Nedávno jsem vám ukázal hodinky Epos Grande Date s mechanickým strojkem s ručním nátahem a komplikací Big Date. Dnes pro vás mám něco hodně podobného, ale přitom jiného, hodinky značky Revue Thommen Airspeed XLarge Big Date. V čem jsou stejné a v čem se liší? Pojďme se na ně podívat.

Švýcarské značce Revue Thommen jsme se zatím nevěnovali, toto je naše první zkušenost. Bez zajímavosti jistě není třeba to, že značka Thommen produkuje různé letecké palubní přístroje a to i pro známé letecké značky jako jsou Boeing, Airbus nebo Saab. Historie značky začala už ve dvacátých letech 20. století. Hodinky ale tvoří dnes už nezanedbatelný podíl ve výrobě. Tikají v nich švýcarské kalibry z produkce koncernu SWATCH, často s moduly od Dubois-Dépraz či La Joux-Perret.

Pouzdro hodinek je ocelové nerezové (316L), má jednoduché tvary s vysokým leskem na všech plochách. Rozměry pouzdra se hodí asi pro každou ruku, průměr je 42 mm bez korunky, s korunkou 46 mm, „lug to lug“ 51,2 mm. Výška pouzdra je pouhých 10,3 mm. Tvary pouzdra i nožek jsou v dobrém smyslu toho slova tradiční – nenápadné a přitom klasické. K určení hodinek, jak ho vidím já, tedy klasický doplněk formálního obleku, se hodí skvěle, rozhodně lépe, než třeba sportovní modely jiných značek, jak to často vidíme. Copak si k obleku bereme sportovní tenisky?

Korunka má plastické logo výrobce, není šroubovací a její proporce se k hodinkám dobře hodí.

Pravou perlou těchto hodinek je jejich číselník. Takhle krásné plastické zdobení (guilloché) jsem na hodinkách asi ještě neviděl. Plastické jsou i kovové hodinové indexy, logo výrobce a dvojitá apertura pro zobrazení data. Bílým tiskem jsou tu ještě doplněny minutové indexy, značka výrobce a potisk vteřinového subčíselníku, který má také drobný plastický vzor. V kombinaci se safírovým sklíčkem (36 mm) s perfektním dvojitým antireflexem číselník dokonale podtrhuje celkový dojem luxusu, který z těchto hodinek mám. V nabídce výrobce jsou tytéž hodinky i s bílým číselníkem, ale černá verze mi připadá rozhodně hezčí a luxusnější.

Leštěné ocelové ručky mají oblý tvar okvětních lístků, jsou odlehčené středovým otvorem. Vteřinová ručka je jednoduchá a nenápadná. Odečet času ručky umožňují skvěle, ale luminiscenci na nich, samozřejmě, nehledejte.

Ocelové šroubovací dýnko má velký průhled na strojek, najdeme na něm i nezbytná technická data o zemi původu, materiálech, referenční číslo a také označení vodotěsnosti pouzdra (3 ATM, tedy 30 metrů vodního sloupce). Vodotěsnost není příliš velká, ale vzhledem k předpokládanému určení těchto hodinek to určitě postačí.

V hodinkách tiká švýcarský mechanický kalibr s automatickým nátahem z produkce SWATCH – ETA 2892, doplněný o modul J-3532 komplikace Big Date. Kalibr je pěkně zdobený „ženevskými pruhy“ a pozlaceným gravírováním na rotoru.

Černý řemínek s krokodýlím vzorem a nerezová překlápěcí spona se signováním hodinky perfektně doplňují a rozhodně vám na zápěstí neudělá ostudu, když bude vykukovat zpod manžety na míru šité košile. Šířka řemenu je 22 mm u pouzdra a 18 mm u spony. Váha hodinek i s řemenem je pouhých 87 gramů.

A jak vidím tyto hodinky já? Jsou krásné a určitě obstojí jako doplněk nebo snad i pánský šperk pro každou formální příležitost. Jejich zpracování je skvělé, bez jediné chybičky a jejich celkový design je nadčasový a rozhodně nebudou jen sezónním doplňkem. Cena je přiměřená, trochu přesahuje hranici 2.000 € a to se mi za tento luxusní kousek nezdá moc.

A když už jsem na začátku upozornil na podobnost s hodinkami Epos, pojďme udělat letmé srovnání. Epos mají bezesporu krásný strojek s ručním nátahem, který ukazuje obrovský průhled v dýnku. Revue Thommen zase jasně vedou ve zpracování číselníku. A pak tu jsou mé osobní preference, hodinky s ručním nátahem mi poslední dobou vyhovují víc, než hodinky s automatickým nátahem. Na vině je třeba i to, že můj watchwinder pro 3×3 hodinky někdy trochu stávkuje. Podle mne by bylo ideální oboje hodinky naroubovat a v hodinkách Epos použít číselník a ručky Revue Thommen, škoda, že to není možné…

Hodinky značky Revue Thommen jsem fotografoval prvně a pevně doufám, že ne naposledy. Praktičnost i krása provedení těchto Airspeeed mne opravdu zaujaly a budu se muset podívat i po jiných kouscích s touto značkou, už se na ně těším.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Těmto hodinkám je věnován i článek na Hodinky.

Album všech fotografií.

Za rekvizity děkujeme Penshop.cz.