K hodinkám Epos se vracím rád, většinou se mi zatím moc líbily – jak designem, tak i precizností provedení a obvykle mají i příznivou cenu. A tak je to i v případě těchto hodinek Epos Grande Date z kolekce Passion. Tyto hodinky si i zahrály ve filmu – a to v krátkém filmu o hazardní hře „Poker Master“, kde hodinky vystupují jako součást vkladu do hry. Propagaci svých hodinek ve filmech hodně praktikuje značka Hamilton, hodinky této značky hrály v už asi 350 filmech. Firma Epos má v tomto směru ještě co dohánět.

Ocelové pouzdro z nerezové oceli (316L) je leštěné na všech plochách. Nožky jsou poměrně masívní a zvyšují dojem nezdolnosti těchto hodinek. Leštěná je i oblá pevná luneta. Pouzdro není nijak malé, průměr je 42,5 mm bez korunky a 46 mm s korunkou, výška 11,5 mm.

Sklíčko je na hodinkách ploché, safírové, ale bez antireflexní úpravy, jeho průměr je 36,5 mm. K materiálu a provedení sklíčka žádné připomínky nemám, ale chybějící antireflex trochu těmto hodinkám křivdí. Korunka slouží jak k ručnímu natahování kalibru, tak k seřizování ruček, má příhodnou velikost a dobře se ovládá. A výrobce hodinek připomíná gravírované stylizované „e“ na horní ploše.

Na vnější straně pouzdra naproti indexu „9“ najdeme ještě zapuštěné tlačítko pro korekci data, tlačítko se ovládá „vypichovátkem“.

Černý lesklý číselník je hladký, pouze leštěné plastické kovové hodinové indexy vystupují nad povrch. Vlastně ještě dvojitá apertura komplikace Big Date s leštěným kovovým rámečkem. Bílým tiskem je na číselníku pouze několik nápisů, které neruší – značka, připomenutí komplikace „Grande Date“, označení „swiss made“ a minutové indexy. Na subčíselníku na pozici „6“, který má jemný soustředný guilloché, jsou indexy v pětivteřinových intervalech. Tisk ukazatele data je černý na bílých kotoučích, obvykle proti tomu protestuji a přimlouvám se za barvu datových kotoučů v barvě číselníku, ale v tomto případě se to k hodinkám hodí a je to velmi elegantní a přitom perfektně čitelné řešení.

Leštěné ručky mají štíhlý oblý tvar a jsou na pozadí černého číselníku perfektně čitelné. Vteřinová ručka je pak nenápadná a rovná. Celkové sladění datové apertury, hodinových indexů a ruček připomíná dojem exkluzivity těchto hodinek a harmonicky dotváří celkový dojem.

Šroubovací ocelové dýnko s obrovským safírovým průhledem nenese na kovové části žádné popisky, vše najdeme na sklíčku, které nám ukazuje krásný kalibr. A opravdu by byla škoda ho schovávat! Tisk na sklíčku tento pohled neruší, je jen po okraji. Najdeme tu popis typu, označení „swiss made“, které si tyto hodinky rozhodně zaslouží, připomenutí, že sklíčko hodinek je safírové a označení vodotěsnosti – v tomto případě je to 5 ATM, tedy 50 metrů vodního sloupce. S hodinkami tedy lze třeba plavat v bazénu.

Čas v hodinkách odtikává švýcarský mechanický kalibr s ručním nátahem z produkce koncernu SWATCH – ETA Unitas 6498 s doplněným vlastním modulem firmy Epos pro velké zobrazení data dvěma kotouči. Původní návrh vznikl už dříve u firmy Venus S.A. a realizace se konstruktérům firmy Epos, dle mého, velmi povedla. Celý strojek má perfektní finiš, je zdobený ženevskými pruhy a modřenými šroubky, nechybí ani mikroregulace setrvačky a zkosená nátahová kola. Rezerva chodu tohoto strojku s frekvencí 2,5 Hz (tedy 18.000 půlkyvů za hodinu) je kolem 55 hodin.

Na hodinkách je černý kožený řemen s krokodýlím vzorem a nerezovou signovanou jazýčkovou sponou. Jeho šířka je 22 mm, ke sponě se zužuje na 18 mm. Řemen je to velmi kvalitní a kupodivu i dost dlouhý pro větší zápěstí. Případná výměna řemenu, třeba za podobný hnědý, nedá žádnou práci a ani nejsou třeba speciální nástroje, vrtáním nožiček na to výrobce pamatoval. A pro výměnu tak postačí třeba jen kancelářská svorka, což je v praxi osvědčené nouzové řešení. I s řemenem hodinky váží jen 87 gramů.

A moje dojmy z těchto hodinek? Byl jsem z nich nadšený. Jak přední strana a harmonie, kterou jsem viděl na číselníku, tak snadná čitelnost data, mne nadchly. A zalíbení jsem našel i v obrovském průhledu na krásně a kultivované nazdobený strojek hodinek. Opravdu nevím, jestli bych je radši někdy nenosil nahoru místo číselníku průhledem na strojek. Za rozumnou cenu v nich tak majitel má krásný pánský šperk – a to jak k obleku, tak i ke casual oblečení. Kdybych hodinky nějak bodoval, tak tyhle získají ve své kategorii určitě 100 bodů ze 100 možných. A pokud jste po nich zatoužili a budete je shánět, určitě vám pomůže přesné označení modelu – 3297 – shánět se nebudou lehce, jsou vyprodané. Důstojným nástupcem je model s označením Epos Passion Grande Date 3404 s téměř stejnými rozměry a stejným krásným kalibrem, jen je zdobněji provedený číselník. Vzrostla i vodotěsnost nového modelu na celých 100 metrů. A cena? Seženete je už kolem 44.000 Kč.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za rekvizity děkujeme Penshop.cz.

Článek na webu Hodinky a šperky.