V dnešní recenzi si přiblížíme zajímavé hodinky značky Alpina, konkrétně Startimer Pilot. Hodinky jsou zajímavé jednak tím, že se jedná o limitované edici 8.888 kusů, a také tím, že pro zobrazení času používají dnes již neobvyklý princip regulátoru.

Technické údaje:

Pouzdro hodinek je vyrobeno z nerezové oceli a má průměr 44 mm, což je v dnešní dobře uznáváno jako běžná velikost hodinek. Luneta je leštěná, zatímco boky pouzdra jsou broušené. Výška pouzdra je 14 mm, což je proporčně vůči ostatním rozměrům pouzdra naprosto v pořádku. Číselník kryje safírové sklíčko s antireflexem, safír nalezneme i na šroubovacím dýnku, kde tvoří průhled na strojek. Vodotěsnost hodinek je slušných 100 metrů vodního sloupce, což stačí takřka na vše, čemu můžete hodinky při denním nošení vystavit.

Stroj nese označení AL950/1 a měl by pocházet přímo z dílen značky Alpina. Má 26 ložiskových kamenů, automatický nátah a rezervu chodu 42 hodin. Frekvence setrvačky činí 28.800 kmitů/hod, tedy 4 Hz. Funkce strojku jsou: centrální minutová ručka, hodinová ručka na pozici „10“ a subciferník s ukazatelem data na pozici „6“.

U Alpiny si dali práci i se zdobením strojku, které zahrnuje modřené šroubky, ženevské pruhy, perláž a rotor v černé úpravě PVD. Je potěšením vidět, že se firma nespokojí s obyčejným vzhledem svých strojků a věnuje velkou pozornost i jejich estetické stránce.

Moje dojmy z hodinek:

V minulosti jsem se často vyjadřoval, že současná móda velkých hodinek mi není příliš po chuti. Jak jde čas, tak se můj postoj pomalu mění, hlavně tedy záleží na konkrétním kusu hodinek. Alpina Pilot Startimer, i přes svou velikost, velmi dobře sedí na ruce a nepůsobí nijak zvlášť obřím dojmem. To zejména díky velice tenké lunetě a velké ploše číselníku, což jsou faktory, které hodinky na ruce trochu opticky zmenšují. Pouzdro je kvalitně vyrobené a zpracování jeho povrchu je naprosto bezchybné. Velká signovaná korunka zajišťuje bezproblémové nastavování času a celkově dobře zapadá do designu hodinek.

Asi nejzajímavější částí těchto hodinek je číselník. Čas je zobrazen pomocí centrální minutové ručky a mimostředné hodinové ručky na pozici „10“. Jedná se o takzvaný regulátor. Tento princip, kdy jednotlivé ručky zobrazující čas jsou od sebe odděleny, se uplatňoval v minulosti u velmi přesných hodin. Ať už se jednalo o hodiny v astronomických observatořích nebo o námořní chronometry. V současnosti se opět objevilo pár výrobců, kteří hodinky a hodiny využívající tento princip nabízí.

Samotný číselník je matně černý s bílými indexy, tento kontrast zajišťuje dobrou čitelnost. Na pozici „6“ nalezneme datumovou ručku, což také není zrovna obvyklé zobrazení data. Číselník je bezesporu zajímavý svou koncepcí, ručky jsou jednoduché a dobře čitelné, ale rychlé odečítaní času vyžaduje trochu cviku a zvyku.

Výrobce nezapomněl ani na luminiscenci, které je na hodinkách ale jen poskrovnu. Svítí jen minutové indexy na pozicích „12“, „6“, „3“ a „9“, hodinová a minutová ručka. Ale i tak není problém po tmě zjistit, kolik je hodin.

Dobře zpracovaný a zdobený strojek jsem zmínil již v části věnované technickým údajům. Je velmi příjemné vidět další in-house strojek, který vyrábí někdo jiný než ETA nebo Sellita.

Hodinky jsou opatřeny černým koženým řemenem, který má šířku úctyhodných 24 mm u stěžejek a postupně se zužuje na 18 mm u spony. Spona je překlápěcí, bez pojistky. Tato šířka řemenu přímo vyzývá k tomu, aby člověk hodinky vybavil nějakým na míru vyrobeným řemenem ze zajímavého materiálu.

Závěr:

Alpina Startimer Pilot (AL710/950X4SP6) jsou zajímavé hodinky. Ačkoliv pouzdro hodinek má konvenční kulatý tvar a je vyrobeno z oceli a ne z žádného high-tech materiálu, jejich kvality se nachází uvnitř v podobě strojku značky pocházejícího z produkce firmy Alpina, což bych osobně považoval za hlavní devizu těchto hodinek. Číselník s neobvyklým zobrazením času je též příjemným zpestřením, ale nemusí se nutně líbit každému. Ve mně zanechaly tyto Alpiny jen a pouze pozitivní dojmy. Jsou to neobvyklé hodinky, které určitě vzbudí pozornost okolí, a současně precizně vyrobený švýcarský výrobek. Tomu odpovídá i cena.

Autorka textu: Táda

Autor fotografií: 🙂 kibi

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz a za rekvizity Penshop.cz.

Album všech fotografií.