Značka Fortis, která se u nás těší značné oblibě, připravila ve spolupráci s designérem Rolfem Sachsem speciální limitovanou edici. Jedná se o 999 kusů hodinek nesoucích jméno Fortis Frisson – francouzsky chlad nebo mráz. Tohle jméno hodinky dostaly podle zvláštního sklíčka, které na první pohled vypadá jako přešlé mrazem.

Technické údaje:

Pouzdro hodinek má průměr 40 mm a je vyrobeno z nerezové oceli, tato velikost vedla Fortis k tomu, že hodinky označila jako „unisex“. Povrchová úprava je provedena kartáčováním. Vodotěsnost je 200 m, což hodinky zvládají i bez šroubovací korunky. Fortis před časem opustil šroubovací korunky, protože s nimi v minulosti byly jisté problémy. Bezproblémové použití ve vodě umožňuje i silikonový řemínek, který je částečně průsvitný a je opatřen dvojitou překlápěcí sponou s pojistkou. Neobvyklým detailem je i to, že spona je zdobená perláží. Dýnko hodinek je pevné bez průhledu, nese popisky technických vlastností hodinek a číslo limitované edice.

Přesný typ strojku Fortis rovněž neuvádí, jedná se však o automat s 25 kameny. Z toho lze téměř s jistotou odvodit, že se jedná o strojek firmy ETA s frekvencí 28.800 kmitů/hod a rezervou chodu kolem 40 hodin. Funkce jsou klasické – hodinová, minutová, sekundová ručka a datumovka.

Moje dojmy z hodinek:

Hodinky značky Fortis nepatří mezi mé nejoblíbenější. Základní modely jejich nabídky mi přijdou poněkud nudné a obyčejné. To ovšem neplatí pro limitované edice a zvláště Fortis Frisson, ty mě nenudily ani chvíli.

Střídmá velikost pouzdra je dle mého vkusu zvolena tak akorát. Jak již hlásá Fortis – hodinky jsou skutečně „unisex“. Na bílém silikonovém řemínku vypadají vskutku spíše jako dámské hodinky. Zpracování pouzdra a celých hodinek lze zhodnotit jako precizní, tak jak se dá od hodinek v této cenové relaci předpokládat.

Největší zvláštností hodinek je sklíčko. Vypadá jako, když se zamlží skleněná lahev vyndaná z mrazáku, ale když na něj dýchnete nebo ho přejedete prstem, sklíčko zprůhlední. Celkem solidní průhlednost si drží i tím, když se hodinky po chvíli nošení ohřejí na teplotu blízkou té tělesné. Fortis však úzkostlivě tají, na jakém principu toto sklíčko pracuje… Samotný číselník je také velice neobvyklý. Hodinové indexy s arabskými číslicemi vypadají, jako by byly na bílém podkladě nakresleny tužkou a datumka na pozici 3 je navíc obtažena červenými kolečky – stejně jako důležité datum v kalendáři. Ručky mají tvar zašpičatělých hůlek a jsou pokryty světle modrou luminiscenční barvou, sekundová ručka je ponechána kovově stříbřitá. Luminescenční barvu nalezneme i u hodinových indexů, taktéž světle modrá.

A mrazivě modrá je i luminiscence ruček a indexů.

Jako celek působí hodinky velmi příjemným a zajímavým dojmem. Zamlžené sklíčko perfektně koresponduje s poloprůsvitným silikonovým řemínkem, který je na nošení velice příjemný.

Několik slov závěrem:

Pokud patříte mezi příznivce značky Fortis, neměli byste model Frisson přehlédnout, už jenom proto, že se jedná o limitovanou edici. Ostatní by je neměli přehlédnout také, protože se jedná o celkem zajímavý nápad – kolik jiných hodinek vám ukáže čas až potom, co je zahřejete? Na závěr si neodpustím poznámku k označení „unisex“ – dle mého názoru jsou tyto hodinky vhodné spíše pro dámy, ale to je pouze můj subjektivní názor. Pokud tedy toužíte po něčem trošku neobvyklém a líbí se vám bílá a modrá barva, neváhejte – v ČR je jen pár kousků a budou rychle pryč! A myslím, že třeba do baru vytvořenému z ledu, je to nezbytný doplněk.

Autor textu: Tadeáš Táda Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz!

Album všech fotografií.