Že firma Seiko významně inovuje a hledá v technologiích budoucnost hodinek, o tom jsme už několikrát psali. Třeba o technologii Spring Drive. Ale nejen to, i v tak „obyčejné“ věci jako jsou digitálky je stále ještě prostor pro vývoj a v těchto hodinkách to vývojáři Seiko znovu dokázali.

Na to, až se s těmito hodinkami setkám, jsem se těšil už od roku 2010, kdy se na BaselWorldu objevil první vzorek. A musím říct, že naživo mne opravdu zaujaly a nosil jsem je s chutí těch pár dní, na které jsem je dostal půjčené.

Pouzdro hodinek je ocelové, plochy jsou jemně kartáčované. Černou barvu získalo pouzdro technologií, kterou Seiko označuje jako „Gun Metal“ – současně to je i není stejné jako PVD. Je to pěkné, ale jestli vám vadí otisky prstů na leštěných plochách, nezbyde vám nic jiného, než hodinky často leštit. O trvanlivost vrstvy bych starost neměl, myslím, že vydrží i hrubší zacházení a nebude se stírat ani na hranách. Hodinky se dělají i v tradičnější barvě oceli anebo může mít povrch zlatavou barvu.

Rozměry pouzdra jsou příjemné, průměr pouzdra bez tlačítek je 42,5 milimetrů, přes tlačítka 46, lug to lug také 46 milimetrů a tloušťka je pouhých 9,8 milimetrů. Hodinky tedy snadno zajedou i pod manžetu.Pouzdro na ruce cítit budete, není to žádné provedení z plastu a digitální váha mi ukázala i s tahem 139 gramů.

Většinu přední strany hodinek kryje rovné odolné safírové sklíčko s antireflexní úpravou. Škrábanců na něm se tedy bát nemusíte. Displej má revoluční provedení, je aktivní maticový (300 dpi! – bodů na palec) EPD – tedy e-ink. Tuto technologii asi už znáte ze své čtečky knih. Vyzdvihl bych jas, kontrast, čitelnost i jemnost zobrazení displeje. A nejen to, můžete si sami nastavit, jak má displej vypadat, výběr je z pěti možností. Mně osobně se nejvíc líbil černý „papír“ s bílými číslicemi a také zobrazení času pomocí karet – zde navíc vidíme i možnosti zobrazení čtyř stupňů šedi. Když se vám vyhrne manžeta ve vašem oblíbeném kasinu, můžete mít u stolu pro Black Jack i hodinky stylové!

Kolem displeje je tenký fialový rámeček solárního článku, který dobíjí vestavěnou baterii. Rámeček nijak neruší a hodinky příjemně dokresluje. A technologii solárního dobíjení na hodinkách mám rád, znamená to, že mi neskončí životnost baterie v tu nejméně vhodnou chvíli, jak se obvykle děje. Baterie bez dobíjení hodinky udrží v chodu celých 9 měsíců. Ale když hodinky necháte „usnout“ (72 hodin ve tmě), vydrží vám ve stand-by módu 41 měsíců! A po celou dobu budou dál přijímat impulzy rádiových vysílačů pro přesné seřízení.

A nevýhody displeje? Překreslování je pomalé a na malou chvilku číslice, která se překresluje, zmizí, podařilo se mi vyfotografovat i překreslování karet. Musíme firmě Seiko přiznat prvenství v této oblasti a možná se časem setkáme i s možností dočíst svoji oblíbenou detektivku na displeji svých hodinek? Kdo ví?

A jako další nevýhodu vidím i osvětlení displeje – to vymysleli tvůrci osvětlením dvěma LED, v noci sice poznáte, kolik je hodin, ale moc dobré řešení to není.

Hodinky mají celkem pět tlačítek – jedno jen pro osvětlení, to vlevo dole na pouzdru slouží k základnímu nastavení, ale hlavními ovládacími prvky jsou tři tlačítka na přední straně pouzdra.

Kalibr nese označení S770 a firmě Seiko se vážně povedl. Samozřejmostí je třeba automatický kalendář až do roku 2060. Automatické přepínání letního a zimního času také není k zahození. Zapomeňte na to, co znáte o obsluze digitálek od jiných značek. U těchto je v první volbě změna vzhledu displeje a teprve ve druhém kroku vyvoláte menu, které se dále větví, třeba jako u počítače. A tlačítky na přední straně hodinek pak můžete vybírat z těchto možností:

Nastavení druhé časové zóny (World Time) je v tomto případě velmi komfortní – ostatně jako všechna nastavení. Je to rozhodně něco jiného, než nastavovat zónu podle tří písmen zkratek světových měst. V tomto případě si můžete vybrat z 32 světových měst, případně sami zadat odchylku.

V další volbě můžeme nastavit tři budíky. Ty pípají velmi příjemně a přitom dostatečně silně, aby hodinky plnily svoji funkci i v tomto. U budíků lze nastavit i možnost opakování denně anebo může budík upozornit jen jednorázově.

Volba rádiového seřizování nabízí jen dvě možnosti – záznam posledního seřízení a možnost seřízení hodinek rádiovým signálem (z pěti světových vysílačů) hodinkám přikázat právě teď. S automatickým seřizováním nebyly žádné potíže, spolehlivě každou noc přijímaly signál – i přes kovové hodinkové pouzdro. Ale i bez seřizování nejsou hodinky nijak nepřesné, výrobce garantuje odchylku maximálně do 15 sec. za měsíc.

A poslední volba nastavení se dále štěpila do samostatných větví – nastavení domácí časové zóny, seřízení hodinek, přepnutí lokální a druhé časové zóny a otestování budíku.

Jen připomínám, že ve struktuře menu můžete vidět i stylizovanou baterii, která vám ukáže, jak moc hodinky byly na slunci a jak tedy mají dobitou vestavěnou baterii. V běžném provozu ukazatel ale na displeji neuvidíte, takže ani neruší.

Možnosti nastavení hodinek vypadají možná trochu složitě, ale ve skutečnosti je nastavení intuitivní a i bez manuálu budete hodinky za pět minut podrobně znát a jednoduše ovládat.

Plné ocelové dýnko není nijak viditelně připevněno, pravděpodobně je na pouzdro pouze namáčknuto. Na vodotěsnost hodinek to asi vliv nemá, vodotěsnost je v tomto případě 10 BAR, tedy 100 metrů vodního sloupce. Povrchová úprava je provedena kartáčováním a dýnko je rovněž černěné. A nese jen nenápadné nápisy.

Ocelový tah je rovněž lesklý a (gunmetal) černý. U pouzdra měří na šířku 28 milimetrů, ke sponě se zužuje na 18 milimetrů, je to velmi pohodlné. Kovový náramek není možné vyměnit třeba za kožený řemen, ale věřím, že je dostatečně univerzální, aby obstál ve všech situacích. Kovová černá spona s pojistným tlačítkem je praktická i pěkná současně.

Jak se mi hodinky líbily? Jsou moc pěkné, je to zajímavá alternativa k mechanickým hodinkám. Preciznost provedení a celkové provedení trochu připomíná digitálky od firmy Junghans. Jen mně osobně na těchto hodinkách chybí stopky a timer a ještě osvětlení displeje LED je trochu neúčinné. Ale marně přemýšlím, co jim ještě vytknout. Jinak jsou totiž perfektní!

Někomu může snad připadat cena kolem 1.000 Euro trochu moc, ale použité technologie i preciznost provedení to snad dostatečně vyvažují. A cena, ať chceme nebo ne, přispívá i k pocitu výjimečnosti – a to i u hodinek. Anebo především u hodinek?

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz.