Asi nemusím říkat, že mi prošlo rukama už hodně hodinek – při fotografování nebo delší seznámení pro recenzi, už to jsou vážně stovky hodinek. V cenové hladině od několika dolarů po (zatím nejdražší) za asi $650000.- . A překvapený nebo nadšený z hodinek jsem už jen někdy. Zrovna tyto hodinky patří k těm, které jsem si oblíbil na první pohled. Designově vycházejí z tradice námořních chronometrů, tedy hodinek, na jejichž přesném chodu závisela ještě donedávna i navigace a tedy i životy námořníků a velké materiální hodnoty. Mistr Günter Steinhart tuto tradici uchopil a použil podle sebe a já myslím, že se mu to moc povedlo. Tyto hodinky si umím bez problémů představit na zápěstí kapitánů a navigátorů na lodích od Titaniku, Queen Mary, Bismarcku… až třeba k Celebrity Solstice. Ale ne každý z nás je námořní kapitán. Tyhle hodinky vám určitě budou slušet i ke casual oblečení a ostudu vám neudělají ani k obleku.

Ocelové (ocel 316L) kulaté pouzdro o průměru 44 mm a výšce 14 mm má pěknou povrchovou úpravu kartáčováním a leštěnou lunetu. Tento tvar pouzdra firma Steinhart používá i u leteckých a navigátorských hodinek a podle mne je to osvědčený a vyvážený tvar. Hodinky jsou výrazné a současně nepřekážejí a skvěle sedí na ruce. U „námořních“ hodinek ale nečekejte žádnou skvělou vodotěsnost, je pouze water resistant – tedy běžný kontakt s vodou hodinky zvládnou, ale na plavání a potápění si pořiďte raději jiné.

Výrazná ocelová korunka má tvar obvyklý třeba pro letecké hodinky. Hodinky se s ní skvěle natahují i ovládají a to i v rukavicích.

Číselník kryje safírové sklíčko s vnitřním antireflexem. Hodinky s ním mají zajímavý „vintage look“, ale přiznám se, že se to dost špatně fotografuje. Sklíčko se minimálně leskne a na hodinkách jako by „nebylo“.

Bílý číselník působí jako by byl porcelánový. Není, ale vypadá tak a je to pěkný pohled. Je na něm pouze logo výrobce, hodinové indexy římskými čísly, minutové indexy na škále okolo číselníku a na pozici „6“ subčíselník mimostředné vteřinové ručky. A víc ani není třeba.

Modřené ručky jsou krásné! Mění svojí barvu podle dopadajícího světla od blankytné po téměř černou. Luminiscenci na hodinkách nehledejte, v kormidelně nebo na kapitánském můstku nějaké světlo vždycky najdete. A tradiční tvar ruček znovu připomíná námořní chronometr, zde třeba značky Zenith (z výstavy 600 let orloje).

Šroubovací dýnko s velkým průhledem z minerálního skla ukazuje krásný pohled na nazdobený kalibr.

V hodinkách je švýcarský kalibr nyní z produkce koncernu SWATCH – ETA Unitas 6498 – mechanický s ručním nátahem, 17 kamenů, rezerva chodu okolo 56 hodin. Už jsem ho viděl v různých hodinkách a v různých provedeních, ale zde se zdobení velmi povedlo. Můstky jsou zdobené ženevskými pruhy, základní deska zlacením, modřené šroubky, mikroregulace setrvačky, zkosená nátahová kola. Vsadím se, že se majitelé na hodinky dívají dost často nejen jako na přístroj na měření času, ale dost často i na zadní stranu – jako na precizní malé umělecké dílo.

Hnědý „vintage“ řemen (šířka 22/22 mm), který na hodinkách byl, jim opravdu moc slušel. Na ruce je příjemně tuhý a nemám k němu žádnou připomínku. A stejně i jazýčková spona se značkou výrobce je perfektní. Dokonce mi ani nebyl krátký. Hodinky ani nejsou zbytečně těžké, se řemenem mají příjemných 107 gramů.

Na začátku jsem psal, že se mi hodinky líbily a to moc. A když jsem zjistil, že existuje i varianta s arabskými číslicemi v číselníku místo latinských… no prostě budu mít časem další hodinky. A co vy? Nepotřebujete také námořní chronometr? Já ano. A cena? 370 € a to vůbec není moc!

A pokud je nechcete objednávat přímo u výrobce, tak v TOPTIME.sk je mají taky.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.