Říká se, že muži jsou hraví stále stejně, že se jen mění cena jejich hraček, a možná na tom něco bude. Vždyť asi v každém z nás se rozbuší srdce při zaslechnutí brumlání nadupaného motoru, rozzáří se nám oči nad nožíky (mne poslední dobou zajímají ty z damaškových ocelí) anebo nás osloví krásné hodinky – a takových věcí je spousta. A když se zájmy spojí a k ušlechtilému autu si majitel pořídí neméně ušlechtilé hodinky, je to krása! Měl jsem teď to potěšení si promluvit se skvělým člověkem, který ke svému úžasnému závodnímu autu z roku 1957 – Porsche 356 Speedster – pořídil neméně zajímavé hodinky.

Solitér (1/1 kus) mu vyrobili ve firmě Elton Hodinářská a.s. v Novém Městě nad Metují a to tak, aby hodinky i auto tvořily neoddělitelný harmonický celek. A jak se to povedlo? Podívejte se sami.

Hodinkové pouzdro je vyrobeno z nerezové oceli s povrchovou úpravou kartáčováním. Pouzdro je kulaté a zcela postrádá nožičky, stěžejky se řemenem se zasazují přímo do pouzdra. A oblé je pouzdro i v příčném průřezu, trochu to připomíná pouzdra potápěčských hodinek Oris? Ale ještě víc to připomíná reflektory auta a přístroje na palubní desce. Tenká luneta je vyleštěná, o to je můj dojem živější. Průměr pouzdra je 45 mm bez korunky, 48 s korunkou. A tloušťka pouzdra je pouhých 11,2 mm.

Číselník kryje sklíčko z mírně klenutého safíru s antireflexem velmi jemné modré barvy o průměru 36 mm. Poškrábání se tedy majitel nemusí bát.

Masívní korunka není šroubovací – u hodinek s ručním nátahem to vlastně ani není žádoucí. Pro natahování i seřizování hodinek má skvělou velikost a hodinky se s ní velmi dobře ovládají.

Bílý číselník mění trochu svoji barvu podle barvy dopadajícího světla. Připomíná nám přístroje – otáčkoměr, rychloměr, teploměr oleje… ano, k přístrojům auta se skvěle hodí. Že jde o hodinky, připomínají jen hodinové a minutové indexy a oblé logo výrobce. Aperturu data tu nehledejte, k číselníku by se ani moc nehodila. Jen doplním, že nápis „Speedster“ je proveden stejným logem jako označení typu vzácného auta.

Mečovité černě lakované ručky s luminiscenční světlou vložkou jsou perfektně čitelné. Vteřinová ručka svojí barvou připomíná – stejně jako nápis „Speedster“ na číselníku – nápisy na motorovém krytu tři sta padesát šestky.

Ručky i indexy mají luminiscenci s modrým odstínem, takže i v alpském tunelu majitel snadno pozná, že na rozhlížení po horských scenériích je stále dost času a není kam spěchat.

Ocelové dýnko se stejnou povrchovou úpravou jako pouzdro je přišroubováno sedmi šroubky. Gravírování připomíná, že se jedná o solitér 1/1, použitý kalibr, auto, ke kterému hodinky neodmyslitelně patří, a také jméno majitele (na přání bylo trochu přikryto, proto je na fotografiích nápis asymetrický). Dýnko je ploché a hodinky na ruce sedí úžasně.

V hodinkách tiká historický kalibr PRIM 66.3, který prošel repasí. Je to mechanický kalibr s ručním nátahem, 17 ložiskovými kameny, inhouse Prim. Pokud vás zajímají bližší technické údaje a historie tohoto kalibru, najdete to zde.

Hodinky mají černý řemínek z jemné kůže s černým štepováním o šířce 22/20 mm a nerezovou jazýčkovou sponu bez loga výrobce. Skvěle se hodí nejen k hodinkám, ale i k černým koženým sedadlům Porsche. A ještě vám dlužím hmotnost hodinek – je to i se řemínkem 87 gramů, na ruce jsou jak pírko.

Jak se mi hodinky líbily? Moc! Je na nich vidět, že byly velmi pečlivě navrhovány a vyrobeny a původní úmysl, aby se hodinky s dědečkem závoďákem doplňovaly, se perfektně vydařil. Nezbývá než s trochou závisti a spoustou radosti ze zážitku s těmito hodinkami popřát majiteli hodně krásných kilometrů ve skvělém autě a s krásnými hodinkami na zápěstí! A moc děkujeme za zapůjčení!

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.