Nedávno jsem se doslechla o připravované kolekci hodinek značky PRIM pro Český olympijský tým a okamžitě jsem dostala chuť vidět je naživo. Příležitost se naskytla tuto středu, kdy bylo uvedení této kolekce, zašli jsme do Panské pasáže v ulici Na příkopě navštívit nový butik firmy Elton Hodinářská, a.s.

Ve dveřích nás uvítal pan ředitel Mrázek.

Vitrínu s olympijskými Primkami nepřehlédnete, v butiku má své čestné místo, je v ní kolekce deseti kusů, která částečně vychází z běžné produkce a částečně se jedná o nové svěží designy (nejen) pro sportovce.

V horní části zleva jsou červené Prim IGEN 45 mm, limitovaná edice 50 ks hodinek, které čekají na svého majitele a tím můžete být třeba právě vy?

Tyto hodinky mají svůj pravzor ve slavných Prim Sport, byly ale zvětšeny na v současnosti aktuální velikost pouzdra – 45 milimetrů. Ale vzhled číselníku, tvar pouzdra i otočná luneta vám určitě nebudou cizí. Číselník kryje konvexní safírové sklíčko s vnitřní antireflexní úpravou a hodinky skvěle doplňuje červený řemen z jemné teletiny.

Hodinky jsou osazeny inhouse mechanickým kalibrem Prim 98 – frekvence 3 Hz (21.600 kmitů za hodinu), rezerva chodu 45 hodin, 22 ložiskových kamenů. Obdivovat zdobený rotor můžete minerálním průhledem v dýnku. Dýnko je šroubovací a najdeme na něm vyryté jméno majitele i údaje o modelu hodinek. Vodotěsnost je 50 metrů vodního sloupce, není to moc, ale pro běžný provoz to postačí.

Na boku je vyryté připomenutí limitní edice – OH 2012 LONDON. Otočná luneta má obousměrnou aretaci.

Nosit je můžete buď na stávajícím červeném řemenu ze španělské teletiny, nebo pomocí šroubovacích stěžejek vyměnit řemen třeba za silikonový pásek. Jak se vám líbí?

Druhým zajímavým kusem limitní edice olympijské kolekce jsou Prim Diplomat 40 mm. Je to dnes už legendární model s charakteristickou lunetou a plastickým indexem na pozici „12“, který lze vyrobit pouze za použití speciálního přípravku pro broušení, který obsahuje diamanty. I tohoto modelu hodinek bylo vyrobeno pouze 100 kusů. A opět prvních padesát hodinek dostanou partneři ČOV a zbylých padesát je uvolněno pro prodej zákazníkům, třeba i vám? Pokud ovšem budete dostatečně rychlí. Ano, tyto hodinky dostanou medailisté z OH 2012 v Londýně, možná chcete mít stejné?

Pouzdro z oceli o průměru 40 mm skrývá zlacený inhouse kalibr Prim 98 se zdobeným rotorem, který si můžeme prohlédnout minerálním průhledem v dýnku přišroubovaném sedmi šroubky. V popisu najdeme vyrytý název kalibru, připomínku na OH 2012 LONDON, číslo kusu, údaj o materiálu sklíčka a o materiálu pouzdra. Ještě doplním, že sklíčko má typický cylindrický tvar a je ze syntetického korundu – safíru. A řemínek je v tomto případě z černé krokodýlí kůže.

Olympijská kolekce má další dvě části – zleva část Czech Team I a Czech Team II. Obě části jsou tvořené hodinkami čtyř barev – národní trikolórou a univerzálními černými. Obě části kolekce budou volně dostupné.

Czech Team I mají průměr leštěného ocelového pouzdra 43 mm, tato velikost je v současné době považována spíše za unisex než striktně pánskou, jak to bývalo dříve. Hodinky jsou osazené švýcarským quartz strojkem Ronda, barevný číselník s výraznými a skvěle čitelnými indexy kryje minerální sklíčko. Dostanete je na teletinovém řemenu příslušené barvy s jazýčkovou sponou, ale samozřejmě si hodinky můžete nechat „převléci“ třeba na silikonový náramek.

Pevné šroubovací dýnko nese vyryté informace o voděodolnosti, materiálu sklíčka a připomínku OH 2012 LONDON.

Druhá část, Czech Team II, se od Czech Team I liší ve velikosti pouzdra, použitém sklíčku, oboustranně otočné lunetě a luminiscencí Superluminovy na ručkách.

Hodinky mají průměr pouzdra 41 mm, vroubkovanou otočnou lunetu s laserem gravírovanou stupnicí 0 až 60 a mají zasazeno ploché odolné safírové sklíčko.

Pevné dýnko ukrývá švýcarský strojek Ronda, který vám zaručí, že budete vždy dochvilní. Červené hodinky dostane 175 členů olympijského týmu a každý kus bude na dýnku opatřený jménem příslušného sportovce. Tyhle třeba patří Barboře Špotákové.

Ať už jste zahořeli pro některé z hodinek, o kterých jsem dnes psala, nebo vás zajímá ostatní současná produkce PRIM, přijďte se do butiku podívat. Myslím, že tato kolekce – ať už to jsou limitní edice nebo volně dostupné modely pro OH 2012 – jsou světí a líbivé hodinky, které za to stojí. Ale vidět toho můžete mnohem víc – slavné hodinky Orlík v nové moderní podobě, nadčasové Diplomat a Pavouk, obrovské Ryder anebo designovou řadu hodinek od Beáty Rajské.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Za spolupráci děkujeme panu řediteli Mrázkovi.

Album všech fotografií.