Hodinky Girard-Perregaux jsou na našem webu jako doma. Aby ne, díky pražskému butiku G-P jsme měli a máme přístup k těmto nádherným exemplářům haute horlogerie. Dnes vám představím hodinky zvláštního jména a ještě zvláštnějšího provedení. No schválně, viděli jste někdy hodinky se strojkem uloženým na třech safírových můstcích?

Už na první pohled upoutají osmibokou lesklou lunetou. A to je teprve začátek! Platinová luneta sedí na kartáčovaném kulatém pouzdru s černou linkou vložky. Ladně splývající kartáčované nožky prudce končí v prvním článku kovového tahu – také má povrchovou úpravu kartáčováním. Pevná linka mezičlánku tahu nasedá přímo na vykroužení pouzdra a svírá s ním tupý úhel. Hodinky tak na ruce působí, jako kdyby na ní byly přirostlé. Pouzdro má průměr 42 mm, výšku pouhých 12,6 mm, je vyrobené z titanu – na ruce hodinky tedy skoro neucítíte.

Zrnitý šedý číselník je… jak to jen napsat… tak nějak v pozadí. A to doslova. Slouží totiž jako podklad pro uchycení tří safírových můstků. Navíc jsou v číselníku vyříznuty otvory, které mi ze všeho nejvíc připomínají sněhuláka. To aby bylo kam uložit strojek. Kolik je hodin, poznáte vcelku snadno – ukáže vám to klasická hodinová a minutová ručka, škálu najdete na zkoseném vnitřním kroužku. Protože je úzký, není zde prostor pro číselné indexy a musíte si tak vystačit s vyrytými čárkami a dělením po minutě. Aby bylo odečítání jednodušší, je vnitřní kroužek kartáčovaný. Počet uběhnutých vteřin poznáte jen odhadem, okolo malé vteřinovky vyrůstající z tourbillonu žádné indexy nenajdete. Ale to přece nevadí, mám dojem, že vteřinová ručka je zde spíše pro dokreslení dokonalého dojmu z špičkového zpracování hodinek. Modřené šroubky dívající se jedním směrem jsou třešinkou na dortu. A čím jiným můžeme číselník překrýt než safírovým sklíčkem.

Safírové můstky jsou vyrobené ze syntetického korundu, jsou dokonale průhledné a zpracované. Při velkém přiblížení pak můžeme obdivovat úžasnou práci hodinářů z Girard-Perregaux, kteří dokázali safírové můstky integrovat do in-house kalibru GP9600.0S, který se honosí tourbillonem, automatickým nátahem, rezervou nátahu 48 hodin, frekvencí 21.600 kmitů za hodinu a 31 kameny. Mimochodem, je velká škoda, že si je nemůžete poslechnout, v lehoučkém pouzdru tikají do širokého okolí. Můžete si tak být jistí, že si jejich zvuk vychutnáte, i když už vám bude padesát a víc. Ale to samozřejmě neznamená, že si je nemůžete koupit i dříve.

Strojek můžeme pozorovat i z druhé strany – v titanovém dýnku, připevněném šesti šroubky, je totiž průhled se safírovým sklíčkem. A že je to pohled velice zajímavý, můžete posoudit sami.

Ať se dívám, jak se dívám, nevidím rotor nátahu. Máte lepší oko? Napište mi na olga.vlachova(at)photowatches.eu! Kdo by čekal zdobení strojku, může být zklamaný. Na druhou stranu, hodinky působí mírně strohým dojmem, takže přílišná zdobnost kalibru by mohla být nevhodná. Podobně je strohé i dýnko. Vypouklá plocha nese pouze údaj o výrobci a referenční číslo. Je to málo nebo to stačí?

Korunka je poměrně drobná a v dýnku je jí věnován dokonce vlastní tunel, což působí velmi neobyvkle. Nese jednoduché logo G-P. Chrání ji výstupky horní strany pouzdra. Není velká, hodinky se s ní dobře ovládají a seřizují.

Na ruce vám je přidrží kovový tah. Je skládaný z dvou typů článků – vnějšího a vnitřního, které jsou plné a spojené šroubovacími čepy. Poslední vnější článek je možné vyjmout a celý tah tak u spony zkrátit. To kdybyste chtěli své Laureato třeba spůjčit své partnerce. Překlápěcí motýlková spona s gravírovaným logem není dominantní částí tahu, jak to u některých hodinek bývá, ale vhodně tah doplňuje.

Girard-Perregaux Haute Horlogerie Laureato mají jméno jako ušlechtilý kůň – a také tak vypadají. Ve své strohé jednoduchosti nesou unikátní hodinářské komplikace zpracované nebývalým provedením. Ačkoli řada Laureato definovaná osmibokou lunetou je směřována mezi pánské milovníky krásných hodinek, dovedu si je dost dobře představit i na ruce dámské. Chcete udělat radost sobě nebo své partnerce? Zkuste butik Girard-Perregaux v Praze, třeba budete mít štěstí a nějaké na vás zbyly. A cena? Odpovídá výjimečnosti hodinek, jak také jinak.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Ing. Kláře Votrubové a Girard Perregaux butiku Praha.