O značce Zenith jste si u nás mohli něco málo přečíst v mé reportáži z BaselWorldu 2011. Díky laskavosti majitele vás dnes seznámím s přitažlivými společenskými hodinkami právě z dílen Zenith.

Kulaté krásně naleštěné pouzdro měří v průměru 37 milimetrů, hodinky se tedy hodí spíše na menší zápěstí. Nejen vzhledem ale i výškou 7,5 milimetru jasně dávají najevo svůj účel hodinek určených jako doplněk k formálnímu oblečení. Snadno se totiž skryjí i pod dlouhý rukáv košile. Tenká luneta je také leštěná a díky ní hodinky vypadají trochu větší, než doopravdy jsou. Leštěné úzké nožky ladně splývají elegantně z pouzdra. Nejsou provrtané, vyměnit řemen tedy obnáší trochu zručnosti. Hodinky mají voděodolnost maximálně do 3 ATM, zvládnou s vámi lehké umytí rukou.

Safírové sklíčko je mírně vypouklé a je zasazené rovnoběžně s lunetou, při nošení musíte dávat pozor, abyste mu neublížili. I když je syntetický safír vůči škrábancům odolnější než minerální sklo, přímý náraz ho dokáže rozbít na drobné kousky. Sklíčko má nádherný modrý oboustranný antireflex.

Malá korunka má příhodné proporce a ovládání hodinek je s ní přesto příjemné. Na vrcholu má ozdobné plastické logo.

Černý lesklý číselník nese lesklé plastické kovové indexy. Arabskými číslicemi jsou označené sudé hodinové indexy, liché hodinové indexy znázorňují úzké trojúhelníky. Minutové indexy jsou zobrazené tenkými čárkami. Zajímavé je asymetrické datové okénko na pozici „3“ orámované tenkou lesklou kovovou linkou. Datová apertura má černý datový věnec s bílým tiskem. Na pozici „9“ najdeme zanořený subčíselník s mimostřednou vteřinovou ručkou a jemnou škálou 0 až 60. Číselník popisuje drobný text Zenith Elite, Automatic a Swiss made. Font je mírně zdobný a doplňuje decentní výraz číselníku. Antireflex je tak výrazný, že při určitém úhlu pohledu můžeme mít dojem, že má číselník tmavě modrou barvu.

Kovová zkosená hodinová a minutová ručka mají mečovitý tvar. Tenká vteřinová ručka sídlí na pozici „9“. Ručky jsou lesklé a na tmavém číselníku skvěle čitelné.

Hodinkám dává život in-house mechanický strojek Zenith Elite 680, o kterém víme, že má automatický nátah pohybem centrálně uloženého rotoru, frekvenci setrvačky 4 Hz (což je 28.800 půlkmitů za hodinu), pohyb součástek zajišťuje 26 ložiskových rubínů. Když je maximálně natáhnete, vydrží v chodu až 50 hodin uložené někde v klidu, třeba na poličce. Tyhle oblekové hodinky tedy můžete v pátek večer po návratu z kanceláře sundat, v neděli je vezmete třeba do kina nebo na slavnostní večeři a v pondělí můžou s vámi opět do kanceláře. Strojek má prořezávaný rotor zdobený textem Zenith Elite a opakuje se zde čtvercový zdobný motiv z korunky. Při natahování rotor dobře uslyšíme, vydává zajímavý svist. Na rozdíl od ostatních tichých hodinek si Zenith Elité Class Automatique užijete i sluchem. Mně se to moc líbí.

Široké leštěné dýnko je s průhledem na strojek, můžete se pokochat zdobeným rotorem a ostatními precizně vyrobenými díly strojku. Na dýnku jsou gravírované údaje týkající se hodinek – materiál pouzdra (Stainless Steel), referenční číslo (01.0125.680), informace o tom, že víc než 50 % použitých komponent bylo vyrobeno ve Švýcarsku, a že finální montáž hodinek proběhla také ve Švýcarsku (Swiss Made), a údaj o výrobci (Manufacture Zenith).

Hodinky jsme fotografovali na hnědém řemenu z aligátoří kůže. U pouzdra měří 19 milimetrů, směrem ke sponě se zužuje. Řemen je originál Zenith, na spodní straně je označený čtvercovým motivem jako na korunce a rotoru a také názvem Zenith. Řemen se spíná leštěnou jazýčkovou sponou, která má na sobě opět vyrytý známý čtvereček s čtvrtkruhy v rozích. Řemen byl původně prošitý jasně bílou nití, ale jak postupně nabíral patinu, bílá barva přešla do světle hnědé, která se k temnému číselníku hodí více. I s řemenem hodinky váží pouhých 44 gramů.

A jaký z nich mám dojem? Na fotografiích vypadají větší, než ve skutečnosti jsou. Osobně si myslím, že to jsou luxusní kvalitní hodinky, které vás mohou doprovázet i vaše na obchodní schůzky, jednání nebo s vámi budou trávit běžné pracovní hodiny v kanceláři. Zkrátka všude tam, kde je pracovním oblečením formální oblek s košilí a kravatou. Slušel by jim určitě i černý řemen, ať už s černým nebo s bílým prošitím. Ten by je ovšem posunul k formálnějšímu výrazu. Ale na tomto hnědém krokodýlovi je klidně můžete vzít k džínům a košili s krátkým rukávem, myslím, že i tak vám budou velmi slušet. Pokud se vám líbí, tak vás ale asi zklamu. Při zběžném hledání jsem zjistila, že se dají sehnat už jen v bílém provedení číselníku, a to za přibližně 2.000 USD, černé jsou vyprodané. Možná, že ale budete mít větší štěstí, než já.

Autorka textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení rekvizit děkujeme Penshop.cz.