O pár hodinkách značky Hamilton jsme už psali, o pestré historii této firmy také. A nedávno se mi doma zastavily tak nějak samy od sebe další hodinky, tentokrát Hamilton Khaki Field Mechanical Officer. Pojďme se na ně podívat.

Kulaté pískované ocelové pouzdro měří v průměru 38 milimetrů, s korunkou 47,2 milimetru. Na výšku je to příjemných 7,8 milimetrů, díky použitému strojku s ručním nátahem. Vyvýšená pískovaná luneta je mírně zkosená. Elegantní nožky jsou dostatečně velké a přitom prohnuté, aby hodinky dobře seděly na ruce. Nožky jsou provrtány, takže řemen jde velmi snadno vyměnit za jiný. Military hodinky mají tradičně trochu subtilnější rozměry, aby se snadno vešly pod manžetu nebo pod rukavici, tyhle hodinky vám určitě překážet nebudou.

Korunka je velká, takže přesahuje pouzdro, hodinky se s ní skvěle ovládají. Je signovaná velkým H. Vroubkování napomáhá snadnému natahování hodinek. Je šroubovací do pouzdra.

Do pevné pískované lunety je zasazeno klenuté safírové sklíčko bez antireflexu. Myslím, že je škoda, že nemá antireflex, určitě by přispěl k lepší čitelnosti hodinek za jasného slunečného dne.

Antracitový matný číselník má na pozici „3“ bíle orámovanou datovou aperturu s bílým datovým věncem a černým tiskem. Bílé arabské indexy září z číselníku nejen za denního světla, ale díky nanesené luminiscenční barvě také za sníženého osvětlení. Luminiscence je nanesená také na trojúhelníkové hodinové indexy. Vojenské určení hodinek ukazuje také použití druhé vnitřní hodinové stupnice od 13 do 24. Na číselníku najdeme ještě bíle vytištěný text Hamilton Khaki Mechanical. Číselník je velmi přehledný a dobře čitelný.

Ocelové matné ručky s bílým lakem jsou na konci protažené do úzké špičky (jak je u značky Hamilton zvykem) a po celé délce nesou vrstvu bílé luminiscenční barvy. Zajímavá je centrální vteřinová ručka, má na jednom konci velký bílý terčík a na druhém šipku. Všechny tři ručky jsou zřetelné a velmi dobře čitelné.

V hodinkách tiká kalibr ETA 2804-2, což je mechanický strojek s ručním nátahem. Víme o něm, že má 17 ložiskových kamenů, maximální rezervu nátahu 42 hodin, výšku pouhých 3,35 milimetru a frekvenci 28.800 půlkmitů za hodinu. Mezi příjemné vlastnosti patří Hack Set (při vytažení korunky do druhé polohy se vteřinová ručka zastaví a umožní tak snadné nastavení času) a rychlé překlápění data (Quick Set).

Pevné ploché dýnko je šroubovací do pouzdra a nese gravírované údaje o hodinkách – použitý kalibr, materiál sklíčka, text Swiss Made, referenční číslo, údaj o vodotěsnosti 50 metrů vodního sloupce (5 ATM/72,5 Psí), materiál pouzdra. Hodinky váží pouhých 60 gramů. Dýnko je pěkně ploché a na ruce sedí dokonale.

Textilní řemen pískové barvy je podšitý kůží, což ho zpevnilo a dodalo trvanlivost. Řemen je u pouzdra široký 20 milimetrů. Jazýčková spona je signovaná textem Hamilton. Řemen můžete snadno vyměnit za textilní NATO-strap, hodinky na něm získají ten pravý military look. Viděla jsem je také na koženém řemenu a také jim slušel. Vyberte jim černý nebo hnědý hladký a budou vypadat skvěle.

Hodinky jsem měla na chvíli na ruce a moc se mi zalíbily. Jsou jednoduché, prosté, čitelné. Myslím, že slušely nejen mně (zápěstí 17 cm), ale také kibimu s jeho 22 centimetry. Ostatně, prohlédnout a posoudit to můžete v galerii. Jestliže se vám zalíbily, najdete je na webu Hamilton, v amerických internetových obchodech kolem 260 USD – hledejte referenční číslo H69419933.

Autorka textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.