Hodinkám německé značky Junghans jsme již věnovali několik článků, stejně tak jako pokrokovým technologiím, které tato firma využívá. Za zmínku stojí náš nedávný článek o technologii keramických pouzder a článek o radiovém seřizování hodinek. Model Junghans Spektrum kombinuje obě tyto technologie (spolu s technologií solárního napájení) do jednoho zajímavého celku.

Technické údaje:

Pouzdro hodinek je vyrobeno z nerezové oceli a má průměr 41,6 mm. Tenká luneta kolem velkého číselníku je vyrobena z keramiky, která je vysoce odolná proti poškrábání a otěru. Je to právě luneta, na které u většiny hodinek najdete nejvíc drobných i větších šrámů. Z keramiky jsou vyrobeny také středové dílky na jinak kovovém náramku, který je u pouzdra široký 22 mm. Sklíčko je safírové a dýnko je šroubovací bez průhledu. Vodotěsnost hodinek je dostatečných 100 metrů, které dle návodu stačí i na plavání.

Strojek je quartzový s označením J615.84. U quartzového strojku sice postrádám možnost napsat, jak je zdobený, kolik má kamenů a podobně, ale na druhou stranu můžu vypsat jeho funkce, kterých v tomto případě není málo. O zobrazení času se stará hodinová, minutová a sekundová ručka, v tomto ohledu jsou hodinky poměrně konvenční. Na pozici „6“, ale spíše ke středu hodinek, nalezneme digitální ukazatel aktuálního data/časové zóny. Černý číselník je ve skutečnosti solární panel, který napájí akumulátor hodinek, pokud nejsou hodinky na ruce, po 72 hodinách přejdou do režimu spánku, aby ušetřily energii, která jim vydrží až 21 měsíců. Korunku byste na hodinkách hledali marně. Seřizují se pomocí radiového signálu – díky multifrekvenčnímu strojku se umí seřídit podle vysílačů i jinde na světě, více v článku o radiovém seřizování hodinek. Zbytek funkcí je ovládán dvěma tlačítky, horní tlačítko ovládá a přepíná mezi funkcemi datumovky, radiového seřízení a indikátoru síly signálu. Spodní tlačítko ovládá funkce časových zón. Mezi tlačítky naleznete posuvnou pojistku, která umožňuje uzamknout tlačítka proti nechtěné manipulaci.

Moje dojmy z hodinek:

Ačkoliv mám občas sklon odsouvat quartzové hodinky na okraj svého zájmu, musím se upřímně přiznat, že hodinky Junghans Spektrum mě skutečně zaujaly. Firma Junghans do těchto hodinek vložila všechny technologie, které vyvinula a za léta zdokonalila.

Ocelové pouzdro má na první pohled konvenční tvar, ale při bližším zkoumání zjistíte, že jeho tvar je poměrně moderní a progresivní. O kvalitě netřeba pochybovat. Propojení oceli s černou keramikou na lunetě a náramku je naprosto bezchybné. Nejsem velký fanda kombinace více barev na hodinkách, ale černá keramika vypadá dohromady s ocelí velmi dobře. Luneta, která během nošení nejvíce trpí na škrábance, je z keramiky, která je velmi odolná proti škrábancům. Tlačítka ovládající funkce jsou velmi nenápadná, ala přesto se dobře ovládají. Oceňuji možnost jejich zamčení pomocí posuvné pojistky umístěné tam, kde by se za normálních okolností nacházela korunka hodinek, která zde však není potřeba.

Číselník je velice jednoduchý a snadno čitelný, velké bíle zbarvené arabské číslice 12, 3, 6 a 9 usnadňují rychlou orientaci. Ručky jsou taktéž bílé a výborně kontrastují s tmavou plochou číselníku. Jemné podélné rýhy na číselníku prozrazují, že se jedná o solární panel určený k dobíjení akumulátoru hodinek, jak již jsem zmínil výše. Digitální datumovka docela dobře zapadá do celkového designu číselníku a nepůsobí nějak rušivě.

Hodinky dobře padnou a na ruce jsou velmi příjemné. Ani lidé s tenčím zápěstím by neměli mít problém s jejich velikostí nebo tvarem. Design je poměrně umírněný, takže si dovedu představit jejich nošení k široké škále oblečení a při různých příležitostech. Skoro bych se nebál říct, že se jedná takřka o univerzální hodinky.

Několik slov závěrem:

Příjemný design, prémiové materiály a zpracování plus nejnovější technologie, takové jsou Junghans Spektrum. Pokud máte rádi rádiem řízené hodinky, ale produkce ostatních značek vás nezaujala, tak by Junghans Spektrum mohly být hodinky právě pro vás. Žádný jiný výrobce zatím nenabídl takovouto kombinaci moderních technologií v jednom jediném kusu. Určitě stojí za to! Já osobně se těším, s čím Junghans přijde příště.

Autor textu: Tadeáš Táda Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Za zapůjčení děkujeme Hodinky-Junghans.cz.

Za rekvizity děkujeme Penshop.cz.

Album všech fotografií.

Odkaz na návod k obsluze: http://www.hodinky-junghans.cz/manuals/Spektrum_IS.pdf