zenith Rainbow preferuji nad současnými modely značky, které se mi prostě a jednoduše nelíbí. Někdy i krok zpět může znamenat dva kroky vpřed. V případě Zenith Rainbow to platí určitě!

Autor textu: Tadeáš Táda Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.