Značka TAG Heuer a její duchovní předchůdce Heuer byla vždy neodmyslitelně svázána s automobilovými závody. Není tedy divu, že některé modely této značky nesou jména spojená se slavnými závodními okruhy. Původní model Monza spatřil světlo světa již v roce 1933 a jednalo se o jednotlačítkový chronograf ovládaný tlačítkem v korunce. Od té doby značka připravila několik re-edic tohoto modelu. Jak dopadla ta poslední, se dočtete v této recenzi.

Technické údaje:

Od roku 1933 se trošku změnily technologie i móda. Pouzdro z nerezové oceli má průměr 38 mm a má klasický „polštářkový“ tvar, který byl populární právě ve třicátých a čtyřicátých letech. Povrchová úprava je leštění na horní straně a broušené boky pouzdra. Číselník kryje safírové sklíčko opatřené oboustranným antireflexem. Safírové sklíčko nalezneme i na zadní straně hodinek a můžeme jím sledovat strojek, který je podle mě skutečně zajímavý.

Pod označením Calibre 36 se neskrývá totiž nic jiného než velmi známý stojek Zenith El Primero, který pouze TAG Heuer nazdobil dle svých požadavků. Jedná se o osvědčený stroj, chronograf s automatickým nátahem. Dokonce jeden z prvních chronografů s automatickým nátahem, které se začaly objevovat na konci šedesátých a počátku let sedmdesátých. Začnu nejzajímavějším technickým údajem strojku a tím je jeho frekvence 36 000 kmitů/hod (5 Hz), takže chronograf je teoreticky schopný měřit s přesností na 1/10 sekundy. Rezerva chodu pak činí solidních 52 hodin, což v kombinaci s efektivním oboustranným nátahem zajišťuje, že hodinky se jen tak nezastaví. Jedná se o chronograf klasické konstrukce, kde řízení chodu jeho funkcí obstarává sloupcové kolo (column wheel). Ložiskových kamenů je jednatřicet.

Funkce strojku jsou zobrazení času pomocí hodinové, minutové a malé sekundové ručky na pozici 9. Chronograf má centrální sekundovou ručku, 30 minutový sčítač na pozici 3. Na pozici půl páté se nachází datumové okénko. Datum je vybaveno možností rychlé korekce pomocí korunky.

Vodotěsnost hodinek je stanovena výrobcem na 100 m, což je pro běžný život zcela dostačující hodnota, pro chronograf takřka nadstandardní. Takže při pravidelných kontrolách vodotěsnosti a dobrém servisu, by se hodinky vody skutečně bát nemusely. Kontakt s vodou by se ale musel líbit řemínku z hnědé kůže, který svou texturou připomíná ponejvíce jemnou kůži z pštrosí nohy – pro srovnání si můžete prohlédnout fotky mých Vulcain Cricket s řemínkem právě z tohoto materiálu.

Moje dojmy z hodinek:

Mám rád retro, mám rád hodinky do 40 mm, mám rád chronografy a mám rád automobilový sport. Takže o tom, jestli mám rád TAG Heuer Monza, se nedá pochybovat. Dle mého názoru jde o jedny z nejpovedenějších hodinek značky. Velice dobře zapadají do produkce vedle hodinek Monaco a Silverstone.

Polštářkový tvar pouzdra je podle mě jedním z nejlepších, který nám historický vývoj hodinek přinesl. Na větší ruce hodinky zvětšuje a na ruce štíhlejší je naopak zjemňuje. I tak mě osobně překvapila informace o tom, že v ČR se model Monza těší popularitě především mezi dámami. Pouzdro je velice pečlivě zpracováno, stejně jako korunka a tlačítka chronografu. Mě osobně jen trošku mrzí, že výrobce vybavil hodinky plochým sklíčkem – silně vypouklé sklíčko by lépe dokreslilo jejich retro nádech.

Číselník se dle mého názoru také vydařil na jedničku. Barvou a texturou připomíná smaltované číselníky, které se v minulosti hojně používaly a velké arabské číslice jsou vyplněny oranžovou luminiscenční barvou, která vypadá jako by měla lehkou patinu. Ručky se drží pevně původní předlohy a jsou opatřeny luminescenčním nátěrem. Všechny ručky jsou modřené a mají skutečně pěknou barvu. Modření, a obzvláště takto vydařené, se dnes vidí skutečně málokdy. O to příjemnější je to překvapení. Čitelnost číselníku je naprosto bezchybná, i údaje na drobných sčítačích chronografu jsou čitelné bezvadně.

Pro mě osobně je velké plus použitý strojek. Calibre 36 resp. El Primero patří stále mezi špičku mezi chronografy. Tlačítka mají dobrý chod a spouštění i reset chronografu jsou naprosto bezchybné. Jen škoda, že většina zákazníků si pořizuje chronograf jen kvůli vzhledu a prakticky nikdy ho nepoužije.

Několik slov závěrem:

Pokud máte rádi styl retro a značka TAG Heuer je vám blízká, ale chcete se trošku lišit od davu, může být model TAG Heuer Monza jasnou volbou právě pro vás. Jak již jsem zmiňoval, je zajímavé, že dle mých informací je u nás preferují hlavně dámy. Ano, jedná se o jemné hodinky s propracovanými detaily, ale rozhodně ne o čistě dámskou záležitost. Takže vyzývám muže – nebojte se zkusit TAG Heuer Monza a vyrovnat tak skóre.

Autor textu: Tadeáš Táda Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Děkujeme za spolupráci butiku TAG Heuer, Kláře Votrubové a Martinovi Husárovi.