Úvod:

Značka Tag Heuer si, za léta působení v segmentu sportovních hodinek, vydobyla silné postavení. Hodinky této značky jsou mnohými považovány za jakýsi etalon hodinek střední cenové kategorie. V této recenzi se budu věnovat modelu Aquaracer 500M Calibre 5, což jsou již podle názvu, hodinky určené především pro pobyt ve vodě.

Technické údaje:

Pouzdro vyrobené z broušené nerezové oceli má úctyhodné rozměry – průměr činí celých 43 mm a tloušťka hodinek je 13 mm. Tvar samotného pouzdra není klasicky kulatý, ale najdeme na něm několik zajímavých úhlů, ale díky kulaté lunetě a číselníku, jsou hodinky na první pohled kulaté. Sklíčko je safírové s vnitřní antireflexní vrstvou, na pozici 9 je vybavenou zvětšovací lupou nad datovým okénkem. Na zadní straně je možné, safírovým průhledem, pozorovat strojek, který je velmi střídmě zdoben.

Pod označením Calibre 5 se skrývá kvalitní švýcarský strojek výrobce ETA, který byl pro značku TAG Heuer upraven (např. jiný rotor automatického nátahu). Jedná se o strojek s automatickým nátahem a 25 ložiskovými kameny. Frekvence činí, v současnosti standardních, 28.800 kmitů/hod (4 Hz). Rezerva chodu strojku je 38 hodin, což je dostačující, leč na trhu se již běžně objevují hodinky, které mají rezervu nátahu vyšší – pokud ale hodinky nosíte denně nebo máte winder, tak vás to trápit nemusí. Funkce strojku jsou klasické – ručky ukazují hodiny, minuty a sekundy – datum nalezneme netradičně na pozici 9 a je možná jeho zrychlená korekce pomocí korunky – ta je samozřejmě šroubovací.

Navíc jsou hodinky vybaveny automatickým héliovým ventilem na pozici 10. Což jasně naznačuje, že výrobce to s vodotěsností 500m myslí skutečně vážně. Potápěče potěší otočná luneta s jednosměrnou aretací pro odpočet času stráveného pod vodou.

Použití ve vodě je přizpůsoben i výběr řemínků a náramků. Námi recenzované hodinky byly vybaveny kovovým náramkem, ale je možné objednat hodinky i na kaučuku, který je také velmi pohodlný a na použití při vodních sportech vhodný. Rozteč nožiček pro uchycení řemínku je 21 mm. Příjemný je fakt, že uchycení řemínku není jakkoliv atypické, takže není problém na hodinky přichytit i jiné než originální řemínky.

Moje dojmy:

Abych byl upřímný, tak mě na sportovní hodinky moc neužije. Uznávám však, že když chce jít člověk v létě k vodě nebo i teď přes zimu třeba do bazénu, tak se sportovní hodinky s dobrou vodotěsností můžou hodit.

Zajímavě tvarované pouzdro z nerezové oceli dobře sedí na ruce a i přes jejich velikost o nich na ruce téměř nevíte. Ani výška pouzdra není příliš na obtíž, pokud se tedy nebude pokoušet hodinky schovat pod úzkou manžetu košile, kterou nosíte k obleku. Ke košili s krátkým rukávem nebo k tričku však budou takřka ideální. Ochrana korunky je provedena velmi decentními výstupky, které mají spíš estetický význam.

Černý číselník, zdobený vertikálním proužkováním, je jednoduchý a účelný. Hodinové indexy jsou plastické a opatřené vrstvou bílé luminiscenční barvy. Jednoduché jsou i ručky, jejichž tvar se neodvažuji popisovat slovy a tak nechám čtenáře, ať si na jejich tvar udělá názor sám. Všechny ručky, včetně trojúhelníkem zakončené sekundové, jsou pokryty bílou luminescenční barvou. Do plochy číselníku je na pozici 9 poměrně dobře zakomponováno i datové okénko. Na sklíčku je nad datovým okénkem umístěna lupa (takzvaný „kyklop“), která usnadňuje jeho přečtení.

A ještě ukázka luminiscence:

Otočná luneta je taktéž provedena zajímavým způsobem. Její povrch je vroubkovaný (soustředné kružnice) a černěný technologií „soft touch“, což je bezpochyby obdoba v současnosti populární úpravy PVD. Luneta tak svým povrchem připomíná starou gramofonovou desku. Dle mého skromného názoru zdobení soustřednými kružnicemi velmi hodí k vertikálnímu zdobení číselníku. Odpočet času usnadní svítící bod na pozici 12 a další nerezové časové indexy na lunetě. Luneta se otáčí jednosměrně s velmi jemným cvakáním.

Ocelový náramek hodinek je velmi kvalitně zpracován a je vybaven sponou s pojistkou, takže by nemělo hrozit, že se vám hodinky při plavání ztratí. Jeho povrch je, stejně tak jako pouzdro hodinek, broušený.

Několik slov závěrem:

Model Aquaracer 500M Calibre 5 jsou bezpochyby kvalitní sportovní hodinky, které naplno využívají potenciál současné módy větších a výraznějších hodinek sportovního střihu. Jejich zajímavý vzhled, kvalitní zpracování a v současnosti velmi populární značka, jim určitě usnadní boj s konkurencí, která v tomto segmentu není malá. Pro mě osobně byly tyto hodinky příjemným překvapením a rozhodně je můžu doporučit.

Za zapůjčení hodinek děkujeme Koscom.cz.

Autor textu: Tadeáš Táda Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.