O hodinkách firmy Oris už jsme několikrát psali, ale zatím jsme se nedostali k tomu, abychom napsali o hodinkách, které jsou pro tuto značku typické a opravdu snadno a jednoznačně identifikovatelné. A to jsou hodinky pro potápěče. Firma Oris tomuto druhu hodinek vtiskla typický a nezaměnitelný tvar oblého pouzdra, který se opakuje v různých rozměrech pouzder, z různých materiálů, s různými kalibry a komplikacemi. Rád bych vám zprostředkoval svoji zkušenost s jedněmi takovými hodinkami.

Průměr pouzdra, které má typický oblý „čočkovitý“ tvar v průřezu, je 44 milimetrů bez korunky, tloušťka je 12 mm. Věřím, že tento tvar výtečně odolává tlaku vody, vždyť i batyskafy mívaly hlavně kulovitý tvar. Co se týká velikosti, nemusíte z ní mít strach, hodinky jsou pocitově menší a odpovídají spíše průměru 42 mm. A pokud hledáte velké a výrazné hodinky, raději sáhněte po ještě větším rozměru pouzdra stejného tvaru o průměru 47 mm. Nožky mají typický masívní zakřivený tvar a navazuje na ně integrovaný ocelový náramek. Toto pouzdro není vybaveno héliovým ventilem, ale věřím, že omezení, které to přináší, že hodinky není možné využít při saturačním potápění, většinu z nás moc neomezí. Ale v nabídce firmy Oris samozřejmě najdeme i velmi podobný typ s héliovým ventilem.

V pouzdře je zasazeno masívní safírové sklíčko, které je odolné proti poškrábání, bez antireflexu. Sklíčko je lehce zaoblené, vypouklé, ale obavy z případného poškození jsem neměl.

Okolo sklíčka je na pouzdře zasazena jednostranně otočná luneta. Otáčí se proti směru hodinových ruček a aretaci má v 60 bodech. Luneta je trochu menší než pouzdro, její průměr je 42 mm. V ozubené oceli je zasazena snadno vyměnitelná plechová vložka s černým eloxováním a světlými pěti minutovými a minutovými indexy. Obvyklý trojúhelník na pozici „12“ je zvýrazněn ještě luminiscenčním bodem. Pro praktické použití pod vodou se jí dá vytknout snad jen absence luminiscence i na dalších indexech.

Signovaná korunka se šroubuje do pouzdra, má zajímavý tvar zoubků, i ten je pro hodinky do vody od Oris typický. Částečně je kryta vybráním pouzdra. S korunkou nebyly žádné potíže, hodinky s ní lze natáhnout i seřídit velmi pohodlně a jistě.

Černý číselník je ozdobený plastickými indexy ve tvaru kapky a vodorovnými vlnovkami. Najdeme tu ještě bíle vytištěné minutovou škálu, značku ORIS, upozornění na automatické natahování strojku, aperturu data, připomenutí vodotěsnosti 300 metrů / 984 stop. A označení „swiss made“, které si tyto hodinky určitě zaslouží. Oceňuji datový kotouč v barvě číselníku s negativním bílým tiskem.

Ocelové leštěné ručky mají podobný tvar jako indexy. Nevím, jak popsat jejich tvar, něco mezi listem trávy nebo snad protáhlou kapkou? Výrobce tvar označuje jako „obuškovitý“ (baton). Vteřinová ručka je štíhlá s luminiscenčním terčíkem asi ve třetině své délky. Jak číselník, tak i ručky jsou skvěle čitelné i v šeru.

K hodinkám pro potápěče patří i silná luminiscence. Luminiscenční barva (Super Luminova) je nanesena na indexech i na ručkách dostatečně a s čitelností ve tmě nebudete mít problém.

Ocelové dýnko je šroubovací do spodní strany pouzdra. Trochu netypicky vzhledem k určení hodinek (potápěčské) i k předpokládané odolnosti je v dýnku safírový průhled na kalibr. Firma Oris si asi je svým řešením jistá a hodinky mají i tak vodotěsnost 300 metrů vodního sloupce, tedy 30 ATM! V praxi to znamená využití hodinek ve vodě bez jakýchkoliv omezení a to včetně přístrojového potápění.

V hodinkách tiká švýcarský kalibr Oris Cal. 733 (základem je Selita SW200). Je to mechanický strojek s automatickým nátahem, možností ručního nátahu, zobrazením data, hackingem vteřinové ručky při seřizování. Počet ložiskových kamenů je 26, setrvačka má ochranu oproti poškození nárazem Incablok a rezervu chodu kolem 40 hodin. Frekvence setrvačky jsou 4 Hz (28.800 kyvů za hodinu). S tímto kalibrem mám zkušenosti s hodinkami různých značek a vždy se jednalo o dobré zkušenosti, vždy jsem byl spokojený se spolehlivostí i přesností. A pro firmu Oris je typické rudé zbarvení rotoru automatického nátahu. Je to pěkný detail a vždy, když mám v ruce hodinky Oris, nezapomenu se tím potěšit.

Ocelový tah z plného materiálu má typické oblé provedení článků, skvělou překlápěcí sponu s pojistkou proti otevření a s extenzí pro nošení hodinek přes neopren. Udělaný je skvěle, na ruce perfektně sedí. Čemu jsem úplně nepřišel na chuť, to je upevnění tahu k pouzdru. Je to řešení firmy Oris a výměna tahu třeba za gumový řemen je možná zase jen v rámci značky. Je pravda, že firma Oris poskytuje širokou paletu tohoto příslušenství, a to včetně kožených řemenů, ale já mám raději svobodu, kterou mi poskytují univerzální řešení ve standardních rozměrech. Váha hodinek i s tahem je 177 gramů (se všemi články), jejich váhu na ruce jistě nepřehlédnete. Pokud by to pro vaše zápěstí bylo moc, podívejte se po obdobném modelu z titanu.

Takže jak já vidím tyto (a podobné) hodinky? Líbí se mi – a to jak designem, tak i provedením, spolehlivostí, precizností svého provedení. Rozhodně vás nezklamou při sportu – a to ani ve vodě – ale vidím je často nosit i jako casual hodinky třeba do kanceláře a i tam vám určitě neudělají ostudu. A kde takové hodinky koupit? Značku Oris najdete i v Koscomu.cz.

Autor textu a fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.